Prevencija nasilja nad ženama je ključna

"Edukacijom mladih želimo doprijeti do svake ćelije društva. Uključivanje Jovetića i Savića pojačava našu poruku i naglašava hitnost reakcije svih nas kako bi se nasilje spriječilo i suzbilo", rekla je Leirtoe

2479 pregleda 2 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Nikola Saveljić
Sa pres konferencije, Foto: Nikola Saveljić

Rodno zasnovano nasilje nije problem koji se može riješiti izolovano, već zahtijeva zajednički napor svih da se prekine krug nasilja i osigura pravednija budućnost za svaku ženu i djevojčicu.

To je na konferenciji za novinare povodom početka kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja "Viđi sam, nisi mali" kazala zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katerine Leirtoe.

Pohvalila je posvećenost istaknutih crnogorskih fudbalera Stevana Jovetića i Stefana Savića kampanji prevencije rodnog zasnovanog nasilja i kazala da ona prevazilazi granice fudbalskih terena.

"Kampanja razotkriva stereotipe i nastoji da prekinuti krug koji često prati rodno zasnovano nasilje. Edukacijom mladih želimo doprijeti do svake ćelije društva. Uključivanje Jovetića i Savića pojačava našu poruku i naglašava hitnost reakcije svih nas kako bi se nasilje spriječilo i suzbilo", rekla je Leirtoe.

Direktorica Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Mersida Aljićević kazala je da će kampanja uspjeti samo ako se "u nju uključe svi društveno važni akteri".

"Osim fizičkog, prepoznali smo i druge oblike nasilja. Psihičko nasilje, proganjanje i seksualno uznemiravanje jedni su od njih i moraju se na vrijeme uočiti i spriječiti. Svjesni smo da je nasilje nad ženama prisutno svuda, a naša obaveza je da o njemu stalno razgovaramo. Moramo dati sve što je u našoj moci da ga spriječimo", rekla je Aljićević.

Program menadžerka NVO Ženska kuća Jovana Hajdukovic kazala je da je ta organizacija zapazila da su mladi "izloženi nasilju u emocionalnim odnosima".

"Djevojke su naučene da normalizuju prve znake nasilja, dok stariji muškarci i dječaci imaju nasilne obrasce ponašanja koji su ukorijenjeni u patrijarhatu. Kroz kampanju smo željeli da se približimo mladima. Prevencija nasilja je ključna, a promjene kreću od nas", rekla je Hajduković.

Portparol Fudbalskog saveza Crne Gore Branko Latinović istakao je da je ta organizacina uložila "dosta kapaciteta kako bi kampanja protiv nasilja bila uspješna".

"Naši kapiteni Stevan Jovetić i Stefan Savić bili su više nego raspoloženi da svojim likom daju uzoran primjer mladim naraštajima, ali i da skrenu pažnju na nasilje nad ženama", rekao je Latinović.

Bonus video: