Miljana Pavličić uništavala dokaze?

Iz IJZ tvrde da je pomoćnica direktora posljednji put bila u toj ustanovi 22. novembra, ali i da su zamijenili bravu

18621 pregleda 18 komentar(a)
IJZ: U petak promijenili bravu na vratima kancelarije pravne službe, Foto: BORIS PEJOVIC
IJZ: U petak promijenili bravu na vratima kancelarije pravne službe, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je juče Osnovnom državnom tužilaštvu podnijelo je juče novu krivičnu prijavu protiv pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić zbog sumnje da je falsifikovala rješenje o nostrifikaciji diplome.

To je sinoć potvrđeno “Vijestima” iz resora kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović.

“Vijesti” su 23. novembra objavile da inspekciji prilikom nadzora u toj ustanovi nije prezentovano rješenje o nostrifikaciji diplome, falsifikat koji je redakciji iz te ustanove dostavljen na uvid nekoliko dana ranije i za koji su izvori tvrdili da je sve vrijeme bio u personalnom dosijeu Pavličić.

Prema zvaničnim odgovorima, dokument nije dostavljen ni Ministarstvu, koje je tražilo to rješenje od IJZ.

Iz IJZ “Vijestima” nijesu odgovorili kako je moguće da falsifikovani dokument, odnosno rješenje o nostrifikaciji od 7.06.2010. godine (UP I br. 05-1-373) koji je priložen IJZ prilikom zaposlenja, nije pronađen tokom inspekcijskog nadzora, ali ni da li će i protiv koga podnijeti prijavu zbog prikupljanja dokaza.

Iz te zdravstvene ustanove juče su saopštili da su se obratili podgoričkom tužilaštvu i tražili da ispita navode grupe građana “Alternativa Crna Gora” koja je na Fejsbuku objavila da je Pavličić u nedjelju kasno popodne bila u prostorijama te ustanove i sa radnicima pravne službe uništavala dokumentaciju.

Iz IJZ tvrde da je Pavličić posljednji put bila u toj ustanovi 22. novembra. Tog dana je doskorašnji direktor Igor Galić podnio ostavku.

“Prema informacijama IJZ, Miljana Pavličić je posljednji put bila u Institutu dana 22.11.2023. godine, kako bi se izvršila primopredaja svih stvari iz njene kancelarije, kao i stvari koje su bile u njenom posjedu, a pripadaju Institutu. Imenovana je tada vratila i svoju identifikacionu karticu za ulaz u našu ustanovu, što je sve konstatovano zapisnikom”, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz IJZ su istakli da su u petak, 24. novembra, promijenili bravu u kancelariji u kojoj se nalazi pravna služba, ali i da se ključ od te kancelarije ne nalazi čak ni u portirnici Instituta, kako ne bi došlo do neke zloupotrebe.

“Zbog negativnih navoda u medijima kojima je Institut za javno zdravlje izložen u posljednje vrijeme, proslijedili smo zahtjev Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici sa molbom da sprovede sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti”, zaključili su iz IJZ.

Rukovodilac podgoričkog ODT Duško Milanović juče je ponovio “Vijestima” da i dalje traje izviđaju slučaja Pavličić.

“... Ovim povodom u ODT Podgorica je formiran predmet i nalazi se u postupku izviđaja. Zbog zaštite interesa postupka, u ovom trenutku ne možemo saopštiti više detalja”, piše u odgovoru Milanovića.

ODT je formirao predmet nakon istraživanja koje je pokazalo da Pavličić, pomoćnica direktora IJZ, godinama radi i napreduje sa falsifikovanom diplomom Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ona je 2014. godine osuđena uslovno pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, ali ta presuda nikada nije dostavljena njenom poslodavcu, jer je sudu dala podatak da je nezaposlena.

Bonus video: