Pljevlja: Mještani Ranče traže da Vlada održi obećanja

Izgradnja graničnog prelaza Ranče koštala je oko 2,5 miliona eura. Otvoren je tek 8. juna ove godine iako je trebalo da radovi budu završeni još u avgustu 2021.

3368 pregleda 1 komentar(a)
Novi granični prelaz Ranče, Foto: Goran Malidžan
Novi granični prelaz Ranče, Foto: Goran Malidžan

Mještani pljevaljskog sela Ranče zatražili su od nadležnih da ubrzaju ponovljeni postupak eksproprijacije dijela njihovih imanja, na kojima je izgrađen novi istoimeni granični prelaz.

“Ponovo smo na početku jer je prije pola godine Upravni sud poništio čitav postupak eksproprijacije. I opet trpe vlasnici zemljišta. Ako Vlada uopšte razmišlja o... interesima stanovnika Ranče, onda postupak mora da se završi što prije. To bi bila neka vrsta i nadoknade za sve ono što je loše urađeno dosad”, saopštili su mještani sela na granici sa Srbijom, kojima još nije isplaćen novac za zemljište oduzeto za potrebe gradnje prelaza.

Tvrde da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nije održao obećanje koje im je dao prilikom otvaranja graničnog prelaza početkom juna - da će se založiti da se taj problem riješi.

“Dodatni problem je i to što do ovog sela, prije graničnog prelaza, nije izgrađen prilazni put do sela sa magistrale. U vrijeme gužvi na prelazu mještani nakon što pređu granični prelaz nisu u mogućnosti da se uključe na raniji prilazni put do sela. Pritom, zbog gužvi na magistralnom putu nisu u mogućnosti da dođu do dijela svojih imanja. I pored toga što nismo podvrgnuti graničnoj kontroli u toku gužvi nismo u mogućnosti da fizički zaobiđemo kolone automobila koje se formiraju sa jedne i druge strane graničnog prelaza. Te kolone su gotovo stalne između srpskog i crnogorskog prelaza, jer se granični prelaz Ranče primakao bliže granici sa Srbijom i oni su svega udaljeni oko 250 metara jedan od drugog”.

Stanovnici Ranče više puta su najavljivali blokadu puta, ali su odustajali na molbe granične policije.

“Nastavi li se sa opstrukcijama, bićemo gluvi i na molbe graničnih policajaca jer je uzurpirana naša djedovina, otežan je život naših porodica, a strpljenje je potrošeno. Mi smo još 2020. godine dobili obećanje da će nam novac biti isplaćen, ali ni nakon više od tri godine nismo dobili ni cent. Više nećemo biti spremni ni za kakve ustupke, a Ministarstvo unutrašnjih poslova mora dati realnu cijenu za naše zemljište kako bi postupak bio završen. Tražili smo 8,25 eura po kvadratu, oni su nudili šest. Tri godine se vodio postupak i sada je sud donio odluku da se sve vrati na početak. Novi postupak je krenuo, ali se čeka ponuda od ministarstva. Da bi postupak bio efikasan, mora da postoji razumijevanje i za naše interese”, navode mještani.

Tražili su i izgradnju prilaznog puta selu prije graničnog prelaza, kako bi izbjegli prelazak i čekanja na granici.

“Mi smo stanovnici Crne Gore i nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moramo da prelazimo granični prelaz. U više navrata obraćali smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao investitoru, ali do sada nije riješen naš problem”.

Izgradnja graničnog prelaza Ranče koštala je oko 2,5 miliona eura. Otvoren je tek 8. juna ove godine iako je trebalo da radovi budu završeni još u avgustu 2021.

Bonus video: