Vlada: Uručene nagrade pobjednicima onlajn kviza za osnovce

Kviz je, povodom 26. septembra, Evropskog dana jezika organizovao Generalni sekretarijat Vlade, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija (EU), u saradnji sa Ministarstvom prosvjete

3221 pregleda 0 komentar(a)
Uručene nagrade pobjednicima onlajn kviza, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Uručene nagrade pobjednicima onlajn kviza, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Pobjednicima onlajn /online/ kviza za osnovce povodom Evropskog dana jezika, u kojem je učestvovalo 479 učenika osnovnih škola iz Crne Gore, danas su u Podgorici uručene nagrade.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je učenica devetog razreda Osnovne škole (OŠ) „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice Leonora Lađić osvojila prvo mjesto na kvizu.

Drugoplasirani je učenik šestog razreda OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića Radivoje Vučeljić, a treće mjesto je zauzela učenica devetog razreda OŠ „Dragiša Ivanović“ iz Podgorice Nikolina Rončević.

Uručene nagrade pobjednicima onlajn kviza
Uručene nagrade pobjednicima onlajn kvizafoto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Dobitnicima su nagrade - tri pametna sata, uručile državne sekretarke u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) i Ministarstvu prosvjete Milena Žižić i Milijana Vukotić Jelušić.

Kviz je, povodom 26. septembra, Evropskog dana jezika organizovao Generalni sekretarijat Vlade, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija (EU), u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Žižić je kazala da su Leonora, Nikolina i Radivoje odličnim rezultatima, koje su pokazali na kvizu, potvrdili koliko je važno učiti jezike, razumjeti jedni druge i prevazilaziti razlike.

„Mi u MEP, zajedno sa drugim institucijama i organizacijama, upravo zbog vas i vaše bolje budućnosti, radimo na tome da Crna Gora što prije ispuni sve uslove i postane sljedeća članica EU”, rekla je Žižić.

Kako je kazala, obradovalo ih je što je u kvizu učestvovalo 479 učenika svih osnovnih škola i što su svojim znanjem i interesovanjem za to takmičenje pokazali da dijele vrijednosti EU.

“A bogatstvo jezika i definitivno jeste jedna od tih vrijednosti. U EU, zasnovanoj na sloganu „Ujedinjeni u različitosti“, jezici su najdirektniji izraz kulture”, istakla je Žižić.

Ona je djecu pozvala da nastave sa učenjem stranih jezika i iskoriste brojne mogućnosti koje jezici nude.

Vukotić Jelušić je istakla da se kreiranjem inkluzivnog, empatičnog i ambijenta solidarnosti, stvaraju pretpostavke za njegovanje kulture različitosti i izgradnju društva socijalne pravde.

Kako je navela, te vrijednosti se najbolje i temeljitije usvajaju kroz obrazovanje, učenjem jezika, upoznavanjem kulture drugih naroda, njegovanjem kulture dijaloga, slobode govora i otvorene komunikacije.

“Obilježavanjem datuma koji podsjećaju na jezičko bogatstvo zajedničkog evropskog prostora na način koji podstiče i kompetitivnost, otvaraju se vrata našim djacima, budućim Evropejcima, da upoznaju vrijednosti različitih kulturnih identiteta, razumiju njihove posebnosti i brižno njeguju i unaprijeđuju sopstveni“, kazala je Vukotić Jelušić.

Bonus video: