Za hrabre i istrajne žene ne postoje granice

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Jelenu Doderović

2276 pregleda 160 reakcija 0 komentar(a)
Foto: IDEA, Jelena Doderović
Foto: IDEA, Jelena Doderović

Put od pripravnice do pozicije direktorice marketinga brenda IDEA ne prelazi se preko noći, već traži rad na sebi i konstantno učenje, kao i spremnost da rastemo i razvijamo se, uz poštovanje prava na jednaku šansu za uspjeh

Trgovina kao jedna od specifičnijih i dinamičnijih grana privrede oduvijek je bila pod uticajem makro i mikro ekonomskih prilika, prateći svaki korak u našem društvenom i tehnološkom razvoju. Stoga i ne čudi što je upravo potreba za pružanjem brzih, savremenih i relevantnih odgovora na potrebe tržišta pred profesionalce u ovoj oblasti donijela posebne izazove koji se neprekidno smjenjuju i nikada ne prestaju.

A kako izgleda karijerni put od pripravnice do pozicije direktorice marketinga brenda IDEA, a od nedavno i izvršne direktorice Super kartice i šta su njene lekcije za žene u trgovini i biznisu govori Jelena Doderović.

Kako biste opisali svoje dosadašnje iskustvo u trgovinskom sektoru i kako ste se izborili sa izazovima sa kojima su se žene suočavale u ovom sektoru?

Kada sam kao pripravnica, sada već prije više od 18 godina ušla u taj svijet, bilo je više nego jasno da je ovo oblast koja traži niz vještina i sposobnosti, koje se ne stiču preko noći, već traže rad na sebi i konstantno učenje. Kako tada, tako i danas, jedino važna ostaje spremnost da rastemo i razvijamo se, uz poštovanje prava na jednaku šansu za uspjeh. Izazova je bilo i biće ih, ali vjerujem da su upravo profesionalne vještine, iskustvo i znanje ono što daje dobar odgovor na sve izazove. A to je u ženskim rukama vrlo snažan alat za uspjeh.

Koje su ključne lekcije koje ste naučili o položaju žena u trgovini?

Prvo, postoje neke stereotipne društvene uloge koje su možda uticale na percepciju ovog sektora kao više prikladnog za žene. Tradicionalno, žene su često povezivane s brigom za druge, komunikacijom i empatijom, što su osobine važne u prodaji, ali i trgovini.

Međutim, važno je napomenuti da ovi stereotipi ne odražavaju uvijek stvarnost, a uloga polova u sektoru trgovine se mijenja. Mnogi muškarci i žene uspješno grade karijere u ovom sektoru a da pritom imaju različite kombinacije osobina.

Žene mogu biti vještije u trgovini zbog svoje prirodne sposobnosti za empatiju i razumijevanje potreba potrošača. One često imaju odlične komunikacijske vještine, čime grade bolje odnose sa potrošačima. Uz to, brojna istraživanja su pokazala da žene često bolje percipiraju neverbalnu komunikaciju, što im omogućava da „čitaju“ emocije potrošača i prilagode pristup kako bi zadovoljile njihove potrebe.

Ipak, ova djelatnost cijeni raznolikost i kombinaciju različitih vještina koje i muškarci i žene mogu donijeti. Bitno je podsticati rodnu ravnopravnost i pružiti jednake prilike za sve, tako da sposobnosti i vještine pojedinaca budu prepoznati i cijenjeni bez obzira na pol.

Kako se trgovinski sektor mijenja u smislu inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti i kako veliki brend kao što je IDEA prati te promjene?

Pitanje rodne ravnopravnosti je izuzetno važno i zato me posebno srećnom čini to što žene čine čak 75% zaposlenih u našoj kompaniji, dok njihova zastupljenost u menadžmentu iznosi 46%. Njihova energija i znanje u velikoj mjeri su i zaslužni za uspjehe koje ostvarujemo.

Na nivou regionalne Fortenova grupe kojoj pripadamo, krajem 2021. godine potpisana je “Povelja o raznolikosti” kojom se Grupa javno obavezuje na stvaranje jednakih mogućnosti za sve zaposlene u kompanijama članicama. Naravno, cilj nije samo raditi na unapređenju rodne ravnopravnosti, već je fokus i na raznolikosti, pravednosti i inkluzivnosti.

Smatram da upravo ovo mora biti jedan od ključnih prioriteta za sve poslodavce. U te procese moramo biti uključeni svi, oni moraju postati dio sistema vrijednosti jer samo tako možemo obezbijediti uslove u kojima ljudi uživaju u svome poslu i u potpunosti koriste svoje talente.

Iz Vašeg iskustva, koje su ključne vještine potrebne za uspjeh žena u biznisu i koje savjete možete dati mladim ženama koje grade karijeru?

Bez obzira na vrstu biznisa, smatram da su stalno usavršavanje, učenje, usvajanje lekcija iz izazova i iskustava, spremnost da se iskoristi svaka prilika za profesionalni rast ključni za uspjeh i to važi za sve. Takođe, otvorenost za inovacije, prilagodljivost i sposobnost upravljanja promjenama su podjednako važni.

Moj savjet damama koje grade karijeru u trgovinskom sektoru ili bilo kojem drugom biznisu je da vjeruju u sebe, slijede svoje strasti i ambicije de se ne plaše izazova.

Važno je pronaći mentore, razviti mrežu podrške i uvijek težiti napretku i uspjehu. Ne postoji granica za ono što možemo postići ako smo hrabre, samouvjerene i istrajne u svojim ciljevima.

Pitanje rodne ravnopravnosti je izuzetno važno i zato me posebno srećnom čini to što žene čine čak 75% zaposlenih u našoj kompaniji, dok njihova zastupljenost u menadžmentu iznosi 46%. Njihova energija i znanje u velikoj mjeri su i zaslužni za uspjehe koje ostvarujemo

Moj savjet damama koje grade karijeru u trgovinskom sektoru ili bilo kojem drugom biznisu je da vjeruju u sebe, slijede svoje strasti i ambicije te da se ne plaše izazova. Važno je pronaći mentore, razviti mrežu podrške i uvijek težiti napretku i uspjehu. Ne postoji granica za ono što možemo postići ako smo hrabre, samouvjerene i istrajne u svojim ciljevima

Bonus video: