Grupa NVO: Zaustaviti krvoproliće u Palestini

Oni su kazali da svakodnevno putem medija svjedočimo o ogromnom broju žrtava, među kojima je skoro 70 odsto djece i žena

2168 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Crnogorsko civilno društvo apeluje na diplomatsko-konzularna predstavništva država i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori da upotrijebe svoj uticaj da se zaustavi krvoproliće u Palestini, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 40 nevladinih organizacija (NVO).

"Nedavno je 40 nevladinih organizacija Crne Gore uputilo inicijativu Vladi Crne Gore da donira sredstva Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Vlada Crne Gore je prihvatila inicijativu NVO i na sjednici održanoj 19. oktobra 2023. kojom je predsjedavao bivši premijer Dritan Abazović, zadužila Ministarstvo finansija da uplati 40.000 dolara finansijske pomoći ugroženom civilnom stanovništvu Gaze preko Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama. Nevladine organizacije koje su uključene u ovu inicijativu ovim putem pozdravljaju slanje finansijske pomoći, kao i poziv Vlade Crne Gore na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila", piše u saopštenju.

"Svjesni humanitarne katastrofe koja se već skoro četiri sedmice dešava na prostoru Gaze, predstavnice i predstavnici nevladinih organizacija izražavaju duboko žaljenje za izgubljenim životima tokom terorističkog napada Hamasa i usljedivšeg neselektivnog bombardovanja civilnih objekata u pojasu Gaze, kao i nasilja na Zapadnoj Obali, koji predstavljaju nastavak prakse kršenja ljudskih prava palestinskih civila, aparthejda, ratnih zločina, kolektivnog kažnjavanja, progona i oglušivanja o brojne rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Naglašavamo da je važno pokazati solidarnost prema nedužnim civilima sa obje strane, zalagati se za mir i hitnu obustavu oružanih sukoba", dodaje se.

Oni su kazali da svakodnevno putem medija svjedočimo o ogromnom broju žrtava, među kojima je skoro 70 odsto djece i žena.

"U trenutku dok ovo pišemo, saznajemo da je u Gazi stradalo 4008 djece i 2550 žena, a ukupno oko 10022 civil. Preko 1270 djece se vode kao nestala. Stradalo je i preko 175 ljekara i medicinskog osoblja, 46 novinara/ki, 127 nastavnika i minimum 88 UN osoblja. Ove brojke su, nažalost, samo vrh ledenog brijega, jer pod ruševinama od bombardovanja umire još nekoliko desetina djece, mladih, žena, starih... Najnoviji podaci pokazuju da djeca piju slanu vodu, da nema električne struje niti interneta, da materijalna pomoć, gorivo, ljekovi i voda ne stižu u pojas Gaze, te da ljudi već danima umiru od gladi, a ne samo od oružja i bombi. U takvom stanju u ogromnom su riziku i od smrtonosnih infekcija. Žene se porađaju carskim rezom bez anestezije, a djeca ispisuju svoja imena na rukama, očekujući nadolazeću smrt. Iako smo spremni da prikupljamo pomoć u vidu medicinskih sredstava, ljekova, ćebadi, higijenskih paketa i hrane za pomoć ugroženim civilima na području Gaze, ovo, nažalost, nije moguće poslati, te smo se opredijelili da finansijski pomognemo Crveni polumjesec, čiji su članovi i članice svakodnevno na terenu i pružaju najveću podršku ugroženom stanovništvu", navode oni.

"Ipak, svjesni smo da je najveća i najneophodnija pomoć koja je civilima u Gazi potrebna – promptni i potpuni prestanak napada, bombardovanja i uskraćivanja osnovnih sredstava za život. Životi Palestinaca i Palestinki u Gazi su vrijedni koliko i život bilo koga na našoj planeti. Ljudska prava Palestinaca i Palestinki u Gazi ne smiju biti kršena, jednako kao ni prava bilo kog čovjeka. Mi, predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva Crne Gore svakodnevno svjedočimo naporima koje vaše države ulažu da podrže borbu za ljudska prava u Crnoj Gori, između ostalog i kroz podršku organizacijama civilnog društva. Ovim putem apelujemo da vam najveće vrijednosti budu ljudski život i mir, te da upotrijebite sve svoje snage i uticaj da prestane brutalno ubijanje civila u Gazi", zaključuje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su:

NVO Prima

NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija

NVO Centar za ženska prava

Građanska alijansa

NVO YIHR - Inicijativa mladih za ljudska prava

NVO Aktivna zona

NVO Asocijacija Spektra

NVO HRA - Akcija za ljudska prava

NVO Juventas

NVO Agencija za lokalnu demokratiju

NV Udruženje za razvoj civilnog društva

NVO Punctum

NVO Crnogorski ženski lobi

NVO Avlija

NVO Brain

NV Udruženje raseljenih Roma i Egipćana sa Kosmeta u Crnoj Gori

NVU Hestia

NVU Staze

NVO Centar za bezbjednosnu politiku i evropske integracije

NVO Međunarodna asocijacija za ljudske vrijednosti

MOSIFF MAF FSU

NVO Škart

NV Udruženje zaštite na radu

NVO MADOP

NVU Zinak

NVO Centar za inkluzivne politike i prakse

NVO Agora Femina

NVO Sigurna ženska kuća

NVO Savjet roditelja OŠ “Radojica Perović”

NVO Ksena

NVO Liga žena glasača Crne Gore

NVO Naša akcija

NVO CEGAS

Sindikat doktora medicine

NVO Ipso Facto

Kerim Međedović

Ajša Hadžibegović

Bonus video: