Nije plagijat ako nije “duhovna tvorevina”

Viši sud se pozvao na rješenje Vrhovnog suda Srbije od prije dvije decenije i slučaj Bojane Lakićević Đuranović vratio Osnovnom na novi postupak

31078 pregleda 62 reakcija 22 komentar(a)
Lakićević Đuranović, Foto: BORIS PEJOVIC
Lakićević Đuranović, Foto: BORIS PEJOVIC

Podgorički Viši sud ukinuo je presudu kojom je suspendovana profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojana Lakićević Đuranović, osuđena na kaznu od 2.500 eura zbog toga što je specijalistički rad studenta predstavila kao svoj.

Vijeće Višeg suda, koje su činili Ljiljana Bulatović, Katarina Padalica i Ivan Perović vratilo je taj predmet podgoričkom Osnovnom na ponovni postupak i odlučivanje.

U presudi se podsjeća da je podgorički Osnovni sud utvrdio da “...Stoji činjenica da mentor odobrava specijalistički rad studenta i da učestvuje u čitavom procesu, ali je stanovište suda da se učešće mentora svodi na usmjeravajuću i tehničku ulogu..., a nakon što mentor odobri temu, student istražuje, stvara i koncipira rad, čime taj rad postaje strogo individualan i vezan za ličnost studenta, i upravo u tom momentu po stanovištu suda on postaje autorsko djelo, koje u slučaju potrebe ima građansko-pravnu, kao i krivično-pravnu zaštiru, kao što je u konkretnom slučaju”.

“Slijedeći zaključak prvostepenog suda, svaki pisani rad nekog lica, već samom činjenicom da je ono preduzimalo određene aktivnosti u cilju njegovog nastanka, morao bi se smatrati autorskim djelom. Međutim, prvostepeni sud kada ovako rezonuje, uopšte ne uzima u obzir strukturu pisanog rada oštećenog, odnosno ne uzima u obzir koliko je on samo prenošenje tuđih stavova i misli, te opštepoznatih činjenica, a koliko je zaista originalni proizvod duha stvaraoca”, stav je Vijeća Višeg suda.

Sudije Višeg suda pozivaju se i na rješenje Gž.br.11/02 od 07. marta 2002. godine Vrhovnog suda Srbije, prema kojem “plagijat nije preuzimanje činjenica iz tuđeg autorskog djela, već preuzimanje onog što čini to djelo duhovnom tvorevinom”.

“Činjenice su dio stvarnosti a ne ljudskog duha, pa njihovo preuzimanje samo po sebi nije povreda autorskog prava”, stoji u tom rješenju Vrhovnog suda Srbije.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović kazala je “Vijestima” da je, iako je Viši sud donio rješenje o ukidanju prvostepene presude kojom je Lakićević Đuranović oglašena krivom, važno naglasiti da taj predmet ostaje u postupku.

“Istina, date su neobične instrukcije Osnovnom sudu, koje otvaraju pitanje namjere, jer nose ograničavajuće elemente za dalji postupak”, kazala je Kaluđerović.

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: CGO

Prema njenim riječima, to što nema dovoljno sudske prakse u Crnoj Gori za pojedine predmete koji se odnose na ovo krivično djelo, ne znači da ovo nije dokazivo.

“Niti je to opravdanje da se targetira oštećeno lice u postupku, umjesto da se efikasno sankcioniše okrivljena. Kako se ne bi kreirala klima u kojoj je prihvatljivo da profesor preuzima radove studenata, CGO apeluje na Osnovni sud da što hitnije zakaže novo suđenje i da vodi računa da se taj proces okonča u razumnom roku, bez ostavljanja mogućnosti da se slučaj odugovlači i zastari”, naglasila je Kaluđerović i dodala da je “hitnost neophodna zbog opasnosti od zaborava”.

“Ukoliko se to ne desi, šalje se poruka da postoji namjera različitih aktera da ovaj postupi zastari bez adekvatne kazne”, precizirala je Kaluđerović.

Bonus video: