Kako su predsjednica Vrhovnog suda i njen suprug stekli prestižnu titulu: Akademici iz NVO udruženja

Bračni par Vučković zvanje akademika stekao 2012, godinu prije nego je “baronska porodica Rajačić” osnovala Evropsku akademiju nauka u Beogradu Na sajtu navodne akademije nauka piše da njihov član može da postane “svaki naš građanin ili Evropljanin koji se bori za progres i demokratiju”, ali i plati “pristupnu članarinu”

40504 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Vesna Vučković tvrdi da je zvanje stekla 2012. godine, Foto: Luka Zekovic
Vesna Vučković tvrdi da je zvanje stekla 2012. godine, Foto: Luka Zekovic

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković tvrdi da su ona i njen suprug, penzionisani sudija Branko Vučković zvanje akademika stekli 2012. godine i to na Evropskoj akademiji nauka u Beogradu, iako je to nevladino udruženje, prema zvaničnim podacima, osnovano godinu kasnije.

Vučkovići su zvanje akademika stekli i prije nego što su postali redovni profesori na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt, gdje do sada nijesu održali nijedno predavanje studentima ili ih ocijenili. Na sajtu Fakulteta za mediteranske studije u Tivtu, v. d. predsjednicu Vrhovnog suda potpisuju uz titulu akademik.

U odgovoru službe za odnose sa javnošću Vrhovnog suda “Vijestima” piše da je Vesna Vučković zvanje akademika stekla 9. maja 2012. godine na Evropskoj akademiji nauka sa sjedištem u Beogradu, dok je njen suprug Branko Vukčević akademsko zvanje stekao na istoj akademiji, iste godine.

Prema podacima iz njene zvanične biografije, dostavljene “Vijestima”, Vučkovićeva je za vanrednu profesoricu na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru izabrana 2008. godine, a za redovnu profesoricu na predmetima Krivično pravo i Krivično procesno pravo na Evropskom Univerzitetu Brčko distrikt u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ona je, prije izbora u zvanje redovnog profesora na Univerzitetu Brčko distrikt konkurisala i na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) za izbor u akademsko zvanje za predmete Krivično pravo-opšti dio, Penologija i Krivično-pravne klinike, ali je odbijena.

“Akademiju” osnovala “baronska porodica”

Evropsku akademiju nauka (EAN) sa sjedištem u Beogradu, kako piše na sajtu tog udruženja, osnovala je “baronska porodica Rajačić” i to 21. novembra 2013. godine.

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre Srbije, EAN je registrovana kao udruženje i nema članstvo u savezu ili asocijaciji u zemlji ili inostranstvu.

“Brojne akademije u svijetu osnovali su kraljevi, prinčevi, grofovi, baroni, patrijarsi, biskupi i drugi uglednici, tako je i Evropsku akademiju nauka osnovala 21.11.2013. godine baronska porodica Rajačić, (barona-brinjskih nosioca nasledne titule evropskih barona od 1861) radi nacionalnog doprinosa, stvaralačkog kontinuiteta i pijeteta prema svom pretku patrijarhu Josifu Rajačiću (1785-1861), koji je 1848. ponesen evropskim vrijednostima stao na čelo revolucionarnog pokreta i osnovao autonomno vojvodstvo Srbija u Monarhiji, te uzvisio Karlovačku mitropoliju na nivo patrijaršije”, navodi se na sajtu EAN.

Osnivači tvrde da je cilj akademije da “postane centar izvrsnosti i mjesto tolerancije, uvažavanja, koncentracije, sticanja, i plasiranja znanja, te promocije evropskih standarda i vrijednosti”.

“Zreo i stabilan čovjek” koji mora da plati članarinu

Član EAN, kako piše na sajtu, može da postane “svaki naš građanin ili Evropljanin koji ima evropsko državljanstvo, odnosno državljanstvo članica ili onih koje su u pristupnim pregovorima za članstvo, te iz onih zemalja koje se bore za progres i demokratiju, a ispunjava i druge uslove propisane Statutom i Pravilnikom o prijemu, i koji uplati pristupnu članarinu”.

Član, tvrde, može da bude i drugo društvo ili drugi pravni subjekt pojedinačno preko predstavnika ili kolektivno, ako zadovoljava propisane uslove.

“Svaki kandidat treba da dokaže da je dao značajan i prepoznatljiv doprinos vlastitom sposobnosti nauci, ili umjetnosti, ili inovativnosti ili preduzetništvu. Kandidat koji želi da postane akademikom naše Akademije mora da ispunjava uslove propisane Pravilnikom o prijemu, te da je ugledan i uvažen u svojoj široj sredini, odnosno da je zreo i stabilan čovjek koji je sposoban da organizuje i predstavi svoj program ili projekat u pristupnoj besjedi”, navodi se na sajtu EAN.

Pravilnicima i odlukama EAN na sajtu tog udruženja nemoguće je pristupiti.

Dostupan je Statut, kojim je propisano pod kojim uslovima neko može da bude izabran za redovnog, dopisnog, počasnog ili inostranog člana te akademije.

Dakle, Akademija je osnovana na inicijativu baronske porodice Rajačić i uz svesrdnu podršku proevropski orijentisanih naučnika i univerziteta iz zemlje, regije i EU s ciljem da ista postane centar izvrsnosti i mjesto tolerancije, uvažavanja, koncentracije, sticanja, i plasiranja znanja, te promocije evropskih standarda i vrednosti.

Vučkovići nikada nisu predavali u Brčkom

“Vijesti” su nedavno objavile da je Vesna Vučković već deceniju redovni profesor na bosanskom privatnom univerzitetu, ali da tamo nikada nije predavala.

Zbog toga nikada, kako piše u prijavama o prihodima, nije primila ni cent, ali na osnovu tog akademskog zvanja - zarađuje na privatnim ustanovama u Crnoj Gori.

Radi se o Evropskom univerzietu Brčko distrikt, gdje su Vesna Vučković i njen suprug, penzionisani sudija Branko Vučković još 2013. stekli zvanje redovnog profesora na istim predmetima, ali nikada nijesu odražali nijedno predavanje studentima ili ih ocijenili.

Iz bosanske ustanove nijesu odgovorili na više upita “Vijesti” koji je interes Evropskog univerziteta da ima dva redovna profesore na istim predmetima, koji ne učestvuju u nastavi, iako bi to trebalo da bude jedan od osnovnih njihovih radnih zadataka. Nijesu odgovorili ni na pitanja da li time aktuelne i buduće studente dovode u zabludu, zbog činjenice da su Vučkovići dugogodišnji sudije i praktičari od kojih se uči.

Naučnici, diplomate, pronalazači, umjetnici, privrednici i sportisti su prepoznali to vrednovanje znanja, umijeća, rezultata i čovjekoljublja, a ne nikakvih nacionalnih ili vjerskih preferencijala, bez obzira pod kakvim se eventualnim pritiscima od strane pojedinaca nalazila, jer ima onih koji ovaj uspjeh ne mogu da podnesu i pokušavaju blatiti i kriminalizovati ovu časnu i istorijsku porodicu”, stoji između ostalog na sajtu EAN.

Bonus video: