Pine i dalje „pod šapom” Morskog dobra

Uprkos hvalisanjima kadrova URA na čelu bivše Vlade, država Tivtu nije vratla gradsku rivu i obalno šetalište, već samo 360 kvadrata ivicom operativne obale gradske rive u širini od samo dva metra od mora

9242 pregleda 8 komentar(a)
Gradska riva i šetalište Pine u Tivtu, Foto: Turistička organizacija
Gradska riva i šetalište Pine u Tivtu, Foto: Turistička organizacija

Iako su se čelnici bivše Vlade iz URA i menadžeri Morskog dobra proteklih devet mjeseci često javno hvalili da su Vlada i to javno preduzeće “vratili Tivtu” gradsku rivu Pine, to se, zapravo, uopšte nije desilo.

Bivša Vlada premijera Dritana Abazovića (URA) još 7. februara donijela je odluku da Morsko dobro pristanište Pine u centru Tivta ustupi na korišćenje bez naknade lokalnoj upravi tog grada, ali formalni sporazum o tome između Oštine i Morskog dobra ni do danas nije potpisan, pa Komunalno preduzeće Tivat još nije preuzelo gazdovanje i upravljanje nad Pinima, iako je to bilo najavljivano da će se desiti još prije osam mjeseci.

U međuvremenu se ispostavilo da Vlada, iako je tvrdila da cijelo Pine prepušta gradu Tivtu, lokalnoj upravi zapravo vraća ingerenciju tek nad samom ivicom operativne obale gradske rive u širini od samo dva metara od mora, ukupne površine tek oko 360 kvadrata.

Umjesto cijele rive i velikog obalnog platoa na Pinima, Tivćanima su Vlada i Morsko dobro “velikodušno” ustupili tek uski pojas uz glavnu operativnu obalu za pristajanje brodova u dužini od 128,5 metara, odnosno istočnim i zapadnim djelovima gradske rive dužine 28,5 i 25,5 metara.

To uopšte nije ono što je lokalna uprava gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) unazad tri godine tražila od države i Morskog dobra - da Tivtu u potpunosti vrati pravo gazdovanja i koriščenja kompletne gradske rive, pristaništa i obalnog šetališta jer su Pine srce Tivta i prostor na kome se uvijek odvijao najveći i najznačajniji dio javnog života tog grada.

“Sporazum o ustupanju upravljanja pristaništem Pine koji je trebalo da potpišu Opština Tivat i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom još nije potpisan, budući da je Opština Tivat u procesu usaglašavanja teksta sporazuma predložila određene izmjene sa posebnim akcentom na definisanje površine koja se Opštini, odnosno Komunalnom preduzeću Tivat daje na upravljanje. Nacrtom Sporazuma je predviđeno ustupanje lokacije pristaništa uz samu liniju obale površine oko 360 metara kvadratnih, dok Opština predlaže da površina upravljanja obuhvati ne samo ovaj uski pojas već i pripadajuću površinu obalnog šetališta od oko 5.000 metara kvadratnih”, zvanično je potvrđeno “Vijestima” iz lokalne uprave.

Menadžment državnog preduzeća Morsko dobro ni nakon nekoliko dana čekanja, nije “Vijestima” dalo odgovore na pitanja u vezi s tim gdje je zapelo i zašto sporazum kojim se Tivtu vraća njegova gradska riva do danas nije potpisan, niti je stupio na snagu.

To znači da je Morsko dobro i dalje zvanični upravljač gradske rive i pristaništa u Tivtu i da se sve aktivnosti koje su se u proteklim mjesecima tu odvijale, uključujući pristajanje i duže vezivanje više većih turističkih i izletničkih brodova i taksi glisera, odvijalo mimo kontrole i moći odlučivanja grada Tivta i njegovog Komunalnog preduzeća.

Prema onome što je najavljivano početkom februara, kada je iz bivše Vlade prvi put plasirana informacija da su oni i Morsko dobro Tivtu navodno vratili Tivtu njegovu gradsku rivu šetalište, Pine se na korišćenje Tivtu zvanično prenosilo “sa namjenom pristaništa za plovne objekte”, te Komunalno na gradskoj rivi može da postavi i jedan manji privremeni objekat - natkriveni informativni pult od dva kvadrata na kojem će se davati informacije i dijeliti propagandni materijal brodara čija plovila budu pristajala na rivi. Komunalno je po tome navodno trebalo da stekne pravo da naplaćuje usluge pristajanja brodova na Pinima, a od čega je izuzet školski brod Mornarice VCG, jedrenjak “Jadran” koji može da dobije besplatni vez u bilo koje vrijeme i u neograničenom trajanju.

Tivatska opštinska firma bila je dužna da formira cjenovnik usluga pristajanja na Pinima, te da ga dostavi na odobravanje Morskom dobru, kao i da pristanište opremi i na njemu održava javni red na način definisan Izmjenama i dopunama Kriterijuma za određivanje visine naknade za pristajanje i vezivanje plovila u lukama od lokalnog značaja, te sa Programom objekata obalne infrastrukture za Opštinu Tivat za period 2019-2023. Ništa se od toga međutim, proteklih mjeseci nije desilo jer se ispostavilo da Vlada i Morsko dobro nisu Tivtu vratili Pine, već samo najuži mogući obalni rub gradske rive.

“U interesu je lokalne uprave da cijelim tim prostorom od oko 5.000 kvadrata ona upravlja i da se o njemu stara, budući da je u pitanju sam centar grada, pa će u tom duhu razgovori sa Morskim dobrom na temu usaglašavanja teksta nacrta sporazuma biti nastavljeni”, rečeno je “Vijestima” u Opštini, uz napomenu da gradonačelnik Željko Komnenović “kao važnu ističe inicijativu Opštine ka Morskom dobru da se izvrši prenamjena ove lokacije iz pristaništa u privezište, kako bi Opština suštinski upravljala Pinima u punom smislu te riječi, kontrolisala ko i na koji način koristi obalu i imala mogućnost naplate ovih usluga”.

Aktuelni menadžment Morskog dobra, koga čine predsjednik Odbora direktora Blažo Rađenović (URA) i izvršni direktor Mladen Mikijelj (Nova) se osim “vraćanja” Pina Tivtu i preuzimanja visokoprofitabilne djelatnosti trajektnog prevoza u Boki od dosadašnjeg privatnog operatera, kao jednim od svojih najvećih svojih uspjeha, hvali i navodnim “vraćanjem “ Budvi njene gradske luke. Međutim, ni ta odluka koja je donesena početkom marta, do danas nije sprovedena u djelo, pa gradskom lukom Budve i dalje gazduje njen dosadašnji zakupac, privatna firma “Dukley Marina”.

Bonus video: