U Budvi otvoren Jevrejski kulturni centar i sinagoga

“Naša vrata su otvorena za sve koji se zanimaju za jevrejsku kulturu", rečeno je na otvaranju

6444 pregleda 63 reakcija 2 komentar(a)
Detalj sa otvaranja, Foto: Vuk Lajović
Detalj sa otvaranja, Foto: Vuk Lajović

U prisustvu zvaničnika Crne Gore, ambasadora stranih država, predstavnika vjerskih zajednica, počasnih gostiju iz EU, Izraela, svečano je danas na praznik Hanuka u kompleksu “Dukley gardens” na Zavali, na ulazu u Budvu otvoren prvi stalni Centar vjerske Jevrejske zajednice i sinagoga.

Vrpcu su svečano presjekli vlasnik kompanije “Stratex” , koja gazduje rezidnecijalnim kompleksom na rtu Zavala, Nil Emilfarb i vrhovni Rabin Crne Gore Ari Edelkopf.

Kako je rečeno na otvaranju Jevrejski kulturni centar je mjesto kulturne razmjene, čiji zadatak nije samo da pomogne očuvanju jevrejske kulture za jevrejsku zajednicu, već i da je upozna sa crnogorskim društvom.

Detalj sa otvaranja
Detalj sa otvaranjafoto: Vuk Lajović

“Naša vrata su otvorena za sve koji se zanimaju za jevrejsku kulturu. Mi organizujemo večeri jevrejske muzike, predavanje o istoriji jevrejskog naroda, a u bliskoj budućnosti planira se pokretanje redovnih edukativnih programa – kurseva hebrejskog jezika, časova jevrejske tradicije. Posebnu pažnju želimo da posvetimo aktivnostima sa djecom, počevši da vodimo majstorske kurseve i porodične praznike sa njima. Na istoj lokaciji nalazi se Sinagoga i prvi, u istoriji Crne Gore, košerni restoran „Šalom“, rečeno je na otvaranju.

Bonus video: