Institut za biologiju mora obilježio rođendan: Slavlje uz tri nova projekta

Institut za biologiju mora iz Kotora proslavio je 62 godine od osnivanja

1487 pregleda 0 komentar(a)
Novi projekti iz EU fondova, Foto: Institut za biologiju mora
Novi projekti iz EU fondova, Foto: Institut za biologiju mora

Institut za biologiju mora iz Kotora proslavio je 62 godine od osnivanja, a ta naučno-istraživačka ustanova Univerziteta Crne Gore rođendan je obilježila viješću da joj je iz evropskih fondova odobreno finansiranje tri nova projekta.

“Sumirajući ostvarene rezultate u 2023. godini možemo da budemo zadovoljni postignutim i ohrabreni da ćemo u godinama koje slijede potvrditi visoku poziciju na naučno-istraživačkom prostoru Crne Gore. Pored izuzetno uspješne saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na polju razvoja sektora ribarstva i marikulture, preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u dijelu sanitarnog kvaliteta voda za kupanje i drugih projekata zaštite i unapređenja obalnog pojasa i zaštićenih morskih područja, Agencijom za zaštitu životne sredine u dijelu uspostavljanje Natura 2000 područja i monitoring biodiverziteta po EU protokolima, kao rođendaski poklon smo dobili finansiranje tri nova EU finansirana projekta”, saopšteno je juče iz Instituta.

Institut će prvi put biti lider konzorcijuma u odobrenom strateškom projektu “SA SKILLS”, koji će se finansirati iz sredstava programa Interreg South Adriatic, ukupne vrijednosti od 4,8 miliona eura. Institutu će pripasti odobreni iznos od 1,5 miliona eura, dok će trajanje projekta biti do 31. decembra 2027. godine.

Takođe, saopšteno je, u okviru vodećeg programa EU za doktorska obrazovanja i postdoktorske obuke istraživača “MSCA - Doctoral network” koji se finansira u sklopu H2020, prihvaćen je za finansiranje projekat pod nazivom “MEDiverSEAty”.

“U sklopu tog projekta, na UCG će biti primljena dva nova doktorska istraživača u trajanju od 4 godine, sa opredijeljenim budžetom za rad i istraživanje u ukupnom iznosu od 0,42 miliona eura. Kroz Interreg Med program prihvaćen je projekat “Mediterranean Sea Level Rise Trend Coastal Risks Climate Change Support Adaptation Understanding - MedSeaRise” u trajanju od tri godine.

“Ostajemo na putu koji je započeo daleke 1961. godine, višedecenijskog nastojanja u zaštiti morskog biodiverziteta Crne Gore i njegovog unapređenja primjenom najnovijih inovativnih i naučno dokazanih metoda. Našu misiju možemo ostvariti jedino u sinhronizovanoj koordinaciji sa svim institucijama koje se bave pitanjima zaštite i unapređenja morskog sistema i jedino na taj način možemo obezbijediti zdravo i bogato more Crne Gore”, saopštili su iz Instituta, uz napomenu da će kolektiv Institita kao i svake godine, umjesto troškova organizovanja proslave, uplatiti 2.000 eura fondaciji “Budi human”.

Bonus video: