Pljevlja dobila digitalni bisokop, prva projekcija planirana za početak decembra: "Vraćen stari duh"

"Pljevlja zaslužuju da imaju jedan ovakav bioskop, a Pljevljaci mjesto gdje će moći kvalitetno da provedu svoje slobodno vrijeme", rekao je direktor Centra za kulturu Slavko Tošić

4413 pregleda 2 komentar(a)
Bioskopska i pozorišna sala centra za kulturu, Foto: Goran Malidžan
Bioskopska i pozorišna sala centra za kulturu, Foto: Goran Malidžan

U Centru za kulturu u Pljevljima instaliran je digitalni bioskop, jedan od namodernijih u Crnoj Gori.

U nabavku digitalnog bioskopa, koji će značajno obogatiti kulturnu ponudu grada biće uloženo oko 100.000 eura.

Direktor Centra za kulturu Slavko Tošić kazao je da su Opština Pljevlja, Ministarstvo za kulturu i Filmski centar vratili Pljevljima stari duh.

"Pljevlja zaslužuju da imaju jedan ovakav bioskop, a Pljevljaci mjesto gdje će moći kvalitetno da provedu svoje slobodno vrijeme. Svjedoci smo da je zbog ekspanzije digitalnog društva, u mnogim segmentima a naročito u prikazivačkom, kinematografija izvjesno vrijeme stagnirala. Filmovi su se sa velikih ekrana preselili na digitalne platforme. Realizacijom ovakvih projekata edukujemo filmsku publiku i utičemo na jačanje filmske umjetnosti. Uvođenjem digitalnih tehnologija sa savremenim sistemima zvuka i produkcije, društvu razvijenih zajednica se priključuju i Pljevlja", istakao je Tošić.

Dodao je da je Centar za kulturu obezbijedio najsavremeniju tehniku za prikazivanje filmova i na taj način zaokružio sadržaj filmskog programa, kao i da će nastaviti da rade na unaprjeđenju ostalih sadržaja.

Projekcija prvog filma planirana je početkom decembra.

Prvi bioskop u Pljevljima otvoren je još 1926. godine.

Pljevljak Rajko Bajčetić Grkić prikazao je svojim sugrađanima prvi film, i to na jednom od zidova prostora u kojem se nalazilo Srpsko pjevačko društvo "Bratstvo". Bioskop u Pljevljima prestao je sa radom prije dvadesetak godina.

Od tada pa do danas nije postojao kontinuitet u prikazivanju filmova.

Bonus video: