Odović: Ključni prioritet sređivanje baze katastarskih podataka

Ministar najavio i da je u planu izrada novog zakona o legalizaciji

3699 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine
Foto: Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine

Ključni prioritet Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je sređivanje baze katastarskih podataka, kazao je resorni ministar Janko Odović, tokom sastanka sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Pojasnio je da će se taj proces odvijati kroz dvije faze – utvrđivanje vlasništva i digitalizaciju katastarskih podataka.

Lundberg je, kako je saopštilo ministarstvo, upoznao Odovića sa radom sistema Ujedinjenih nacija i njihovih agencija i podsjetio na Okvir saradnje UN-a i Crne Gore za održivi razvoj, kojim su definisani temelji petogodišnje saradnje (2023-2027) između naše države i te međunarodne organizacije. Izrazio je nadu da će Vlada aktivno raditi na implementaciji razvojnih ciljeva predviđenim tim dokumentom.

Ministar je najavio da je u planu izrada novog zakona o legalizaciji, kojim će biti predviđena legalizacija do sada nelegalno sagrađenih objekata, pod određenim uslovima, nakon čega, kako je istakao, više neće biti moguće legalizovati bilo šta sagrađeno na takav način.

Odović je, takođe, podvukao značaj edukacije stanovništva, na šta će biti stavljen poseban fokus, kako bi se građani što potpunije informisali na koji način prijaviti gradnju i graditi u skladu sa zakonom.

Ministar je, u cilju prevazilaženja stambenih problema najugroženijih kategorija stanovništva, informisao Lundberga i o namjeri da, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, pokrene „socijalni program“ kojim će biti predviđena izgradnja stambenih objekata za lica u stanju socijalne potrebe.

Bonus video: