Usvojena Medijska strategija: Doprinos unapređenju ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo

"Osnovni ciljevi koji se žele postići Medijskom strategijom odnose se na obezbjeđenje povoljnog ambijenta za slobodu informisanja, generalno poboljšanje uslova za rad i održivost medija, razvoj medijskog pluralizma i medijske pismenosti, jačanje samoregulacije, te nezavisnosti i profesionalnosti javnih emitera", rekao je Rudović

8613 pregleda 1 komentar(a)
Rudović, Foto: Vlada Crne Gore/Youtube
Rudović, Foto: Vlada Crne Gore/Youtube

Medijska strategija za period 2023-2027, zajedno sa Akcionim planom za 2023. i 2024. godinu, usvojena je na današnjoj sjednici Vlade.

"Za pet godina sprovođenja Strategije smo predvidjeli da će nam za to biti potrebno 24.230.000 eura, a ukupan budžet za realizaciju Akcionog plana za 2023-24. je nepunih devet miliona eura", kazao je na sjednici Neđeljko Rudović, direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija.

Rudović je rekao da strateški dokument sadrži 104 mjere, kojima se snažno podstiče princip slobode izražavanja i osigurava ambijent za profesionalno i slobodno novinarstvo, kao temelj svakog društva koje baštini vrijednosti evropskih demokratija.

"Osnovni ciljevi koji se žele postići Medijskom strategijom odnose se na obezbjeđenje povoljnog ambijenta za slobodu informisanja, generalno poboljšanje uslova za rad i održivost medija, razvoj medijskog pluralizma i medijske pismenosti, jačanje samoregulacije, te nezavisnosti i profesionalnosti javnih emitera", naveo je on.

Rudović je rekao da strateški dokument treba da doprinese i da će doprinijeti, ako sve mjere budu sprovedene, primjeni najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, usklađivanju sa politikama Evropske unije, kreiranju povoljnog ambijenta za održiv i nesmetan rad medija.

Strateški dokument sadrži četiri strateška i 15 operativnih ciljeva, a najvažnije aktivnosti se odnose se na bezbjednost i poboljšanje uslova za rad novinara, sprečavanje širenja govora mržnje i dezinformacija, povećanje nivoa medijske pismenosti, jačanje regulatornih i samoregulatornih mehanizama...

Među 104 aktivnosti su: formiranje specijalizovanih timova, određivanje kontakt osoba u Upravi policije i Državnom tužilaštvu koje će pratiti i istraživati slučajeve napada na novinare, uspostavljanje mreže za borbu protiv govora mržnje, onlajn uznemiravanja i dezinformacija, formiranje nacionalnog savjeta za medijsku pismenost, podsticanje broja medijskih sadržaja finansiranih iz fonda za medijski pluralizam, predlaganje novog granskog kolektivnog ugovora za oblast medija i grafičke djelatnosti kojim će se poboljšati ekonomski status i radna prava zaposlenih u medijima, predlaganje odluke Vlade koja bi se odnosila na povezivanje staža novinarima, foto-reporterima i snimateljima, iniciranje i uspotavljanje budžeta za komisiju za praćenje istraga napada na novinare...

Vlaović: Sloboda izražavanja i nezavisni mediji temeljne vrijednosti

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović rekla je da je taj resor u potpunosti posvećen podršci održivosti i opstanku medija, odnosno nespornom javnom interesu da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju, navodeći da i Rezolucija o Crnoj Gori, usvojena juče u Evropskom parlamentu, prepoznaje napore tog resora da, sa medijima i civilnim sektorom, donese Medijsku strategiju i set novih medijskih zakona, saopšteno je iz ministarstva.

"Sloboda izražavanja i nezavisni mediji su temeljne vrijednosti Evropske unije i važni elementi procesa evropskih integracija Crne Gore, a posebno kreiranje profesionalnih, odgovornih, transparentnih, ali i finansijski održivih medija, koji predstavljaju okosnicu svakog demokratskog društva“, istakla je Vlaović.

Bonus video: