DPS Nikšić: Lokalna vlast devastirala Kapetanovo jezero

"Na obalama jedne od najljepših crnogorskih prirodnih lokacija imamo nelegalnu gradnju, otpadne vode u jezeru, smeće oko jezera, uništene travnate površine...", navode iz DPS-a

4669 pregleda 11 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Nikšićki odbor Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da je tamošnja lokalna samouprava devastirala Kapetanovo jezero.

"Kada smo tačno prije godinu dana pisali i upozoravali na to šta će donijeti asfaltiranje obale i puta do Kapetanovog jezera, od strane lokalne uprave Nikšić i to na teritoriji druge opštine, znali smo da će 'efekti' tog nakaradnog, nelegalnog i neplanskog posla brzo biti i te kako vidljivi. Danas na obalama jedne od najljepših crnogorskih prirodnih lokacija imamo nelegalnu gradnju, otpadne vode u jezeru, smeće oko jezera, uništene travnate površine od kvadova, parkirane automobile tik uz jezero, glasnu vašarsku muziku", navodi se u saopštenju.

Kazali su da sve to narušava prirodni ambijent i prostor koji bi trebalo da bude oaza eko-turizma. Danas, dodaju, "kako lokalna uprava Nikšića ne razmišlja dugoročno i strateški", umjesto izletišta "imamo vašarski prostor, prostor u kome turisti ne mogu naći mir i uživati".

"Kapetanovo jezero toliko su devastirali nikšićki vlastodršci da se njime sada bave i regionalne medijske kuće poput Al Jazeere, kao i ovdašnji mediji i ekološki aktivisti, iščuđavajući se kako je moguće da je jedan takav prirodni dragulj uništen upravo neznanjem i nemarnim odnosom, po principu – postavimo asfalt, nek’ ljudi vide da radimo, a što mu tu nije mjesto i što to činimo na teritoriji druge opštine nije ni bitno. Da nije tužno i da ovakvim činjenjem ne uništavaju prirodno bogatstvo naše države i nasljeđe za buduće generacije, bilo bi smiješno. A za rubrike 'vjerovali ili ne', svakako jeste", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: