Dobri kuvari će lako naći posao

Na tržištu rada vlada veliko interesovanje za kuvare...
68 pregleda 1 komentar(a)
Biro rada Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Biro rada Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.08.2017. 18:03h

Biro rada Pljevlja organizovao je prekvalifikaciju za 26 nezaposlenih Pljevljaka.

U toku su prekvalifikacije za šest kuvara i dvadeset vozača opasnih materija, a u narednom periodu biće organizovane obuke za računovodstvene tehničare i kurs engleskog jezika.

Direktor Biroa rada Pljevlja Sabit Ćirlija kazao je da obuku za kuvare realizuju u saradnji sa Srednjom stručnom školom u Pljevaljima.

Obuka traje dva mjeseca.

“Mi smo sigurni da sva lica koja završe sa uspjehom ovu obuku, mogu veoma brzo doći do radnog mjesta i izaći na tržište rada sa lincenciranom diplomom i sertifikatom, sa dobrim znanjima i vještinama. Tako da veoma brzo mogu doći do radnog mjesta. Pored ove obuke, trenutno realizujemo obuku za vozače opasnih materija. U pitanju je dvadeset polaznika, to radimo sa izvođačem DOO Kvadrat iz Podgorice”, kazao je Ćirlija.

Direktor Srednje stručne škole Mervan Avdović rekao je da su u školi obezbijeđeni kadrovski i tehnički uslovi za izvođenje obuke za zanimanje kuvar.

“Ja sam odabrao jednog od najboljih profesora, koji niz godina radi u našoj školi, ima iskustva i koji je tražen na tržištu rada Crne Gore. Što se tiče tehničke opremljenosti i ona je takođe na visokom nivou. Imamo sve što je neophodno da se ova obuka izvede kvalitetno”, kazao je Avdović.

Kuvar Dragan Zečević kazao je da nesebično prenosi svoja znanja polaznicima i objasnio da tokom obuke uče spremanje devedeset odsto jela zastupljenih na menijima u Crnoj Gori.

“Zato se ja trudim da im prenesem svoje znanje koje sam imao radeći po hotelima po primorju i na sjeveru Crne Gore, da bi oni bili osposobljeni da brzo i efikasno uđu u tu oblast u kojoj žele da rade”, kazao je Zečević.

Nisera Katana je završila gimnaziju i 15 godina je na birou rada. Ona i njene koleginice rekli su da se nadaju da će uz ovu prekvalifikaciju lakše naći posao.

“U posljednje vrijeme nisam bila zapošljena, tako da sam se rado odazvala ovom pozivu za obuku”, kazala je Katana.

Čirlija je pozvao zainteresovane za prekvalifikaciju da se jave, s obzirom da na tržištu rada vlada veliko interesovanje za zanimanja kuvar, poslastičar, pekar, mesar i druga sezonska zanimanja.

Bonus video: