Studenti tvrde da je umjesto Andrijaševića usmeni dio ispita obavljao saradnik: Prekršena pravila studiranja?

Profesor Živko Andrijašević nije želio da komentariše, ali ni da sasluša pitanje novinara “Vijesti” u vezi sa tvrdnjama studenata

34366 pregleda 226 reakcija 34 komentar(a)
Andrijašević nije htio ni da čuje pitanje “Vijesti”, Foto: Boris Pejovic
Andrijašević nije htio ni da čuje pitanje “Vijesti”, Foto: Boris Pejovic

Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) ispituje tvrdnje studenata da je usmeni dio ispita umjesto profesora Živka Andrijaševića obavljao njegov saradnik u nastavi.

U dopisu dostavljenom upravi fakulteta, studenti tvrde da je asistent navodno potpisao Andrijaševića na ocjene na usmenom dijelu ispita.

Sa Filozofskog fakulteta tvrde da su “bilo kakve preliminarne izjave o konkretnom slučaju neopuzdane i preuranjene”.

“Filozofski fakultet je dobio predmetno obraćanje i preduzeo prve korake u cilju ispitivanja i sveobuhvatnog sagledavanja činjeničnog stanja”, kazali su iz te ustanove.

Profesor Živko Andrijašević nije želio da komentariše, ali ni da sasluša pitanje novinara “Vijesti” u vezi sa tvrdnjama studenata.

Studenti, međutim, u dopisu upravi Filozofskog fakulteta, tvrde da je saradnik prekršio član 75 Zakona o visokom obrazovanju kojim se izričito navodi da saradnik u nastavi ne može samostalno izvoditi teoretsku nastavu, vršiti ispitivanje i ocjenjivanje studenata.

“Ovakvim postupanjem profesora Živka Andrijaševića i njegovog saradnika povrijeđene su odredbe članova 30 i 31 Pravila studiranja na osnovnim studijama, imajući u vidu da je u članu 31 propisano da se ispit polaže pred predmetnim nastavnikom. Zahtijevamo da rektor Univerziteta i prorektor za nastavu, u domenu svojih zakonskih i statutarnih ovlašćenja, utvrde na osnovu kojeg je člana Statuta UCG, Zakona o visokom obrazovanju, kao i Pravila studiranja na osnovnim studijama saradnik u nastavi obavio usmeni ispit 3. oktobra. Ukoliko se nakon sprovedenog utvrđivanja navedenih činjenica ustanovi da su saradnik u nastavi i profesor Živko Andrijašević povrijedili navedene propise, od rektora i prorektora tražimo da nalože uklanjanje nepravilnosti učinjenih na tom usmenom ispitu...”, stoji u dopisu studenata.

Bonus video: