Put kojim idete je neobično važan, možda važniji od samog cilja

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Miru Mijušković, izvršnu direktoricu „Glosarija“

6648 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Glosarij
Foto: Glosarij

Upravo moje profesionalno okruženje dokazuje da je moguće pobijediti uvriježene stereotipe kada govorimo o poslovnim dometima žena, a jedan od stereotipa je da su žene manje ambiciozne i motivisane za uspjeh od muškaraca. Pored uvaženih kolega lidera, funkcionišem u kolektivu sa dosta žena na rukovodećim pozicijama

„Glosarij“ je najstarija i najveća crnogorska veledrogerija, dobitnik brojnih prestižnih priznanja. Prepoznata je i kao društveno-odgovorna kompanija sa istančanim sluhom za potrebe društva koja poslovanje zasniva na univerzalnim tradicionalnim principima, fer i poštenom odnosu prema zaposlenima, prema dobavljačima i kupcima, kao i visokim standardima, profesionalnosti i izuzetnoj radnoj etici i ulaganju u rast i razvoj, kako samog sistema, tako i društvene zajednice u cjelini. Četiri godine zaredom „Glosarij“ je prvorangirano preduzeće u oblasti farmacije u okviru projekta 100 najvećih. Jedno od nama posebno važnih priznanja jeste nagrada Privredne komore za društveno-odgovorno poslovanje za 2019. godinu, a i sama sam dobitnica nagrade Asocijacije menadžera za menadžerku godine 2017. kao i nagrade TWBM (Top Woman Business Montenegro).

Od svih mogućnosti koje pruža pozicija izvršne direktorice „Glosarija“, sigurna sam da je najznačajnija prilika da se inspiriše, motiviše i pomaže novim generacijama djevojaka da rizikuju i prate svoje unutrašnje impulse. Nekada je bila rjetkost da se žena, visoko obrazovana ili ne, usudi da izađe iz zone komfora i prati svoju profesionalnu viziju. Karijere žena uglavnom su oblikovale želje i stavovi roditelja ili okoline: ne rizikuj, odaberi „siguran“ posao, i „sigurnu“ budućnost. Ja nijesam odabrala to „sigurno“ i nikada nijesam zažalila. U vrijeme kada je državni posao bio „sigurnost“, odlučila sam da se oprobam u biznisu, i to onoj djelatnosti za koju nijesam usko specijalizovana, i danas sam ponosna jednako i na poziciju u kompaniji, ali i na izbor koji sam se napravila – da ne idem „sigurnijim“ putem, i da pokušam da se ostvarim u okruženju koje zahtijeva maksimum od bilo koga, pogotovo od žene. Ispostavilo se ipak da je sigurnost bila na drugoj strani i samo je trebalo ići suprotno predrasudama.

Ono što me jeste umnogome oblikovalo, još od djetinjstva, jeste činjenica da sam odrasla u porodičnom okruženju koje je njegovalo i osnaživalo žensko dijete i sigurno je to dijelom odredilo moj životni i profesionalni stav i naučilo me da, iako je crnogorsko društvo značajno tradicionalno, ipak zna da cijeni žene. Nijednog trenutka tokom mog odrastanja, obrazovanja i profesionalnog puta, nijesam se osjetila indisponiranom u odnosu na muškarce.

Zato se danas, kao direktorica kompanije koja cijeni i uglavnom zapošljava žene, trudim da podržim i sprovodim postojeću poslovnu kulturu i atmosferu koja cijeni i podržava žene u postizanju visokih pozicija unutar sistema, trudim se da osiguram da se njihove potrebe čuju, a glasovi i ideje cijene. Konačno, i sama industrija u okviru koje posluje „Glosarij” je atipična u odnosu na druge, jer je veliki broj žena na odgovornim funkcijama, budući da je farmacija predominantno ženski izbor.

Ponudu da se pridružim „Glosariju” prihvatila sam sa puno entuzijazma i upustila se u nevjerovatno putovanje razvoja i rasta sistema, koji se van percepcije nas zaposlenih izdiferencirao na tržištu kao lider, društveno odgovorna kompanija, kao izuzetan poslodavac, koji ne pravi razliku u odnosu na pol, godine, vjeru, nacionalnost, već prepoznaje ljudske i profesionalne osobine. Već tada sam donijela odluke koje su se kasnije pokazale kao hrabre i opravdane, da se oprobam u privatnom preduzeću, da učim od ljudi koji imaju viziju i koji su izuzetno vrijedni i posvećeni poslu.

„Glosarij” se bavi distribucijom ljekova, medicinskih sredstava i opreme i ono na šta sam najviše ponosna, jeste upravo kompanijska kultura koja se ogleda u kontinuiranom ulaganju u infrastrukturu i kadrove, želja da se u svakom momentu bude u korak sa razvijenim svijetom, suštinska ozbiljnost u svakom segmentu poslovanja, bez improvizacija, sa posebnim akcentom na društveno odgovorno poslovanje. Upravo moje profesionalno okruženje dokazuje da je moguće pobijediti uvriježene stereotipe kada govorimo o poslovnim dometima žena, a jedan od stereotipa je da su žene manje ambiciozne i motivisane za uspjeh od muškaraca. Pored uvaženih kolega lidera, funkcionišem u kolektivu sa dosta žena na rukovodećim pozicijama. Opet, stereotip je i da su žene manje kompetentne i da je muškarcima prirodnije ili urođenije upravljanje poslovima, ali u „Glosariju” svakodnevno donosimo značajne odluke uz veliko učešće i doprinos žena. Stereotip je i da su žene emotivnije i slabije u liderstvu, da im fali čvrstine. Ali u svakodnevnom poslovanju, žene su više nego sposobne za donošenje kvalitetnih odluka, često kombinujući emocionalnu inteligenciju sa analitičkim vještinama što ih čini „organskim” liderima. I konačno, stereotip je da je za ženu teško ili nemoguće uskladiti poslovni i porodični život, a ja radim u okruženju koje slavi porodicu kao stub društva, a ujedno i uspjeh svake žene pojedinačno.

Upravo zato me drži osjećaj ponosa što sam dio tima kakav je „Glosarij” jednako kao prvog dana, jer biti dio sistema koji strpljivo i profesionalno gradi svoj poslovni uspjeh, vrjednuje ljude, žene, je velika privilegija za crnogorske ali i šire okvire. Zaista mislim da je put kojim idete neobično važan, možda važniji od samog cilja.

Glosarij
foto: Glosarij

Ono što me raduje jeste da su žene u Crnoj Gori postigle značajan napredak kada govorimo o rukovodećim poslovnim pozicijama, da participiraju u vlasti i zauzimaju pozicije na kojima se odlučuje. Ovo je svakako motivišuće i, vjerujem, inspirativno za buduće naraštaje. Ipak, osnaživanje žena u bilo kojem društvu, pa i našem, jeste sistemski proces i počinje od vrtića i osnovnog obrazovanja, da bi se kasnije ta podrška oblikovala kroz ekonomsko osnaživanje, rodno osvješćivanje i dekonstrukciju stereotipa, afirmaciju anagažovanja žena u sferi politike i konačno kroz podršku od strane muškaraca i njihovo zalaganje za status žena u društvu. Sve počinje od jednog čovjeka, njegove spremnosti, volje i zalaganja. Jedino se proaktivnim načinom mogu napraviti promjene koje donose boljitak svima.

Svi zajedno moramo uložiti napor da nemamo dvostruke aršine počev od samog fizičkog izgleda preko očekivanja od žena. Računam da se slažemo ako kažem da su žene značajno izloženije kritici ili fokusu na fizički izgled ili se od njih od njih očekuje više, kao da se moraju više dokazivati.

Na samom kraju, moja poruka mladim ženama koje drže ovaj magazin u rukama i počinju svoj profesionalni put: snažne ste i sposobne da ostvarite sve što želite. Ne bojte se da upotrijebite svoj glas, baš vaše ideje su potrebne ovom svijetu. Nikada ne prestajte da učite i razvijate se, to je najbolje ulaganje u sebe. Ne obeshrabrujte se neuspjesima, sve je to put – a put je važan, budite uzor i podrška, dijelite svoje priče i iskustva i borite se za ljepši i bolji svijet.

U svakodnevnom poslovanju, žene su više nego sposobne za donošenje kvalitetnih odluka često kombinujući emocionalnu inteligenciju sa analitičkim vještinama što ih čini „organskim” liderima

Bonus video: