Jakšić Stojanović - Felten: Dobra saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti obrazovanja

“Dosadašnju saradnju u oblasti obrazovanja ocijenila je izuzetno kvalitetnom i dobrom, navodeći kao mogućnosti za buduću saradnju pružanje obostrane podrške kroz razmjenu učenika i studenata, programe za unaprjeđenje učenja njemačkog jezika, kako za crnogorske đake i studente tako i za profesore njemačkog jezika iz Crne Gore”

3449 pregleda 6 komentar(a)
Felten i Jakšić Stojanović, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Felten i Jakšić Stojanović, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Dosadašnja saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti obrazovanja izuzetno je dobra a mogla bi biti unaprijeđena kroz angažovanje njemačkih eksperata za obrazovni sistem na duži rok u Crnoj Gori kazala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Jakšić Stojanović je ambasadora Njemačke u Crnoj Gori, Petera Feltena upoznala sa aktivnostima i ciljevima u oblasti unaprjeđenja crnogorskog obrazovnog sistema na svim nivoima, kroz njegovu predstojeću reformu.

“Dosadašnju saradnju u oblasti obrazovanja ocijenila je izuzetno kvalitetnom i dobrom, navodeći kao mogućnosti za buduću saradnju pružanje obostrane podrške kroz razmjenu učenika i studenata, programe za unaprjeđenje učenja njemačkog jezika, kako za crnogorske đake i studente tako i za profesore njemačkog jezika iz Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Jakšić Stojanović je kazala da bi saradnja u oblasti obrazovanja mogla biti dopunjena kroz kreiranje i razvoj “train-the-trainers” programa, ali i kroz angažovanje njemačkih eksperata za obrazovni sistem na duži rok u Crnoj Gori.

Ona je, kako se navodi, rekla da je Ministarstvo već pokrenulo nekoliko krupnih projektnih aktivnosti koji se odnose na unapređenje školske infrastrukture, prevoz djece od mjesta stanovanja do škole, opremanje svih crnogorskih škola IT opremom.

Jakšić Stojanović je istakla da je posebno važna investicija u izgradnju novog studenstkog doma u Podgorici kao i projekat uvođenja energetske efikasnosti u crnogorske škole.

“Obostrano je konstatovana neophodnost nastavka ugovora izmedju Gete instituta i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u vezi sa daljom realizacijom aktivnosti za Inicijativu PAŠ - Škole partneri budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Felten je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je zadovoljan kvalitetom nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori, posebno u školama koje su dio njemačke PAŠ incijative.

On je naveo da je potrebno povećati sedmični broja časova nastave njemačkog jezika, kao i uopšte stranih jezika.

“U oblasti nauke i inovacija aktuelizovano je pitanje što skorije finalizacije nacrta sporazuma između vlada Crne Gore i Njemačke o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, nauke, mladih i sporta, kao najvišeg pravnog osnova za jačanje bilateralne saradnje dvije zemlje u navedenim oblastima”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: