Marković zakučio dva stana i još bi otpremninu

Zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili kasu Podgorice dodjelom stana direktoru po povoljnim uslovima, prijavljeni su članovi Odbora direktora, a dio njih juče je tvrdio da su sve radili po propisima. Radi se o ličnom hedonizmu pojedinaca na račun i štetu građana Podgorice, rekao je juče zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović

54628 pregleda 78 reakcija 15 komentar(a)
Šaranović i Kopitović juče prije ulaska u zgradu tužilaštva, Foto: Luka Zeković
Šaranović i Kopitović juče prije ulaska u zgradu tužilaštva, Foto: Luka Zeković

Zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović podnio je juče Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva gradskog preduzeća “Sportski objekti” zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili kasu Podgorice za najmanje 40.000 eura.

Krivična prijava podnijeta je protiv bivšeg direktora Vojislava Markovića, nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Veska Lekića, kao i bivših članova tog upravljačkog tijela Velibora Šabana, Jovanke Đurišić Jangelovski, Alena Mandića i Borisa Vukovića.

Uz amin Odbora direktora “Sportskih objekata”, zaključuje se iz prijave, Marković je dva puta riješio stambeno pitanje o trošku građana Podgorice.

Prethodno je stan, koji je dobio od podgoričke ustanove “Dječji savez”, poklonio sinu.

Marković
Markovićfoto: TV Vijesti/Youtube

Bivši članovi Odbora direktora, između ostalog, krivičnom prijavom terete se da su “...u namjeri da prijavljenom Markoviću pribave imovinsku korist, svjesni svoga djela čije su izvršenje htjeli, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja”, usvojili niz dokumenata i odluka, na štetu gradskog budžeta.

Šaranović je juče novinarima ispred zgrade SDT kazao da je krivična prijava protiv Markovića i ostalih “odraz čvrstog opredjeljenja da stanemo na kraj ljubimcima otpremnina i lovcima na kvadrate na štetu građana Podgorice”.

Šaban: Ne osjećam preveliku odgovornost

Marković ni juče nije odgovarao na pozive redakcije.

Član Odbora direktora “Sportskih objekata” Velibor Šaban kazao je da ne “osjeća preveliku odgovornost”.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je znao da je Marković poklonio sinu stan koji je dobio po povoljnim uslovima dok je bio na čelu “Dječjeg saveza”, a nekoliko godina nakon toga tražio da mu “Sportski objekti” riješe stambeno pitanje, Šaban ne zna odakle zamjeniku gradonačelnice takve informacije.

“Koliko znam, Markoviću nije dodijeljen novi stan, već je došlo do zamjene sa trećeg na prvi sprat. Evo već četiri godine od 2018. do 2022. njemu nije nijedan stan dodijeljen. Nemam pojma odakle Šaranoviću ta informacija. Čini mi se da je zbog zdravstvenih razloga došlo do zamjene, i to sa trećeg na prvi sprat. Taj stan je iste kvadrature, to je ono čega se ja sjećam. Vidim da u novinama piše da je Marković dobio novi stan. Je li to tačno, ne znam”, tvrdi Šaban.

Mandić je “Vijestima” kazao da je za krivičnu prijavu Šaranovića saznao iz medija.

“Nemam komentar. Što se tiče Odbora direktora, oni su savjesno radili svoj posao. Ne znamo šta je radio gospodin Marković. Odbor direktora je radio po propisima”, kazao je Mandić.

Nekadašnji predsjednik Odbora direktora Vesko Lekić kaže ne može da komentariše navode iz krivične prijave, jer nije upoznat sa detaljima.

“Nisam jedini član upravnog odbora. Sačekaću ostale, da se sastanemo i vidimo kako ćemo dalje da nastupimo”, kazao je.

Članovi upravnog odbora Jovanka Đurišić Jangelovski i Boris Vuković nijesu odgovorili na pozive “Vijesti” na brojeve dostupne redakciji.

Znao da može da dobije novi, pa stan od 84 kvadrata poklonio?

U obrazloženju krivične prijave Šaranović navodi da je Marković na funkciju direktora podgoričkih “Sportskih objekata” došao sredinom maja 2013, kao i da je tadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa prijavio da je vlasnik stana od 84 metra kvadratna gotovo u centru Podgorice.

Taj stan, navodi se u dokumentaciji koju je zamjenik gradonačelnice Podgorice dostavio SDT, Marković je dobio 2000. godine od podgoričke ustanove “Dječji savez”, na čijem je čelu tada bio.

Stan je plaćen, prema dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, nepunih 70 tadašnjih maraka po kvadratu.

Šaranović je ranije kazao da se radi o 10 odsto tržišne cijene nekretnine.

“Iz prethodno navedenog zaključuje se da je Vojislav Marković na dan imenovanja za direktora ‘Sportski objekti’ d.o.o Podgorica već imao riješeno stambeno pitanje kao lokalni javni funkcioner Glavnog grada Podgorica”, navodi se u prijavi.

Marković je 15 godina kasnije (2015) stan od 84 kvadrata poklonio sinu, da bi u maju 2020. zahtjevom od “Sportskih objekata” tražio da se ponovo riješi njegovo stambeno pitanje. To mu je, prema dokumentima, i omogućeno.

U međuvremenu, Odbor direktora je, pokazuje dokumentacija dostavljena SDT, mijenjao Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

Lekić je, precizirano je u prijavi, bio na funkciji predsjednika Odbora direktora kada je izmijenjen Pravilnik 2014.

Šaban, Đurišić Jangelovski, Mandić i Vuković su glasali za izmjene Pravilnika 2019.

“Jedini razlog i njegov motiv za prenošenje prava svojine prijavljenog Markovića nad stanom od 84 kvadrata, koji je dobio kao tadašnji direktor JU ‘Dječji savez’ Podgorica, bio je taj da je isti bio upoznat da će privredno društvo ‘Sportski objekti’ d.o.o Podgorica biti u mogućnosti da raspodijeli stanove po projektu i informacijama koje je posjedovao kao tadašnji izvršni direktor”, stoji u prijavi.

Nakon što je dobio novi stan po povoljnim uslovima, Marković je tražio da ga zamijeni za istu kvadraturu, ali na nižem spratu zgrade.

Šaranović: Nema mjesta za lopovluk i hedonizam pojedinca

Šaranović je juče novinarima rekao da je slučaj istovremeno i prost, i složen.

“Složen je jer ima produženo trajanje, i zato što se neko potrudio da ozakoni ovakvu korupciju i krađu na račun građana Podgorice. Prost je jer nijesu uspjeli da dovoljno vješto sakriju i ovakva prijava protiv odgovornih lica može biti napisana u roku od 24 sata. Otkrivamo korupciju bez bilo kakve selektivnosti”, istakao je on.

Šaranović je još rekao i da je Marković tražio i 70.000 otpremnine.

“Ovakvi slučajevi su takvi da više nema mjesta političkoj korektnosti. Radi se o ličnom hedonizmu pojedinaca na račun i štetu građana Podgorice. Osjećamo lično zadovoljstvo iz razloga što imamo smjelosti da se obračunamo sa korupcijom, ali i da odgovorimo potrebi građana Podgorice da znaju kako i na koji način se troši njihov novac. Više neće biti mjesta javnim funkcionerima koji nijesu spremni da obavljaju funkcije u javnom interesu. Ovo je klasičan primjer endemske korupcije”, rekao je Šaranović, poručujući da “stvari treba nazvati pravim imenom”, i da je u konkretnom slučaju riječ o “klasičnom lopovluku i ličnom hedonizmu pojedinaca na štetu građana Podgorice”.

Član Odbora direktora “Sportskih objekata” Ivan Kopitović kazao je da to preduzeće ima brojne probleme.

“Registrovali smo ljude koji pokušavaju da igraju onako kako odgovara bivšem rukovodstvu, ljudima koji su nekada vršili direktorske policije. Mi smo im rekli da štete nama, već sistemu, ljudima koji rade. Zbog toga što se dešavalo unutar sistema ljudi nisu primili platu jer su sredstva bila blokirana”, precizirao je Kopitović.

Bonus video: