Povratak ribočuvara na kolašinske rijeke

Ribolovci su stanje na rijekama karakterisali kao alarmantno i navodili primjere masovnog krivolova i devastacije

3139 pregleda 0 komentar(a)
Povratak sportskom ribolovu, Foto: SRK Kolašin
Povratak sportskom ribolovu, Foto: SRK Kolašin

Sportsko ribolovni klub (SRK) “Gorštak” dobio je, na javnom oglasu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), priliku da, narednih šest godina, gazduje ribljim fondom u kolašinskim vodama. Iz tog kluba tvrde da imaju kapaciteta da poprave loše zatečeno stanje. Njihov optimizam, međutim ne dijele u SRK “Maniro”, koji je takođe konkurisao na oglasu.

Skoro 150 kilometara kolašinskih vodotoka Tare, Morače i njihovih pritoka, kao i Kapetanovo jezero, skoro, tri godine bili su bez ribočuvara. Što zbog nedostatka kapaciteta lokalnih SRK, što zbog spora jednog od njih sa resornim ministarstvom, gazdovanje ribljim fondom nije povjeravano nikom. Zvanično, brigu o ribljem fondu na području kolašinske opštine vodilo je MPŠV, a nadzor, samo povremeno, obavljao inspektor za ribarstvo koji je iz druge opštine. U međuvremenu, ribolovci su stanje na rijekama karakterisali kao alarmantno i navodili primjere masovnog krivolova i devastacije.

Predsjednik SRK “Gorštak” Aleksa Rnković kaže za Vijesti da je riblji fond u kolašinskim rijekama “ugrožen nekontrolisanim lovom i nestručnim poribljavanjem”.

”Zbog toga, čeka nas ogroman posao i mnogo izazova. Međutim, u Klubu smatramo da imamo dovoljno volje, znanja, ali i ljubavi prema ribolovu, da to stanje popravimo. Najveći izazov je da sačuvamo rijeke i riblji fond. Potom, namjeravamo da Kolašin promovišemo kao atraktivnu destinaciju za sportski ribolov. Na taj nači, obogatićemo i turističku ponudu, ali i doprinijeti razvoju tog sporta”, objašnjava Rnković.

SRK na čijem je čelu Rnković je jedan od “najmlađih” u Kolašinu. Očigledno MPŠV nije bila problematična činjenica da je “Gorštak” osnovan samo nekoliko mjeseci prije nego što mu je povjeren odgovoran zadatak. Rnković kaže da imaju oko 100 članova, ali da očekuju “pristup novih članova”.

Za sada, tvrdi on, na kolašinskim vodotocima i Kapetanovo jezero biće pet ribočuvara. Međutim, Rnković kaže da će ih angažovati još u narednom periodu. Predsjednik SRK najavljuje i da će, aplicirati za podršku projektima kojima bi se “sačuvale i unprijedile autohtone vrste ribe.

Mile Lazerević, koji je na čelu SRK “Maniro”, koji je gazdovao ribljim fondom od 2012. do 2018. godine, tvrdi da je resorno ministarstvo i ovog puta pogriješilo kad je riječ o odabiru kluba koji će gazdovati ribljim fondom u kolašinskoj opštini.

”Bivši ministar Milutin Simović je, prije pet goina, dodijelio vode jednom kolašinskom klubu nezakonito, o čemu postoje sudske presude. Rezultat se vidi, rijeke su opustošene. Ministar Vladimir Joković je sada uradio istu stvar, dodijelio je vode klubu, osnovanom skoro pred istek javnog oglasa. To su, u stvari, isti ljudi, koji su potekli iz “starog” kluba i rezultat će biti isti, nikakvog poboljšanja neće biti. Prema izboru pojedinih ribočuvara, to je kao da su zatvorili vuka u tor da čuva ovce”, tvrdi Lazarević.

On kaže da je njegova ideja bila razvoj flaj fišinga, a zatim i razvoj ribolovnog turizma. On objašnjava da je sportski turizam ogroman potencijal i države i Kolašina, ali potpuno neiskorišćen.

Predsjednik SRK “Maniro” objašnjava da za oporavak ribljeg fonda u Tari treba mnogo vremena, novca, ali prije svega volje. Valorizovanje ribolovnog turizma je takođe, kaže on, posao za više godina i mnogo truda. Prije svega je potrebno poribljavanje, zaštita rijeke i uporedo marketing koji bi Crnu Goru, kao i Kolašin, promovisao kao destinaciju.

Najvljuje i da da će, “za prethodni namješteni oglas” tražiti odštetu od države od 350.000 eura. Sud je, prije par godina, poništio rješenje kojim je Ministarstvo 2018. godine dodijelilo upravljanje ribljim fondom SRK “Tara i Morača”.

Iz MPŠV nijesu odgovorili na pitanja Vijesti, koja su se odnosila na kriterijume prema kojem su birali klub, kojem će biti povjereno gazdovanje, kao i na planove za popravljanje posljedice višegodišnjeg nepostojanja ribočuvara na teritoriji kolašinske opštine.

Tadašnji predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić predložio je, prije tri godine, MPŠV da se za gazdovanje kolašinskim vodama formira opštinsko preduzeće. Cilj je bio da se “unaprijedi veoma loše izuzetno stanje”.

Sačinjen je nacrt finansijskog predloga plana i programa i program rada za period 2021-2027. godine. “Sportsko-ribolovno društvo Kolašin” bilo bi, kako je tada predloženo, profitabilna organizacija čiji je osnivač Opština i čiji su osnovni ciljevi zaštita i unapređenje ribljeg fonda na kolašinskim rijekama. Takođe, i afirmacija ribolova flaj fišinga, kao ostalih oblika sportskog ribolova i širenje svijesti o očuvanju, unapređenju ribljeg fonda i zaštiti životne sredine.

U planu je bilo i da obezbijedi zaštitu tekućih i stajaćih voda od svih oblika zagađivanja, između ostalog i industrijskog otpada. Održivost takvog privrednog društva, navodno, ne bi bila vezana za finansije osnivača, “već za bogatstvo i potencijal ribljeg fonda koji treba da se koristi isključivo u turističke i sportsko-rekreativne svrhe”. Osim Đukića, niko iz tadašnje lokalne vlasti nije pokazao značajniju zainteresovanost za tu ideju.

Bonus video: