Cetinje postalo dio Uneskove mreže kreativnih gradova; Radović: Ogromna prilika za prijestonicu

Mreža sada broji 350 gradova u više od sto zemalja

3417 pregleda 4 komentar(a)
Jovana Radović, Foto: URA
Jovana Radović, Foto: URA

Cetinje se 31. oktobra, na Svjetski dan gradova, našlo među 55 novih urbanih cjelina iz cijelog svijeta koje su se pridružile Uneskovoj mreži kreativnih gradova (UCCN).

Tim povodom su se oglasili iz Građanskog pokreta URA, rekavši da je to "velika prilika za Cetinje" i "dodatna motivacija" za dalji razvoj prijestonice.

"Cetinje je jedini grad sa Zapadnog Balkana u kreativnoj dimenziji ‘Dizajn’ i time je postao, uz Žabljak i Kotor, još jedan grad Crne Gore koji ima institucionalnu vezu sa Uneskom, na radost svih građana i građanki”, saopštila je odbornica Građanskog pokreta URA na Cetinju Jovana Radović, rekavši da je Cetinje istorijski i kulturni centar Crne Gore.

Podsjeća da je Mreža kreativnih gradova oformljena 2004. godine, kako bi se pokrenula međunarodna saradnja unutar i između gradova širom svijeta koji se održivo razvijaju zahvaljujući kulturi i kreativnosti kao strateškim karikama.

"Ova mreža sada broji 350 gradova u više od sto zemalja, a ti su gradovi simboli za narodnu umjetnost, dizajn, gastronomiju, zanatstvo… Ovo je velika prilika za Cetinje, kao i dodatna motivacija za dalji razvoj našeg grada – u oblasti kulture i urbanog razvoja”, zaključila je Radović.

Bonus video: