Jakšić Stojanović i Popa: Cilj unapređenje funkcionisanja obrazovnog sistema na svim nivoima

Popa je pozdravila planove u dijelu sveobuhvatne reforme sistema obrazovanja i najavila podršku EU od milion eura

3247 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija

Cilj sveobuhvatne reforme obrazovnog sistema je unapređenje njegovog funkcionisanja na svim nivoima, u dijelu nastavnih i studijskih programa i jačanja vještina i kompetencija nastavnog osoblja, učenika i studenata, kazala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija saopštili su da se Jakšić Stojanović sastala sa ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, koju je obavijestila o aktivnostima tog resora u oblasti obrazovanja.

Kako su naveli, aktivnosti su bile usmjerene na poboljšanje školske infrastrukture, obezbjeđivanje prevoza za djecu iz ruralnih područja i digitalizaciju obrazovnog sistema.

„Ministarka je govorila o predstojećim planovima, koji se odnose na sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema, čiji je cilj unapređenje njegovog funkcionisanja na svim nivoima, kako u dijelu nastavnih i studijskih programa, udžbenika, tako i u smislu jačanja vještina i kompetencija nastavnog osoblja, učenika i studenata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ti planovi odnose i na pripremu i realizaciju ozbiljnih infrastrukturnih projekata, kako bi se poboljšali okvirni uslovi za rad.

Popa je pozdravila planove u dijelu sveobuhvatne reforme sistema obrazovanja i najavila podršku EU od milion eura.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija

Ona je, kako je saopšteno, potvrdila partnerstvo EU u toj značajnoj oblasti javne politike.

Iz Ministarstva su naveli da je Popa uputila čestitke Jakšić Stojanović na preuzimanju funkcije, kao i već vidljivim rezultatima za jako kratko vrijeme.

Popa je, govoreći o procesu evropskih integracija Crne Gore, kazala da obrazovanje ima važnu horizontalnu ulogu u okviru različitih sektora, jer bez obrazovanih i obučenih kadrova nema razvoja.

Ona je naglasila značaj obrazovne politike u sektoru jačanja ljudskih resursa i unapređenja na dokazima utemeljenog kreiranja javnih politika.

Popa je ukazala na značaj Programa garancija za mlade.

Ona je informisala o uspostavljanju kampusa Koledža Evrope u Tirani, ukazujući na značaj te inicijative u kontekstu približavanja regiona EU.

„Kada su u pitanju nauka i inovacije, a osvrćući se na dobar napredak konstatovan u Pregovaračkom poglavlju 25: Nauka i istraživanje za 2023. godinu, zaključeno je da je Crna Gora na pravom putu i da je saradnja veoma uspješna“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u toku brojne aktivnosti programiranja za naredni period, poput instrumenta EU Reform Facility, IPA III za 2024. godinu, i reformi u okviru najavljenog Plana rasta za Zapadni Balkan.

„Potvrđeno je snažno opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da nastavi sa implemetacijom Strategije pametne specijalizacije, kao ključnim strateškim okvirom za sve reformske aktivnosti u oblasti nauke i inovacija, i da je namjera da se ključne inicijative usklade sa Zelenom i Digitalnom agendom“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je, s tim u vezi, Vlada već omogućila nastavak rada Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju.

Bonus video: