UCG traži 40 miliona od Vlade za narednu godinu: Šest miliona više nego 2023.

Fakultetima potrebno više novca u narednoj godini, uglavnom za zarade. Iz UCG tvrde da je u pitanju minimum potreban za nesmetano odvijanje nastave

12769 pregleda 23 reakcija 15 komentar(a)
Glušica, Foto: TV Vijesti/Youtube
Glušica, Foto: TV Vijesti/Youtube

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore tražio je od Vlade da za rad te ustanove u narednoj godini obezbijedi oko 40 miliona eura, što je za oko šest miliona više u odnosu na 2023, a najveći dio novca potreban je za isplatu zarada zaposlenima i angažovanje gostujućih profesora.

Upravni odbor, na čijem je čelu Rajka Glušica, uputio je ministarstvima prosvjete i finansija zahtjev, u kome se navodi da je 40.200.839 eura minimum koji je potreban za nesmetano odvijanje nastave na 24 organizacione jedinice.

Prema dokumentu, za zarade u 2024. godini potrebno je oko 33,6 miliona s obzirom na zapošljavanja stručnog kadra i poboljšanje kvaliteta nastavnog procesa. Iz UCG su podsjetili da su primijenili nove koeficijente za zarade na neakademsko osoblje u skladu sa novim kolektivnim ugovorom, ali i istakli da je broj zaposlenih povećan u junu sa 1.121 na 1.179.

“Sagledavajući strukturu stvarno zaposlenih saradnika u nastavi i stručnih saradnika, kao i honorarno angažovanih saradnika u nastavi sa doktoratom i magistraturom, gdje je jedan saradnik angažovan na dva ili tri profesora, ukazalo se potrebnim da se proširi broj saradničkih radnih mjesta sa zvanjem doktora nauka, a sve u cilju unapređenja kvaliteta nastavnog procesa na fakultetima”, piše u zahtjevu.

Navodi se da je za otpremnine, pomoć i jubilarne nagrade planirano oko 253.000 eura. Izdaci za administrativni materijal iznose 629.500 eura, za lož ulje, mazut i benzin 550.000, a za električnu energiju 639.500 eura. Za opremu je planirano 2,7 miliona eura.

“Za nastavno osoblje i studente veoma je važan i ambijent u kojem stiču stručna znanja i kompetencije. Zato je potrebno značajna sredstva izdvojiti za opremu, prostore, učionice i kabinete. Studentima je potrebno što bolje opremiti biblioteku, čitaonicu, kompjutersku laboratoriju”, istakli su iz UCG.

U zahtjevu između ostalog piše da su instalacije i oprema u velikoj mjeri dotrajali i da ih je potrebno zamijeniti zbog zastarjelosti objekta, tehničke prevaziđenosti, kako bi se spriječilo dalje propadanje. To se, tvrde, odnosi na prokišnjavanje krovova, dotrajalost liftova, termotehničkih, električnih, vodovodnih instalacija... Tekuće održavanje građevinskih objekata trebalo bi da košta oko 200.000, a opreme 50.000 eura.

Za usluge stručnog usavršavanja planirano je 350.000, održavanje softvera 150.000, a za ostale usluge 100.000 eura.

U zahtjevu piše i da će od sopstvenih sredstava u narednoj godini izdvojiti oko 2.089.000 eura za bruto zarade, dok će finansirati i naknade za osobe koje nijesu u radnom odnosu sa UCG, naknade članovima Upravnog odbora, Suda časti, Naučnog odbora...

“Takođe, izdaci za službena putovanja pokrivaće se sopstvenim sredstvima... Dio sopstvenih sredstava predviđen je za plaćanje usluga platnog prometa, usluge prevoza nastavnika i studenata, advokatske, notarske, pravne i konsultantske usluge... Za potrebe usavršavanja zaposlenih u nastavi, kao i uključivanje u odgovarajuće programe i obuke planirane su aktivnosti u vidu organizovanja edukacija, konferencija, seminara, za štampanje diploma studenata, publikacija, časopisa, informatora, održavanja sajta i servera, plaćanje oglasa, raspisivanje tendera...”, navodi se u zahtjevu UCG.

Bonus video: