Martinović: O Petru Lazoviću napisano 2.400 negativnih tekstova, u CG nema poštovanja pretpostavke nevinosti

Advokat Nikola Martinović, smatra da je crnogorsko pravosuđe polako postalo instrument dnevne politike, kada je riječ o slučaju uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, koji se sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja

9673 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Sa konferencije "Petar Lazović u raljama politike", Foto: PR Centar
Sa konferencije "Petar Lazović u raljama politike", Foto: PR Centar

U crnogorskim medijima je objavljeno preko 2.400 negativnih tekstova o Petru Lazoviću. Sud se u konkretnom predmetu ne bavi činjenicima i argumentima već utiscima, pravda je zamrla, a predmet se vodi pod velikim pritiskom politike, smatraju advokati odbrane, navodeći da će učiniti sve da pravosudni organi postupe u skladu sa zakonom.

Advokat Nikola Martinović, smatra da je crnogorsko pravosuđe polako postalo instrument dnevne politike, kada je riječ o slučaju uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića, koji se sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja, prenosi PR Centar.

„Po prvi put na tlu Evrope, od kada je ustanovljen institut ombudsmana, u Crnoj Gori imate stav Ombudsmana, da premijer jedne države vrši diskriminaciju lica u postupku. Konstatovano je da on na taj način narušava pravičnost cjelokupnog postupka. Naš cilj je da obezbijedimo Petru Lazoviću ono što bi svaki građanin morao i trebao da ima kao minimalna prava u postupku pred sudom. Trenutno, Petar Lazović nema ta minimalna ljudska prava.“ kazao je Martinović.

Podsjetio je da je prošlo već sedamnaest mjeseci, a da Lazović nije jednom nije izašao pred sud.

„U ovih 17. mjeseci protiv Petra Lazovića je napisano preko 2.400 negativnih tekstova, koji su plasirani na medijskom prostoru Crne Gore. Ovo će biti predmet rasprave međunarodnih organa. Zbog curenja informacija, Francuski apelacioni sud iz Pariza uputio je pismo crnogorskom Tužilaštvu u kojem ih je upozorio da dokumenta koja predstavljaju operativnu komunikaciju između EUROPOL-a i Tužilaštva ili Apelacionog suda i Tužilaštva, ne smiju biti instrument dnevne politike, niti biti dostupni medijima na način koji će kršiti osnovna ljudska prava osoba koje su okrivljene“, naveo je Martinović.

Smatra da bi, da je protiv bilo koga u nekoj demokratskoj državi Evrope bilo objava kao protiv Petra Lazovića, to suđenje bilo zaustavljeno.

„Ovih 2.400 objava ukazuju da u medijima u Crnoj Gori nema profesionalizma, nema poštovanja pretpostavke nevinosti i nema jednakosti stranaka“, smatra Martinović.

Advokat Martinović je podsjetio da postoje i različite odluke crnogorskog suda za Petra Lazovića u odnosu na druga lica koja se nalaze u istom položaju.

„Sudovi određene činjenice tumače na njegovu štetu, a u slučajevima u kojima okrivljeni nije Petar Lazović, te iste činjenice tumače se u korist drugih lica. Činjenice da je Lazović otac dvoje maloljetne djece, ranije neosuđivan, sa stalnim boravištem u Crnoj Gori i da se sam javio pravosudnim organima, uzimaju se za teret u njegovom slučaju. U drugim sučajevima se cijene kako treba, kao činjenice koje ukazuju da neko ima stalno mjesto boravišta i da nema potrebu da napušta Crnu Goru. Petar Lazović je osoba koja u zadnjih pet godina nije napustila Crnu Goru ni jednom. Pritvor se ukida i ljudima koji su bili u bjekstvu, pa su se vratili, dali iskaze i pušteni su na slobodu“, rekao je Martinović.

Prema njegovim riječima, krivični postupak se mora okončati prvostepenom presudom u roku od tri i po godine.

„Tužilaštvo je iskoristilo maksimalan rok od šest mjeseci da zadrži Petra Lazovića u pritvoru, iako za to vrijeme nije izvelo nijednu dokaznu radnju. Zatim sud, danas je punih 11 mjeseci, da još nije potvrdio ni optužnicu. Mi preduzimamo sve moguće i nemoguće ne bi li ga doveli pred sud, ne bi li dobili mogućnost da javno kažemo sve što mislimo o optužnici i činjenicama koje tužilac iznosi. Sud je od tri i po godine potrošio godinu i po, i ostalo im je dvije godine u kojima sasvim sigurno ne mogu okonačiti postupak u kojem ima preko 20 okrivljenih i u kojima imate elemente prekograničnog kriminala“, rekao je Martinović.

Odluke Višeg suda i Apelacionog suda su, prema njegovom mišljenju, pune nečega što nisu činjenice ili argumenti, koji su provjerljivi ili dokazivi.

„Po prvi put, u slučaju Petra Lazovića sud se ne bavi argumenatcijom, koja je provjerljiva, ne govori se o činjenicama, nego o utiscima, o utiscima da je nešto malo, da je nešto veliko, ugrožavajuće. Ako je Tužilaštvo predložilo neki dokaz, dajte da vidimo odakle je, ko ga je pribavio i na koji način“, primijetio je Martinović.

Adovakt Borivoje Borović, kazao je da je njihov klijent Petar Lazović predugo u pritvoru, a da nije ni započeo krivični postupak.

„15,16 mjeseci se nalazi u pritvoru, a nemamo nijedan glavni pretres. Jemstvo koje je predložila odbrana prevazilazi sva do sada ponuđena jemstva u praksi pravosuđa Crne Gore. To prosto nije naišlo na povratnu podršku Tužilaštva i samog suda i u svakoj odluci, kada se odbija jemstvo navodi se da je okrivljeni raspolagao računom od 49 miliona eura. Javnost mora da zna da je to izmišljena informacija. Dešava se ozbiljna igranka u crnogorskom pravosuđu. Djeluje da je sedam miliona jemstava banalno u odnosu na 49 miliona koji ne postoje“, rekao je Borović.

Naglasio je da u predmetu Petra Lazovića nema nijednog materijalnog dokaza i smatra da je pravda privremeno zamrla.

„Ne možemo dozvoliti da Petar Lazović bude zarobljenik i talac. Ni na vidiku nemamo prvi dan pretresa. Prekršena je Evropska konvencija o ljudskim pravima što se tiče pravičnog i fer suđenja. U tužilačkoj istrazi smo davno imali prekršen stav o jednakosti oružja. Tužilaštvo nije dozvolilo kolegama da dokumentaciju kopiraju blagovremeno“, kazao je Borović.

Petru Lazoviću, kako je istakao, nema suđenja u sudnici, već samo u javnom prostoru preko medija.

„Dokaz je kontaminiran od strane predstavnika Vlade. Postoji jedno beskonačno polizitizarenje. Pripremili smo dokumentaciju, koja je upućenja Amnesty Internationalu koji bi trebalo da ovo prihvati kao predmet da se vidi o kakvoj se ozbiljnoj zloupotrebi prava i slobode radi u slučaju Petra Lazovića. Ako prihvate ovaj pedmet, što očekujem, onda pravosuđe Crne Gore može da ima ozbiljan problem“, kazao je Borović.

Odlučni su, kako je kazao, da se suprotstave namjerama ljudi iz pravosuđa koji su, kako smatra, pod kontrolom određene političke strukture i „da ih natjeramo da se ponašaju po zakonu u slučaju Petra Lazovića i ukinu mu pritvor ili ga zamjene jemstvom što svo vrijeme predlažemo“.

„U raljama politike se nalazi Petar Lazović. U ovom periodu je u pritvoru bez ikakvog zakonskog osnova. Jemstvo, kao mjera obezbjeđenja, koje je najveće u crnogorskom pravosuđu ikada predloženo, ima svoju svrhu i očekujemo da će nakon ovoga specijalno tužilaštvo i sud prihvatiti ove činjenice“, kazao je Borović.

Na pitanje novinara ko je „Vijestima“ otvorio vrata da imaju sve informacije o Petru Lazoviću i skaj komunikaciji, Martinović je kazao da je postupajući tužilac zabranio odbrani da ima bilo kakav uvid u spise tog predmata i „onda je jedini zaključak da je skaj aplikacija procurila ili iz Policije ili iz Tužilaštva“.

Smatra da nijedan strani organ nema pravo na prikupljanje dokaza na teritoriji Crne Gore bez saradnje sa nacionalnim institucijama.

Odgovorajući na pitanja novinara Martinović je rekao i da ne postoji nijedan predmet, osim predmeta Petra Lazovića da neko nije izašao pred sud za 17 mjeseci.

Bonus video: