Novi uređaj na bazi zagrijavanja duvana podiže korisničko iskustvo na novi nivo

Inovacije ubrzavaju put ka svijetu bez duvanskog dima

16255 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Radmilo Vlačić, direktor komercijalnih operacija kompanije Filip Moris za tržišta Srbije i Crne Gore
Foto: Radmilo Vlačić, direktor komercijalnih operacija kompanije Filip Moris za tržišta Srbije i Crne Gore

Već prvog dana kada je IQOS Iluma stigao u Crnu Goru, pred našim glavnim prodajnim mjestom u Podgorici stvarala se velika kolona ljudi. Takvu gužvu smo ranije mogli vidjeti samo na svjetskim medijima koji prenose koliku pažnju je izazvao novi gedžet ili tehnološki najnapredniji uređaj. Danas nije samo to razlog jer potrošači, osim zbog dobrog dizajna, dolaze i po kvalitetno korisničko iskustvo koje se susreće sa njihovim stvarnim potrebama. U slučaju IQOS Ilume, riječ je o najnaprednijem uređaju iz generacije proizvoda na bazi zagrijavanja duvana, za punoljetne pušače koji žele da se zauvijek riješe duvanskog dima, kaže Radmilo Vlačić, direktor komercijalnih operacija kompanije Filip Moris (Philip Morris International PMI) za tržišta Srbije i Crne Gore.

IQOS Iluma lansiran je 1. decembra u Crnoj Gori
foto: IQOS Iluma lansiran je 1. decembra u Crnoj Gori

Kraj poslovne 2023. godine za IQOS u Crnoj Gori je novi početak. IQOS Iluma lansiran je ovog mjeseca i predstavljen je kao najinovativniji uređaj iz portfolija proizvoda na bazi zagrijavanja duvana. Šta on donosi korisnicima?

IQOS Iluma prije svega donosi bolji izbor za punoljetne pušače u poređenju sa pušenjem klasičnih cigareta. Ujedno je i najbolji proizvod iz portfolija naših uređaja koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan iz više razloga – kao i kod prethodnih generacija, zasnovan je na obimnom naučno – istraživačkom radu koji je sada uveo savremenu tehnologiju zagrijavanja duvana, zadržane su sve dobre osobine prethodnih generacija i, što smatram izuzetno važnim, prevaziđene su slabe tačke na koje su nam i sami korisnici ukazivali. Jedna od njih je čišćenje uređaja, što smo dolaskom IQOS Ilume u potpunosti eliminisali, takođe više nema oštrice s obzirom da se zagrijavanje odvija po principu indukcije ali ono što smo trajno eliminisali, još od prve generacije IQOS proizvoda, zapravo je stvaranje duvanskog dima, za koji se pouzdano zna da je najštetniji sastojak cigareta. Svakim novim unapređenjem proizvoda i nuđenjem bolje opcije prema korisnicima, još smo odlučniji u stvaranju svijeta kakav želimo da vidimo – bez duvanskog dima i sa idejom da svakom punoljetnom pušaču, koji se iz bilo kakvih motiva ne odriče pušenja, učinimo dostupnim manje štetan izbor u poređenju sa cigaretama.

IQOS Iluma u Crnu Goru stiže nakon lansiranja u Japanu, Italiji i zemljama regiona. Da li se prihvatanje od strane korisnika susrelo i sa vašim očekivanjima?

Bezdimni portfolio kompanije PMI na globalnom nivou trenutno uključuje uređaje na bazi zagrijavanja duvana, uređaje koji oslobađaju nikotin, kao i druge proizvode koji ne sagorijevaju duvan, a dostupni su na 82 tržišta širom svijeta. IQOS Iluma proširuje ovaj izbor zato što želimo da ubrzamo put ka budućnosti bez duvanskog dima, ponudimo najsavremenija rješenja i zato jer smo svjesni da ne postoji jedinstveno rješenje koje svakom pušaču odgovara. Naši podaci govore da je od lansiranja prvog IQOS-a 2014. godine do danas 27,4 miliona pušača počelo da koristi ovaj uređaj, od kojih je 19,7 miliona zauvijek ostavilo cigarete. Naš cilj je da bezdimne alternative budu dostupne na 100 tržišta do 2025. godine. Naravno, potpuni prestanak korišćenja svih proizvoda koji sadrže nikotin ili duvan je najbolja odluka, dok alternative treba da predstavljaju svojevrsno bolje rješenje od cigareta za sve one koji ne žele da se odreknu svojih navika ali žele da smanje izloženost štetnim materijama koje sa sobom donose cigarete. Iako IQOS oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost i nosi određene rizike, predstavlja bolju opciju jer ne sagorijeva duvan, ne proizvodi duvanski dim i samim tim emituje do 95 odsto manje štetnih materija u poređenju sa cigaretama*. U tom cilju, nastavljamo da radimo na podizanju svijesti, omogućavanju pristupa tačnim informacijama o naučno zasnovanim bezdimnim alternativama te važnom ulogom koju regulativa može imati u ubrzavanju pozitivnih promjena.

Balkan i zemlje regiona su među rekorderima po broju pušača. Kako se prevazilazi potencijalni skepticizam prema inovacijama koje dolaze od duvanske industrije?

Prošlo je više od 15 godina otkako je PMI odlučio da bude dio rješenja za problem pušenja. Do danas je u istraživanje, razvoj i naučni rad na bezdimnim alternativama uloženo više od 10,5 milijardi dolara, a sve studije su javno dostupne svakom ko želi da informiše sebe ili svoju okolinu da postoji bolji izbor od cigareta. Iako je i Crna Gora među vodećima po broju pušača, čini mi se da ljudi ovdje postaju veoma osvješćeni po pitanju štetnosti duvanskog dima. Za tri i po godine koliko je IQOS prisutan u Crnoj Gori, svakodnevno se uvećava broj pušača koji su zauvijek ostavili cigarete i uvjeren sam da je smanjenje štetnosti na ovaj način očigledno dobar put koji daje rezultate. Svjedoci smo vremena u kome inovacije i koncept smanjenja štete mogu da promjene živote za milijardu pušača koliko ih, po zvaničnoj statistici, trenutno ima u svijetu. Mi smo transparentni u svemu što radimo, otvoreni smo za dijalog i vrlo svjesni da je građenje povjerenja proces.

Prije nego zakoračimo u 2024, šta biste kao zaključak posebno izdvojili kao važno za duvansku industriju i tržište u Crnoj Gori?

Pored toga što u novu godinu ulazimo sa još jednom inovacijom, važno je osvrnuti se i na napore koji su napravljeni kada je posrijedi ekonomski ambijent. Neću ništa novo reći ako kažem da su region, pa i Crna Gora, godinama unazad prepoznati kao nezaobilazna stanica na ruti šverca cigareta i drugih duvanskih proizvoda. Međutim, raduju nas značajni pomaci, jer vidimo kontinuirani rast naplate prihoda od akciza što pokazuje da dolazi do smanjenja šverca cigareta i rasta legalnog prometa. Takođe, i dijalog između institucija i industrije, kada je posrijedi akcizna politika, zahtijeva stalno praćenje i oprez. Uvjeren sam da ćemo i dalje, zajednički, raditi na još zdravijem tržištu koje će posljedično, u pravom obliku, osjetiti benefite promjena u našoj industriji čiji smo pokretač.

*Važna informacija: To nužno ne znači i smanjenje rizika od 95%. IQOS nije proizvod bez rizika.

*„95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa emisije 9 štetnih sastojaka koji se nalaze u dimu cigarete (isključujući nikotin), a čije smanjenje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Vidi važne informacije na IQOS.com.