Pejović: Cetinje predstavlja kamen temeljac u formiranju jedinstvenog bića crnogorskog naroda

“Prijestonica, sa svojom impozantnom kulturnom baštinom, predstavlja kamen temeljac u formiranju jedinstvenog bića našeg naroda”, naveo je Pejović

7144 pregleda 13 komentar(a)
Pejović, Foto: Skupština Crne Gore
Pejović, Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović čestitao je Dan Prijestonice, navodeći da Cetinje predstavlja kamen temeljac u formiranju jedinstvenog bića crnogorskog naroda.

Pejović je Dan Prijestonice čestitao gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice Mileni Vujović, odbornicima, kao i svim građanima Cetinja.

“Prijestonica, sa svojom impozantnom kulturnom baštinom, predstavlja kamen temeljac u formiranju jedinstvenog bića našeg naroda”, naveo je Pejović.

On je istakao da raznovrsnost spomenika kulture, muzeja i arhitekture svjedoče o dubokom spoju tradicije i modernosti.

“Međutim, dok slavimo postignuća, moramo pažljivo razmotriti izazove s kojima se susijreće naš Prijestoni grad”, naglasio je Pejović.

Kako je kazao, urbanizacija, ekonomska dinamika i očuvanje životne sredine postaju ključni faktori za održivost Prijestonice.

“Kroz pažljivo planiranje, lokalna uprava i cjelokupna zajednica moraju dati zajednički doprinos i raditi na balansiranju razvoja i očuvanja autentičnosti naše Prijestonice”, rekao je Pejović.

On je naveo da ekološki aspekti, uključujući očuvanje zelenih površina i borbu protiv zagađenja, predstavljaju imperativ za Prijestonicu budućnosti.

Pejović je istakao da pored toga, ulaganje u obrazovanje, inovacije i inkluzivnost postaje ključno za stvaranje društva koje podržava sve svoje građane.

“Prijestonica treba biti centar intelektualne raznolikosti, podstičući kreativnost i osiguravajući pristup znanju svima”, rekao je Pejović.

On je dodao da se ne smije zaboraviti i na socijalne izazove i probleme koji se tiču Prijestonice, a čijem se rješavanju mora pristupiti kako sa lokalnog tako i sa državnog nivoa.

Pejović je naglasio da odgovornost nije samo da se čuva kulturno nasljeđe Prijestonice, već i da se Cetinje razvija i prilagodi potrebama savremenog doba, kako bi obezbijedili trajnu vrijednost.

Bonus video: