Sindikati pljevalsjkog Vodovoda: Rukovodstvo zaposlilo Dragaševića bez javnog oglašavanja

U saoopštenju za javnost predsjednici Sindikalne organizacije zaposlenih DOO Vodovod i Sidnikalne organizacije DOO Vodovod Luka Grdinić i Jovan Bujišić navode da su odlučili da se obrate javnosti nakon što nisu dobili odgovor od rukovodstva preduzeća kako je Dragašević raspoređen

10047 pregleda 3 komentar(a)
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Predsjednici dvije sindikalne organizacije opštinskog pljevaljskog preduzeća Vodovod optužili su sadašnje rukovodstvo preduzeća, da je bez javnog oglašavanja zaposlilo bivšeg vršioca dužnosti (v.d.) direktora Mladena Dragaševića na radno mjesto pomoćnika za ekonomsko-pravne poslove.

U saoopštenju za javnost predsjednici Sindikalne organizacije zaposlenih DOO Vodovod i Sidnikalne organizacije DOO Vodovod Luka Grdinić i Jovan Bujišić navode da su odlučili da se obrate javnosti nakon što nisu dobili odgovor od rukovodstva preduzeća kako je Dragašević raspoređen na pomenuto radno mjesto.

"Od Odbora direktora tražili smo da nam pojasni kako je prethodni v.d. izvršnog direktora Mladen Dragašević vraćen na radno mjesto pomoćnika direktora za ekonomsko-pravne poslove u Društvu, ako znamo da je pomenuto radno mjesto mandatno (u trajanju od 4 godine) i na njega je konkursom izabran Dragašević Mladen 18.9.2019.godine i na tom mjestu bio sve do 13.4.2022.godine kada je izabran za v.d. izvršnog direktora Društva. Samim tim izborom, mandatno mjesto pomoćnika direktora za ekonomsko pravne poslove prestaje, tako da se zakonski po prestanku funkcije v.d. izvršnog direktora Društva nije mogao rasporediti na mjesto pomoćnika direktora bez raspisivanja novog oglasa za to radno mjesto. Obzirom da Odbor direktora kao i v.d. izvršnog direktora Društva nisu željeli da pokrenu proceduru za utvrđivanje odgovornosti u ovom slučaju kao i da nam odgovore na koji način je gospodin Mladen Dragašević raspoređen na mjesto pomoćnika direktora za ekonomsko-pravne poslove bez raspisivanja oglasa osjećali smo obavezu i odgovornost da o svemu ovome obavjestimo javnost kao i zaposlene u Društvu", navodi se u zajedničkom saopštenju dvije sindikalne organizacije.

Potpisnici saoopštenja navode da su o tome obavjestili Inspekciju rada, predsjednika Opštine Pljevlja, koja je osnivač preduzeća i nadležni Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode.

"Nadamo se da će u što kraćem roku reagovati sa ciljem da se navedeni problem riješi, a o preduzetim koracima ćemo obavjestiti javnost", stoji u saopštenju.

Grdinić i Bujišić tvrde da su ustanovljene su neke nepravilnosti dok je na čelu Vodovoda bio Dragašević.

"Pored izuzetno kompleksne i teške situacije u DOO "Vodovod" Pljevlja koja se tiče finansijskih aspekata a koju je svojim nemarom uzrokovalo prethodno rukovodstvo Društva želimo da upoznam javnost i sa sledećim. U prethodnom periodu djelovanjem sindikalnih organizacija Društva ustanovljene su nepravilnosti koje su se desile za vrijeme mandata prethodnog vd izvršnog direktora Mladena Dragaševića, a odnose se na raspoređivanje određenih zaposlenih na radna mjesta koja iz različitih razloga, ne mogu pokrivati. Ovom prilikom došlo je do grubog kršenja Kolektivnog Ugovora jer je tadašnji vd izvršnog direktora Društva Mladen Dragašević samovoljno donosio rešenja kojima je raspoređivao radnike na nesistematizovana tj. nepostojeća radna mjesta i dodjeljivao im po sopstvenom nahođenju koeficijente. Sve navedeno tadašnji VD izvršnog direktora nije smio uraditi bez prethodnog odobrenja Odbora direktora i saglasnosti predstavnika Sindikalnih organizacija. Ovim potezom su i radnici koji su dobili takva rešenja bez njihovog znanja o neutemeljenosti ugovora dovedeni u problem bez ikakve njihove lične odgovornosti. O svemu ovome smo obavjestili Odbor direktora od koga smo tražili da se u što kraćem roku otklone ovi nedostaci kao i da se prema odgovornom licu sprovede postupak za utvrđivanje odgovornosti zbog štete nanijete kako Društvvu tako i zaposlenima u njemu", navodi se u zajedničkom saopštenju Sindikalnih organizacija opštinskog preduzeća Vodovod .

Bonus video: