Stiže novi kiper, kupuju još opreme

Tivatski komunalci pred rješenjem višemjesečnog problema sa nagomilavanjem gabaritnog otpada

13308 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Komunalnom preduzeću Tivat naredne nedjelje biće isporučeno još jedno kiper vozilo za prevoz tzv. abroll kontejnera, čime će biti prevaziđen višemjesečni problem sa nagomilavanjem gabaritnog otpada u tehničkoj bazi Komunalnog u blizini tivatskog aerodroma.

Od kada se sredinom septembra u saobraćajnoj nesreći na Zavali prevrnuo jedini abroll kiper kojim je do sada raspolagalo Komunalno, ta firma ostala je bez tehničke mogućnosti da sakupljeni gabaritni otpad odvozi na deponiju firme “Matej” na Cetinju, gdje je on prethodno odlagan. Stoga se u bazi Komunalnog na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo u međuvremenu nagomilala veća količina tog otpada, a komunaci bili prinuđeni da mijenjaju ovogodišnji plan nabavke nove tehničke opreme. Stoga je novac koji je bio namijenjen nabavci novog pogrebnog vozila i nove tzv. mikro smećare za najuže gradske ulice, preusmjeren za hitnu nabavku dodatnog polovnog abroll kipera.

Na tenderu je kao najpovoljnija izabrana ponuda kompanije “Resor” iz okoline Niša, koja se bavi proizvodnjom komunalne opreme. Ta firma će tako naredne nedjelje Komunalnom isporučiti polovni abroll kiper marke “volvo FM” iz 2014. koji može da podigne i transportuje rol kontejner zapremine 32 kubika. Vrijednost ovog vozila je 82.500 eura bez PDV-a.

“Isporukom tog vozila rješavamo veliki problem koji nam se pojavio proteklih mjeseci nakon havarije našeg abroll kipera. Osim transporta na Cetinje velikih količina gabaritnog otpada koje su se u međuvremenu nagomilale, novonabavljeni kiper će se koristiti i za transport većih količina komunalnog otpada na deponiju Možura u Baru čime će se izbjeći da se taj otpad tamo vozi običnim kamionima za prikupljanje smeća koji su namijenjeni za korišćenje po gradi, a ne transport na duž relacije. To će značajno smanjiti troškove goriva, ali i amortizaciju voznog parka”, kazao je “Vijestima” direktor Komunalnog preduzeća Vučeta Stanišić.

On je naveo da će i i ranije oštećeni kamion biti naredne nedjelje poslat na generalni remont kod specijalizovane firme u Srbiji, a njegova opravka koštaće oko 7.500 eura i biće završena do kraja prvog kvartala naredne godine.

“Za narednu godinu planiramo nastavak obnavljanja voznog parka i tehničke opreme sa kojom raspolažemo. Od Opštine koja je osnivač i vlasnik Komunalnog u kapitalnom budžetu za narednu godinu dobili smo 135.000 eura za nabavku nove austosmećare kapaciteta 10 kubika, 55 hiljada eura na nabavku novog pogrebnog vozila jer imamo sve veći broj zahtjeva za transportom pokojnika u inostranstvo, posebno prema državama EU, kao i 40.000 eura za kupovinu posebnog tehničkog dodatka za novu autočistilicu koju smo nedavno nabavili. Riječ je o modulu koji će čistilici omogućiti da posebnom tečnošću pere i odmah usisava prljavštinu sa kamenih ploča kakve imamo na gradskoj rivi i šetalištu Pine, odnosno na Trgu magnolija u centru grada”, rekao je Stanišić, dodajući da je Komunalno tražilo i da se dogodine kupi nova autokorpa za održavanje javne rasvjete i rad na visini, vrijedna 85.000 eura, ali da opštinari to za sada nisu prihvatili zbog navodnog nedostatka novca.

U proteklih manje od godinu dana lokalna uprava Tivta je u nabavku novih vozila i obnovu tehničke opreme Komunalnog preduzeća uložila ukupno oko 600.000 eura.

Bonus video: