Maske u posjeti Baru: Položila vijenac na spomen ploču podignutu u čast stradalih francuskih mornara

"U svom govoru povodom obilježavanja 11. novembra, na 105. godišnjicu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, kojim se odaje počast i svim borcima stradalim u ratovima, ambasadorka je evocirala sjećanje na francuske mornare koji su izgubili život prilikom potapanja kontratorpiljerke 'Dague' koja je u noći 24. februara 1915. naišla na minu dok je pratila brodove koji su snabdjevali stanovnike Bara i crnogorsku vojsku"

1269 pregleda 0 komentar(a)
Raičević i Maske, Foto: Francuska ambasada u Crnoj Gori
Raičević i Maske, Foto: Francuska ambasada u Crnoj Gori

U okviru posjete Baru, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, An Mari Maske, sastala se sa predsjednikom Opštine, Dušanom Raičevićem, saopšteno je iz francuske ambasade.

Kako se navodi u saopštenju, nakon sastanka u Opštini ambasadorka je položila vijenac na spomen ploču podignutu u znak sjećanja na francuske mornare koji su stradali tokom misije snabdijevanja stanovništva Crne Gore i njene vojske u Prvom svjetskom ratu.

"Ambasadorka i predsjednik Opštine su razgovarali o aktuelnoj saradnji, tačnije o vojnoj saradnji memorijalnog karaktera i pitanjima podvodne arheologije, kao i o novim perspektivama saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i životne sredine. Pomenuli su, takođe, mogućnost uspostavljanja partnerstava u oblasti turizma, obilazaka istorijskih lokaliteta i upravljanja priobaljem što je bilo i predmet interesovanja delegacije iz Normandije koja je u maju mjesecu posjetila Crnu Goru", piše u saopštenju.

An Mari Maske, Dušan Raičević
foto: Francuska ambasada u Crnoj Gori

"U svom govoru povodom obilježavanja 11. novembra, na 105. godišnjicu Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, kojim se odaje počast i svim borcima stradalim u ratovima, ambasadorka je evocirala sjećanje na francuske mornare koji su izgubili život prilikom potapanja kontratorpiljerke 'Dague' koja je u noći 24. februara 1915. naišla na minu dok je pratila brodove koji su snabdjevali stanovnike Bara i crnogorsku vojsku", dodaje se.

"Sada kada ponovo imamo rat u Evropi, ambasadorka je pozvala da se sjetimo onih koji su dali svoj život braneći našu slobodu i naše vrijednosti zarad izgradnje zajedničke napredne i mirnodopske budućnosti. Ambasadorka je na to podsjetila u trenutku kada se intenziviraju odnosi između Francuske i Crne Gore i kada imamo u vidu da bi se naša dugogodišnja istorijska saradnja mogla uskoro naći pod okriljem Evropske unije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: