Sindikalna organizacija ASK-a: Suspenzije bi blokirale Agenciju

Rad ASK doveden u pitanje zbog disciplinskih postupaka protiv članova Sindikalne organizacije

6035 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Besmisleni postupci protiv zaposlenih: Drakić, Foto: BORIS PEJOVIC
Besmisleni postupci protiv zaposlenih: Drakić, Foto: BORIS PEJOVIC

Eventualne suspenzije dok traje disciplinski postupak protiv članova Sindikalne organizacije Agencije za sprečavanje korupcije onemogućilo bi rad pet odsjeka, koji predstavljaju osnovne nadležnosti te institucije i složene oblasti pod punom pažnjom domaće i međunarodne javnosti.

To je juče saopšteno iz te Sindikalne organizacije.

Podsjetili su da je direktorica Jelena Perović pokrenula disciplinske postupke protiv svih članova Sindikalne organizacije, odnosno protiv preko 20 odsto zaposlenih.

Osnov za pokretanje postupka, dodaju, je saopštenje osobe koja nije zaposlena u Agenciji za sprečavanje korupcije, te samim tim nije član Sindikata ASK.

Da je riječ o besmislenoj situaciji, ističu iz Sindikalne organizacije ASK, potvrdile su i nadležne institucije i to Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo koje su prijave zbog istih navoda, koje je podnijela Perović, odbacile kao neosnovane navodeći da u odnosu na prijavljene osobe “nema elemenata krivičnog djela, kao ni elemenata prekršaja”.

“Suspenzija bi onemogućila rad čitavog Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, čitavog Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, jedinog službenika za unutrašnju reviziju, jedinog službenika Službe za finansijske poslove za obradu zahtjeva za plaćanje, 60 odsto Odsjeka za provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, ali i Odsjek za međunarodnu saradnju... Ovakvo blokiranje rada institucije je upravo suprotno preporukama Evropske komisije, koja u svakom izvještaju napominje da je Agenciji potrebno jačanje kapaciteta u oblasti ljudskih resursa”, poručili su iz Sindikata ASK, na čijem je čelu Dušan Drakić.

Prema riječima sindikalaca, jedini cilj disciplinskih postupaka je da “službenike koji ukazuju na neregularnosti i potencijalne zloupotrebe fizički udalji iz prostorija Agencije i dovede ih u socijalno nezavidan položaj sa 60 odsto plate, iako zna da će ovi neosnovani disciplinski postupci pasti i da će time pričiniti štetu budžetu Agencije i u konačnom budžetu Crne Gore”.

“Poručujemo direktorici Jeleni Perović i javnosti Crne Gore da nećemo da učestvujemo u ovim izmišljenim i izrežiranim postupcima, i našim prisustvom dajemo istima legitimitet, a sve u cilju našeg ponižavanja i progona. U atmosferi narušenog integriteta i kredibiliteta Agencije, odbijamo da budemo saslušavani za neosnovane disciplinske postupke u cilju fizičkog udaljenja časnih i dugogodišnjih službenika ove važne ali nažalost kompromitovane i zarobljene institucije”, naglašavaju iz Sindikalne organizacije.

Ocjenjuju još i da je razmatranje suspenzije, kao privremenog ograničenja vršenja dužnosti zbog ovog neosnovanog disciplinskog postupka kao krajnje mjere, predstavlja zloupotrebu ovlašćenja.

“Ističemo da je riječ o službenicima sa dugogodišnjim radnim iskustvom protiv kojih niko do sada nije imao pritužbe na obavljanje radnih zadataka, ponašanje, poštovanje radnog vremena, kao i Etičkog kodeksa i svih procedura Agencije, naprotiv riječ je o zaposlenima koji vrijedno i predano rade svoj posao od osnivanja ove institucije”, zaključuju iz Sindikalne organizacije ASK.

Bonus video: