Milović na sastanku sa Rajzing Rajnke predložio sklapanje sporazuma o međusobnom izručivanju državljana

"Zbog ograničenosti kapaciteta Crne Gore ministar je naglasio da je podrška Sjedinjenih Američkih Država ključna za uspjeh ovih reformi, uključujući osnivanje Specijalnog suda i jačanje SDT"

11838 pregleda 8 komentar(a)
Milović i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstarstvo pravde
Milović i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstarstvo pravde

Sjedinjene Američke Države kao ključni saveznik i partner Crne Gore podržavaju sveobuhvatne i suštinske reforme u crnogorskom pravosuđu i ostaju spremne da i dalje pomazu Crnoj Gori, zaključak je današnjeg sastanka ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića i ambasadorke SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

To je saopšteno iz Ministarstva pravde.

U saopštenju se dodaje da je Milović istakao kao cilj deblokadu pravosuđa, identifikujući korupciju u sistemu kao korijen svih crnogorskih problema, i naglasio važnost jačanja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kako bi se efikasno suprotstavili kriminalu i korupciji, podvlačeći da je korupcija stvorila ozbiljan problem organizovanog kriminala, zbog čega je suštinska uloga jačanja pravosuđa kako bi se omogućio ozdravljenje sistema.

"Zbog ograničenosti kapaciteta Crne Gore ministar je naglasio da je podrška Sjedinjenih Američkih Država ključna za uspjeh ovih reformi, uključujući osnivanje Specijalnog suda i jačanje SDT. U tom kontekstu, predložena je izrada krovnog memoranduma o saradnji u oblasti pravosuđa između crnogorskih i američkih institucija. Dodatno, ministar Milović je predložio sklapanje bilateralnog sporazuma o međusobnom izručivanju državljana", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva pravde su rekli da je Rajnke iskazala spremnost za dalji razgovor na temu pomenutih sporazuma i istakla da je naredna godina ključna za reforme u pravosuđu, s posebnim fokusom na SDT.

"Ona je istakla važnost saradnje sa INL-om (International Narcotics and Law Enforcement Affairs) u oblasti vladavine prava, čije bi pravne ekspertize pomogle tužiocima, advokatima i službenicima pravosudnog sistema. Ambasadorka je naglasila da su resursi INL-a na raspolaganju za podršku reformi u oblasti vladavine prava i pristupa Crne Gore EU", piše u saopštenju

Milović je najavio reforme Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) s ciljem sprečavanja zloupotreba pravnih praznina koje dovode do odugovlačenja suđenja i oslobađanja kriminalaca nakon dugotrajnih postupaka u kojima nisu donešene pravosnažne presude.

"Sastanak, zaključeno je, predstavlja snažan korak ka ostvarivanju zajedničkog cilja - izgradnji snažnog, nezavisnog i efikasnog pravosudnog sistema u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Bonus video: