MUP: Pohvale iz Brisela podsticaj za još bolji rad

U izvještaju komisije o praćenju bezviznog režima EU sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva navodi se da je saradnja Crne Gore sa Europolom intenzivirana i ojačana, posebno kroz EMPACT

3495 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Dobra saradnja koju je Crna Gora ostvarila u oblasti bezbjednosti, migracija, upravljanja granicom i readmisijom prepoznata je u izvještaju Evropske komisije o praćenju bezviznog režima Evropske unije (EU) sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su naveli da je u tom izvještaju naglašeno da se Crna Gora pozitivno angažovala sa EU na implementaciji Akcionog plana Unije o Zapadnom Balkanu.

„Borba sa iregularnim migracijama unaprijeđena je formiranjem nove jedinice za suzbijanje krijumčarenja ljudi i prekograničnog kriminala u Sektoru granične policije, koja povećava kontrolu ilegalnih graničnih prelaza“, piše u izvještaju.

U šestom izvještaju o praćenju bezviznog režima EU sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva navodi se da su u Crnoj Gori ojačani kapaciteti sistema azila i namijenjena značajna izdvajanja iz državnog budžeta za proširenje kapaciteta za prihvat.

„Crna Gora je nastavila da sarađuje sa državama članicama u toj oblasti, a uz podršku Agencije Unije za azil (EUAA) formirana je jedinica koja se bavi informacijama o zemlji porijekla, razvijeni moduli obuke i izrađene Standardne operativne procedure kako bi se pojednostavile procedure u oblasti azila“, piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je zahvaljujući novom Sporazumu o statusu operativnih aktivnosti koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex), koji su potpisale Crna Gora i EU, omogućeno raspoređivanje Frontexa bilo gdje na teritoriji Crne Gore.

To, kako su dodali iz MUP-a, predstavlja značajno unapređenje saradnje u odnosu na prethodni Sporazum.

U izvještaju komisije o praćenju bezviznog režima EU sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva navodi se da je saradnja Crne Gore sa Europolom intenzivirana i ojačana, posebno kroz EMPACT.

Kako se dodaje, četiri jedinice policije, uključujući Finansijsko obavještajnu i jedinicu zaduženu za borbu protiv organizovanog kriminala, imaju direktan pristup sigurnom komunikacijskom kanalu Europol SIENA, što omogućava brzu, sigurnu i efikasnu razmjenu informacija sa Europolom i državama članicama EU.

Navodi se da je Crna Gora napravila i dobar napredak u implementaciji Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu.

U izvještaju se dodaje da su, takođe, uloženi napori na ispunjavanju prethodnih preporuka Komisije.

„Tako je 31. decembra prošle godine prekinut program ekonomskog državljanstva, što je bila preporuka iz petog izvještaja u okviru Mehanizma suspenzije viza, a nastavljeno rješavanje zahtjeva podnešenih u prethodnom periodu uz naknadne i sveobuhvatne provjere“, istaknuto je u izvještaju.

Iz MUP-a su rekli da su pohvale koje svakodnevno dobijaju od evropskih partnera potvrđene konstatacijama iz tog Izvještaja.

„To je jasan pokazatelj da smo na pravom putu i daje nam dodatan motiv da nastavimo sa reformama“, poručili su iz tog Vladinog resora.

Bonus video: