OŠ "Savo Pejanović" i zvanično bez direktora

Pitanje rukovođenja OŠ “Savo Pejanović” trebalo bi da bude makar otvoreno sljedeće sedmice

5413 pregleda 4 komentar(a)
Pitanje rukovođenja od ljetos otvoreno: OŠ “Savo Pejanović”, Foto: BORIS PEJOVIC
Pitanje rukovođenja od ljetos otvoreno: OŠ “Savo Pejanović”, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovna škola “Savo Pejanović” u Podgorici nema direktora, a pitanje rukovođenja ustanovom trebalo bi da bude makar otvoreno sljedeće sedmice, kada će se sastati predstavnici Školskog odbora jedne od najstarijih osnovnih škola u glavnom gradu.

Zoran Đukić koji se javnosti predstavljao kao direktor škole, na sjednici Vlade 16. novembra imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Prema nezvaničnim informacijama redakcije, on o tome nije informisao bilo koga u školi.

Predsjednik Školskog odbora prof. dr Dragan Koprivica juče “Vijestima” nije konkretno odgovorio da li OŠ “Savo Pejanović” u ovom trenutku ima direktora, da li je Đukić dostavio ostavku Školskom odboru i da li se odbor odredio u odnosu na to.

“U ovom trenutku mogu vas informisati da će Školski odbor zasjedati tokom naredne nedjelje i riješiti sve obaveze u vezi sa daljim optimalnim procesom rukovođenja i rada u JU OŠ ‘Savo Pejanović’. Odmah nakon sjednice Školskog odbora bićete informisani i vi, kao i predstavnici svih drugih medija, i resorno Ministarstvo”, piše u odgovoru koji je Koprivica dostavio “Vijestima”.

Nije, međutim, odgovorio i kakav je u školi bio status Đukića prije nego je imenovan za državnog sekretara - da li je bio vršilac dužnosti direktora ili je funkciju obavljao u punom mandatu.

O njegovom statusu “Vijesti” su pisale krajem septembra. Kako je tada objavljeno, za Ministarstvo prosvjete Đukić nije bio ni jedno ni drugo, a nije im bilo poznato i ko obavlja tu funkciju u školi.

S druge strane, pisale su “Vijesti”, pozivajući se na nezvanične informacije, Đukić nikad nije dobio rješenje o razrješenju i on se i tih dana, u izjava za medije, predstavljao kao direktor škole.

Školski odbor u to vrijeme nije zakazivao sjednicu, niti su, kako su tada tvrdili sagovornici “Vijesti”, dobili bilo kakvu informaciju od resora prosvjete u vezi sa izborom direktora podgoričke škole. “Vijesti” tada nisu dobile odgovor iz uprave OŠ “Savo Pejanović” o statusu Đukića.

Viši sud u Podgorici u aprilu je donio presudu kojom je preinačena ranija presuda Osnovnog suda i poništena odluka tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta o izboru kandidata od 25. marta 2022, a ujedno taj resor obavezuje da u roku od 15 dana od pravosnažnosti, izvrši ponovni izbor između kandidata koji su se za mjesto direktora OŠ “Savo Pejanović” javili na konkurs 15. 11. 2021. godine.

U presudi Višeg suda, u koju su “Vijesti” imale uvid, navedeno je da je Školski odbor tada objavio konkurs, da su se na konkurs javili Zoran Đukić i prethodna direktorica Biljana Krivokapić, da je Ministarstvo, odlučujući po tom konkursu, 25. marta 2022. donijelo odluku da naredne četiri godine direktor podgoričke osnovne škole bude Đukić.

U presudi je navedeno i da je prethodno prosvjetna inspekcija, dok je Đukić bio na poziciji vršioca dužnosti, utvrdila da on ne ispunjava uslove konkursa, jer vrsta obrazovanja koje posjeduje - dipl. inženjer mašinstva, nije predviđena kao uslov - mogućnost za izvođenje nastave za bilo koji od predviđenih redovnih ili izbornih predmeta.

Kako se navodi u presudi, što su “Vijesti” objavile ranije, i Ministarstvo prosvjete je u aktu od 5. 12. 2022. dalo mišljenje da “lice koje je steklo stručni naziv dipl. mašinski inženjer i magistar tehničkih nauka ne ispunjava uslove za nastavnika razredne, kao ni za nastavnika predmetne nastave u osnovnoj školi u pogledu oblasti (profila) obrazovanja, budući da navedeni profil nije predviđen ni za jedan nastavni predmet u osnovnoj školi”.

Bonus video: