Maraš: Onlajn mediji najveća nepoznanica, teško saznati ko stoji iza njih

"Niko u državi nema odgovor koliko tačno ima portala i koji je njihov uticaj na društvo i ko na kraju stoji iza tih portala"

6575 pregleda 2 komentar(a)
Şa konferencije za novinare, Foto: Jovan Mrdak
Şa konferencije za novinare, Foto: Jovan Mrdak

Onlajn mediji u ovom trenutku mogu biti najveća nepoznanica, jer je teško saznati ko stoji iza tih medija, kazao je direktor BIRN-a za Crna Gora Vuk Maraš.

On je to rekao na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljena baza vlasništva u medijima za Crnu Goru (Media Ownership Monitor).

Maraš je naglasio da prema njihovim istraživanjima u Crnoj Gori ima preko 180 zvanično registrovanih medija, a od čega je najveći broj portala.

"Niko u državi nema odgovor koliko tačno ima portala i koji je njihov uticaj na društvo i ko na kraju stoji iza tih portala", dodao je on.

Maraš je istakao da je veliki problem što su onlajn mediji u Crnoj Gori "ni na nebu ni na zemlji", dodajući da oni nemaju nikakvu regulaciju.

Prema njegovim riječima sami mediji često naglašavaju da je preživljavanje na tržištu nemoguće bez značajne podrške države, a to čine, kako kaže, i najveći mediji u Crnoj Gori.

"Sve ovo navodi da je broj medija u Crnoj Gori nesrazmjeran onome što tržište može da izdrži a sa druge strane neupitno je da građani Crne Gore moraju imati pristup raznovrsnom i pluralističkom medijskom sadržaju", rekao je on.

Maraš je kazao da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja se suočava sa enormnim stranim vlasništvom u domaćim medijima.

"Većina ključnih medija u zemlji je većinski ili u potpunosti u rukama stranih vlasnika", kazao je.

Naglasio je da je jedan od ključnih nalaza njihovog istraživanja da u Crnoj Gori postoje određeni mediji za čije vlasnike nema nikakvih podataka.

"Da li oni služe kao prikriveno vlasništvo za neko drugo lice" istakao je Maraš i dodao da zabrinjava činjenica da bez ikakvog novca bilo ko može 'formalno' da postane vlasnik medija i na taj način, kako kaže, utiče na javno mjenje.

Istakao je da se zbog toga mora dodati nekoliko regulatornih mjera koje bi primorale onlajn medije da se registruju.

"Neki minimum standardna se mora propisati, Vlada mora raditi sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom kako bi im se objasnile specifičnosti i kako bi se neki nivo kontrole uveo", zaključio je Maraš.

Bonus video: