Božović potpisao Judinu da gradi vile

Ugovor o plaćanju komunalija za vile u Pržnu parafiran polovinom septembra. Ruski investitor već dva puta u protekloj godini odbijen od glavnog državnog arhitekte da gradi na bivšoj Đukanovićevoj zemlji na Košljunu

6429 pregleda 7 komentar(a)
Kosina brda Košljun je dijelom već iskopana, Foto: Vuk Lajović
Kosina brda Košljun je dijelom već iskopana, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović potpisao je ugovor o naplati naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, sa ruskim biznismenom Dmitrijem Judinom, za gradnju dvije vile sa apartmanima u Pržnu.

To piše u ugovoru, u koji su “Vijesti” imale uvid, a na koji je Božović stavio potpis 13. septembra.

Ugovor o plaćanju komunalija ključan je da bi neki investitor mogao da započne gradnju.

Judin je u protekle dvije godine kupio nekoliko atraktivnih nekretnina na području Budve, a svakako je najtraktivnija ona u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu - zemljišni kompleks 20 hiljada kvadrata koji je nekada pripadao kompaniji “Global Montenegro” bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Kako piše u ugovoru o komunalijama, koji je u spuškom istražnom zatvoru parafirao Božović, ruski investitor je dužan da na ime izgradnje dva apartmanska objekta u gradsku kasu uplati 135 hiljada eura.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

On je prethodno dobio saglasnost na idejno rješenje, na osnovu kojeg je urađen glavni projekat dvije vile, jedne od 1.406 kvadrata bruto građevinske površine koja ima dvije podrumske etaže, suteren, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, i druge vile od 529 kvadrata bruto površine (suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje).

Ruski investitor je iskoristio opštinski propis da, ukoliko u kešu uplati iznos za komunalije, biće umanjen za petinu. Komunalije su prvobitno obračunate na 168 hiljade eura i sa umanjenjem od 20 odsto, ugovor je zaključen na 135.098 eura.

I dok mu je gradnja u Pržnu aminovana, dotle je na Košljunu Judin već dva puta u proteklih godinu odbijen od glavnog državnog arhitekte Vladana Stevovića, koji nije dao saglasnost na idejno rješenje rezidencijalnog kompleksa vila.

Atraktivna lokacija: Brdo Košljun na ulazu u Budvu
Atraktivna lokacija: Brdo Košljun na ulazu u Budvufoto: Vuk Lajović

Arhitektonski biro, koji je angažovao Judin, projektom je predvidio čak upola manje kapaciteta nego što je to prvobitno planirala Đukanovićeva kompanija, koja je dobila urbanističko tehničke uslove na 23.582 kvadrata, kompleks vila koje bi imale i do četiri sprata.

Ruski investitor je kupio taj atraktivni plac od kompanije “Hold Co east”, koja ga je prethodno preuzela od nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Vuka Rajkovića zbog milionskog duga.

Stevović je početkom februara odbio da da saglasnost na idejno rješenje gradnje kompleksa vila.

Taj zahtjev Judin je podnio u avgustu prošle godine. Nakon toga podnijet je novi zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju višeporodičnog stanovanja (gradske vile) sa ugostiteljsko turističkim sadržajem, koje je ponovo odbijeno.

“Pristup interventnim vozilima nije obezbijeđen, kao ni plato za vatrogasna vozila. Budući da je saobraćajni pristup planiran kao tunel koji nije projektovan u skladu sa Pravilnikom o tehničkim normativima za pristupne puteve, okretnice i uređene platoe za vatrogasna vozila u blizini objekta povećanog rizika od požara, pristup interventnim vozilima je onemogućen. Pristup i plato uraditi u skladu sa Pravilnikom”, jedna je od zamjerki na idejno rješenje na koju je ukazao glavni državni arhitekta.

Prije izrade tehničke dokumentacije, kako se navodi, investitor je obavezan da u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima uradi revidovani projekat osnovnih geoloških istraživanja tla za predmetnu lokaciju u cilju utvrđivanja osnovnih geoloških uslova za projektovanje investicionih objekata.

Na placu su proteklih mjeseci vršena iskopavanja i kosina brda je dijelom već iskopana.

Ruski državljanin se u martu prošle godine uknjižio na atraktivni zemljišni kompleks.

Krajem septembra 2021. partnerska kompanije Đukanovića i Rajkovića “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, koji je prethodno, krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se “Global Montenegro” zadužio prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda i dalje vodi postupak kako bi od Đukanovićeve kompanije naplatila poreski dug na ime poreza na nepokretnost za zemljišni kompleks.

Bonus video: