Nacrt Programa uređenja prostora: U Tivat se ulaže 13,86 miliona eura

Lokalna uprava Tivta pripremila Nacrt Programa uređenja prostora za 2024. godinu

5001 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat pripremila je Nacrt Programa uređenja prostora za 2024. i taj dokument stavila na javnu raspravu koja će trajati do 22. decembra.

Nacrtom je predviđeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izrada tehničke i druge dokumentacije, komunalno opremanje građevinskog zemljišta, izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica i drugih objekata, te rekonstrukcija i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže.

Ukupan iznos sredstava za ovu namjenu iznosi 13.861.000 eura, a izvori finansiranja su budžet Opštine (11,56 miliona eura), naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (4,25 miliona), ostala budžetska sredstva (7,31 milion) i kredit njemačke KfW banke (dva miliona eura).

U Programu uređenja prostora za narednu godinu, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa predviđena su izdvajanja u visini od 2.000.000 eura, od čega je skoro 1,3 miliona predviđeno za eksproprijaciju privatne svojine potrebne za gradnju 12 novih saobraćajnica u raznim djelovima opštine. Za izradu tehničke dokumentacije predviđeno je ukupno 355.000 eura, a Program uključuje, između ostalih, konkursno rješenje za objekat policijske stanice i Službe zaštite i spasavanja, za što je planirano 100.000 eura, izradu glavnog projekta rekonstrukcije sportske dvorane od 45.000 eura, te izradu dokumentacije za izgradnju novih ulica u više tivatskih naselja.

Za saobraćajnu i ostalu javnu infrastrukturu Opština Tivat će naredne godine izdvojiti 7.136.000 eura, od čega za izgradnju novih saobraćajnica 3.475.000 eura. U planu su izgradnja saobraćajnice S6 (DUP Župa Češljar) koja će koštati pola miliona eura, Pod Kuk - Faza I (700.000 eura), Mažina - Markuševina (850.000 eura), nove saobraćajnice u Donjoj Lastvi i Ruljini (1,15 miliona eura) i Gornjem Kalimanju (230.000 eura), ali i izgradnja II faze Šetališta Belani, za što je predviđeno 800.000 eura.

Za asfaltiranje, adaptaciju i modernizaciju postojećih saobraćajnica biće izdvojeno milion eura. U programu za 2024. godinu su i sanacija krova na objektu Šoping centra na Seljanovu, obnova sportskih terena i igrališta, izgradnja svlačionica na pomoćnom terenu FK Arsenal, proširenje javne rasvjete, izgradnja sistema za zalivanje Velikog gradskog parka, sanacija terase i prostorija na ljetnjoj pozornici, izgradnja trotoara u Krašičima, zamjena prozora na objektu Muzeja i galerije…

Za rekonstrukciju i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 4.370.000 eura. Program uključuje izgradnju nove vodovodne i kanalizacione mreže u Radovićima, Gradiošnici, Mažini i Ruljini, kao i izgradnju nove mreže finansirane preko KfW banke.

“Ukoliko Direkcija za investicije ne bude u mogućnosti da realizuje određene projekte, sredstva će preusmjeriti ka realizaciji drugih investicionih projekata u skladu sa budžetom. Opština Tivat će u 2024. godini aplicirati za različite projektne pozive EU, što će dodatno relaksirati budžet grada i usmjeriti sredstva na druge projekte, značajne za grad i građane”, naveli su iz lokalne uprave.

Bonus video: