MVP obavijestio državljane Crne Gore u Izraelu da budu pripravni za let

Najmanje 15 državljana Crne Gore, koji se nalaze u Izraelu, nakon eskalacije sukoba izrazili su želju da napuste Bliski istok

22421 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, Foto: Reuters
Detalj sa aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, Foto: Reuters

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova poslali su jutros poruke svim crnogorskim državljanima u Izraelu, koji su se prijavili na krizni broj i mejl MVP-a da bi željeli da napuste tu zemlju, obavještavajući ih da rade na tome da im što prije obezbijede karte za let, te da budu pripravni za povratak u Crnu Goru.

Najmanje 15 državljana Crne Gore, koji se nalaze u Izraelu, nakon eskalacije sukoba izrazili su želju da napuste Bliski istok.

Premijer Dritan Abazović kazao je jutros da je država spremna da pruži logističku podršku svakom građaninu Crne Gore, koji želi da se vrati iz Izraela.

On je podsjetio da je u Izraelu ostalo nekoliko građana Crne Gore.

"Njih nekolio je u komunikaciji sa konzulatom. Spremni smo da im pružimo logistiku da dođu do avio karata, avio-kompanija koje vrše transfere iz Tel Aviva. A ako se situacija bude narušila i ako bude bilo potrebe država će intervenisati i sve da se radi o jednom građaninu Crne Gore mi ćemo izlaziti u susret", naveo je Abazović.

Šef izvršne vlasti zahvalio se Ministarstvu vanjskih poslova, kompaniji "ToMontenegro", posadi aviona, počasnom konzulu Crne Gore u Izraelu Nimrodu Rinotu na sprovođenju evakuacionog leta, kojim je u utorak ujutro evakuisana 101 osoba, državljani Crne Gore ali i drugih zemalja iz Izraela.

"Pomogli su ne samo državljanima Crne Gore, nego i drugih država. Osim naših građana prevezene su diplomate iz SAD, Švedske i naše komšije državljani Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske... Nakon toga je uslijedila lavina i drugih država prema Crnoj Gori sa pitanjem da šaljemo drugi avion gdje bi voljeli da se radi evakuacija građana tih država", rekao je Abazović.

Mladić iz Crne Gore koji radi u Netanji, gradu udaljenom 30-ak kilometara od Tel Aviva, kazao je "Vijestima" da su sami kupili prve slobodne avionske karte.

"Kupili smo karte za utorak. Iz MVP-a su nas obavijestili da budemo pripravni za povratak jer rade na tome da nam pronađu karte", naveo je on.

Crnogorci, koji sada žele da napuste Izrael, nadali su se u prvim danima sukoba da će se rat zaustaviti ali se situacija pogoršala zbog čega su odlučili da se vrate u Crnu Goru.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", Crnogorac koji je dva dana bio na aerodromu u Tel Avivu uspio je jutros da se ukrca na let za Evropu.

Bonus video: