VIDEO Predstavljanje predloženih rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda

Poziv za javno glasanje otvoren je do sjutra u ponoć

4285 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja dostavilo je video snimke kreirane u svrhu predstavljanja rješenja koja učestvuju u izboru vizuelnog identiteta nacionalnog brenda Crne Gore.

Poziv za javno glasanje otvoren je do sjutra u ponoć.

Rješenja su predložili radni studentski timovi Univerziteta Crna Gora, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica.

Detalniji predlozi rješenja predstavljeni na sajtu Vlade, dok je anketa dostupna na sljedećem linku.

Video tima Univerziteta Crna Gora

"Poruka 'Sve na ruku – All at hand' ima široki asocijativni potencijal. Ona govori o lakoći življenja i pristupačnosti, oslikava duh društva, sugeriše toplu, gostoljubivu atmosferu, za sve posjetioce i stanovnike. Znak sugeriše koncentraciju sadržaja, isprepletenost, povezanost, kontinuitet. Prepoznaju se talasi, ruke, floralni motivi, elementi etno-grafskog nasljeđa, ali i arhetipski, tehnološki i informatički obrasci", saopštilo je ministarstvo.

Video tima Univerziteta Mediteran

"Ideja se zasniva na konceptu majke, simbola plodnosti i zaštite. Crna Gora je zemlja koja čuva svoju prirodu i resurse, kao majka koja čuva svoje potomstvo. Uzevši u obzir sva bogatstva ove zemlje, centralni element vizuelnog identiteta jeste figura koja simbolizuje ideju plodnosti, predstavljajući Crnu Goru, kao plodno tlo za rast, razvoj i usavršavanje. Takođe, ukazuje na dobro ukorijenjen odnos Crne Gore prema prirodi i okolini, njenih građana i posjetilaca, prema tim raznovrsnim ljepotama. Akcenat se stavlja na vertikalni dio, koji predstavlja razvoj, a to je list, list koji se nalazi na pramcu – pravac razvoja Crne Gore, usmjerenom, prije svega, prema visinama ekonomske izvrsnosti i ekološke održivosti", navode iz ministarstva.

Video tima Univerziteta Donja Gorica

"Predlog idejnog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda, sastoji se iz znaka sačinjenog od tri figuralna elementa, koja u kombinaciji evociraju niz simboličkih značenja povezanih sa Crnom Gorom. Kroz spoj dvije figure koje istovremeno predstavljaju zajedništvo, ali i ekološki koncept države i ljepote njene prirode, formalno reprezentujući planinske vrhove, meandre bistrih rijeka, jadranskog i crnomorskog sliva, i toplinu mediteranskog sunca, predstavljenog u vidu kružnog oblika, nastojalo se ukazati na ključne konkurentske prednosti države, izražene, prije svega, u multikulturalnosti i ekologiji. Znak diskretno sugeriše oblik slova 'M', oslanjajući se na ispis naziva države (Montenegro). Znak je direktno inspirisan istorijskim i formalnim modernističkim kontekstom slike Petra Lubarde 'Noć u Crnoj Gori', čime predstavlja sponu između tradicije i savremenosti, pa u kombinaciji sa sloganom interpretira kulturno i istorijsko nasljeđe. Slogan ima za cilj da intrigira i izazove na otkrivanje skrivenih ljepota Crne Gore", piše u saopštenju ministarstva.

Bonus video: