Milović i Mirčeski: Neophodna saradnja Ministarstva pravde i NDI

„Milović je naglasio važnost podrške NDI u sprovođenju reformi kako bi se pravosuđe efikasnije prilagodilo potrebama građana i građanki“, navodi se u saopštenju

2702 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za odnose sa javnošću Ministarstva pravde
Sa sastanka, Foto: Služba za odnose sa javnošću Ministarstva pravde

Saradnja Ministarstva pravde i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) neophodna je kako bi bili ostvareni postavljeni ciljevi i kako bi se obezdbijedila snažna podrška Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama i unapređenju demokratskih vrijednosti.

To je ocijenjeno na sastanku ministra pravde Andreja Milovića i direktorice kancelarije NDI u Crnoj Gori Slavice Biljarska Mirčeski.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, sastanku su prisustvovale i generalna direktorka Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo, Jelena Grdinić, i Maka Mešveliani, viša programska menadžerka NDI u Crnoj Gori.

Navodi se da je na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji tog Vladinog resora i NDI, kao i o ulozi Ministarstva u inicijativi Partnerstvo za otvorenu javnu upravu (OGP) u Crnoj Gori.

„Zaključeno je da je neophodna saradnja Ministarstva pravde i NDI kako se bi se u narednom periodu ostvarili postavljeni ciljevi i obezbijedila snažna podrška Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama i unapređenju demokratskih vrijednosti“, kaže se u saopštenju.

Milović je rekao da je zadovoljan zbog povratka NDI u Crnu Goru.

On je, kako se navodi, prepoznao ulogu koju je NDI imao u dosadašnjoj demokratizaciji Crne Gore i istakao da se nada uspješnoj budućoj saradnji.

Milović je delegaciju NDI upoznao sa ambicioznim planovima Ministarstva pravde koji podrazumijevaju sveobuhvatnu reformu pravosuđa, i to ne samo na polju legislative, već i značajne investicije u infrastrukturu pravosuđa , koja zahtijeva hitnu i duboku modernizaciju.

Kako je istakao, digitalizacija pravosudnog sistema jedan je od strateških prioriteta.

„Milović je naglasio važnost podrške NDI u sprovođenju reformi kako bi se pravosuđe efikasnije prilagodilo potrebama građana i građanki“, navodi se u saopštenju.

Biljarska Mirčevski je kazala da NDI više od 40 godina u saradnji sa partnerima radi na unapređenju otvorenosti i odgovornosti vlada širom svijeta, kao i na podsticanju učešća građana i građanki.

„NDI može da podijeli svoju ekspertizu sa partnerima i otvoren je za saradnju sa crnogorskim institucijama, uključujući Ministarstvo pravde, na inicijativama gdje je ekspertiza NDI potrebna“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se NDI u narednom periodu fokusirati na pružanje podrške u vezi sa izbornom reformom, a otvoren je i za saradnju kada je riječ o Zakonu o Vladi i Zakonu o Skupštini, i izrazila je očekivanje da će ti procesi biti inkluzivniji i otvoreniji za sve zainteresovane strane.

Grdinić je, kako je saopšteno, upoznala je goste sa aktivnostima Ministarstva na polju legislative, s posebnim akcentom na budući Zakon o zviždačima, što Crnu Goru čeka već početkom naredne godine i koji je uključen u obaveze u Nacionalnom akcionom planu Crne Gore 2022-2024. za OGP.

„Mešveliani je naglasila prioritete i naredne korake kada je riječ o OGP inicijativi u Crnoj Gori, što uključuje formiranje Operativnog tima, implementaciju preostalih aktivnosti iz Nacionalnog akcionog plana, kao i ko-kreiranje narednog akcionog plana koje se očekuje tokom naredne godine“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: