Protest CŽP-a ispred Vlade: "Dignite glas zbog vaših majki i sestara"

Centar za ženska prava, između ostalog, traži da Vlada uspostavi nacionalno tijelo za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom

19178 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Luka Zeković
Sa protesta, Foto: Luka Zeković

Centar za ženska prava (CŽP) zatražio je od Vlade da se održi tematska sjednica na kojoj bi se predstavile "ključne manjkavosti postojećeg sistema sprečavanja i zaštite od nasilja" i konkretni predlozi za unapređenje stanja.

Ta NVO održala je protest ispred zgrade Vlade, nakon presude Višeg suda u Podgorici u slučaju Baranke Zumrite Nerde (27). Viši sud je ove sedmice na 12 godina zatvora osudio Dalibora Nikolića za krivično djelo nasilje u porodici, dok je tužilaštvo tražilo kaznu za teško ubistvo Nerde, njegove supruge, u januaru 2022. godine.

Izvršna direktorica CŽP-a Maja Raičević rekla je da danas protestuju jer nisu dobili odgovor na njihove ranije zahtjeve da Vlada reformiše sistem koji "ne štiti žrtve nasilja". "Nismo ovdje zbog pojedinačnih presuda, jer postoji sistem koji zivote žena ne vrednuje i ne čuva. Ovdje smo baš zbog toga što ne želimo da se pravda uzima u svoje ruke, već da tražimo da država preuzme odgovornost i reformiše sistem koji očigledno ne valja", poručila je ona.

"Tražimo od Vlade da uspostavi nacionalno tijelo za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom, koje će prava i najbolji interes žrtava smjestiti u središte svih mjera i koje će se oslanjati na stručno iskustvo specijalističkih ženskih nevladinih organizacija. Tražimo da Vlada ojača nadležnost ranije uspostavljenog operativnog tima za nasilje nad ženama i nasilje u porodici, kao nezavisnog mehanizma za nadzor i procjenu rada svih nadležnih institucija, koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja, u cilju efikasne zaštite žrtava, okončanja nekažnjivosti službenika koji ne izvršavaju svoje dužnosti u slučajevima nasilja u porodici i izgradnje povjerenja u rad državnih institucija. Tražimo od Vlade da osigura kontinuiranu superviziju slučajeva i djelotvoran sistem odgovornosti, unutar svih institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja. Tražimo i da Vlada osigura da se dovrši rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tod nasilja u porodici i krivičnog zakonodavstva, i razmotri način da se ono dodatno unaprijedi mjerama protiv femicida, digitalnog nasilja i rodnog zasnovanog govora mržnje, i da se integrišu preporuke Grevio i ženskih NVO, i da Skupštini na konačno usvajanje", poručeno je na protestu.

Sestra stradale je kazala će biti srećna ako se odluka suda promijeni. "Ali naše suze koje smo izhubili nijedna odluka neće promijeniti, mi smo ovdje zbog drugih ljudi, zato vas molim, dignite glas zbog vaših majki i sestara", rekla je ona.

protest CŽP
foto: Jovan Mrdak

"Nećemo tweet, ni zabrinutost zvaničnih institucija nad polomljenim tijelom žene. Nećemo story niti zvanična soapštenja. Nećemo sućut, ućitkivanje, prećutkivanje ni ovu vrstu tišine. Nećemo podizanje svijesti niti riječi 'pravda', 'budućnost', 'rodoljublje', a pogotovo ne 'ravnopravnost' - rodna, klasna, ili suštinska, uvijena u protokolarne fraze. Nećemo nijedno rebro, ključnu kost, nos, oko ili ženu manje. Dobru frakturu patrijarhata vam želimo", rekla je glumica Jelena Đukić.

Za kraj je poručeno da će protest organizovati ponovo ukoliko Vlada ne usvoji zahtjeve.

Bonus video: