Ko je prevario prosvjetare?

URA podnosi amandmane, iz PES-a tvrde da 43. Vlada nije predvidjela povećanja plate u obrazovanju

9640 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za 2023-2026. godinu, koje je usvojila prethodna Vlada u julu ove godine kao glavni dokument kojim se utvrđuju limiti potrošnje budžeta, ne predviđaju obećano povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

To su juče saopštili iz Pokreta Evropa sad (PES), nakon što je Građanski pokret URA podnio amandmane na predlog zakona o budžetu za narednu godinu, uz tvrdnju da su ostavili stabilne finansije i da ima novca za povećanje plata prosvjetnim radnicima.

“Da nisu tačni navodi Abazovićeve URA da su predvidjeli povećanje zarada prosvjetnim radnicima potvrđuju odluke koje su donosili i dokumenta koja su potpisivali u 43. Vladi. Podsjećamo ih na tabelu iz Smjernica makroekonomske i fiskalne politike za 2023-2026. godinu gdje obećanog povećanja nema... Smjernice je 43. Vlada usvojila u julu ove godine i to je glavni dokument kojim se utvrđuju limiti potrošnje budžeta, što je uz potpisivanje sporazuma i glavni preduslov za povećanje zarada shodno GKU za oblast prosvjete”, saopšteno je iz PES-a.

U Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike stoji da je limit potrošnje za Ministarstvo prosvjete za 2024. godinu nešto više od 290 miliona eura, što znači da je prethodna nakon pola godine od potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora sa Sindikatom prosvjete “zaboravila” da slijedi novo povećanje plata u toj oblasti. Slično je planiran i limit potrošnje za 2025. 292 miliona. To znači da tada nije uzimano u obzir najavljeno povećanje od po 10 procenata početkom 2024. i 2025.

Iz PES-a su juče saopštili da će Vlada sistemski pristupiti rješavanju pitanja povećanja zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori i da će to sprovesti kroz program Evropa sad 2.

Građanski pokret URA najavio je juče da će tokom dana podnijeti amandmane na Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu, kojima će tražiti da se 18 miliona za povećanje plata prosvjetarima obezbijedi umanjenjem sredstava namijenjenih za kabinet premijera i iz tekuće budžetske rezerve.

Poslanica Ana Novaković Đurović ocijenila je da sredstva za povećanje zarada postoje i da je 43. Vlada na domaćinski način upravljala finansijama. Poslanik Filip Adžić rekao je da premijer ima obavezu po Granskom kolektivnom ugovoru da prosvjetarima obezbijedi uvećane zarade za 10 odsto.

Poslanik Miloš Konatar kazao je da je prethodna vlada ostavila finansijsku poziciju kojom je omogućeno dodatnih 105 miliona eura za povećanje minimalne penzije, podsjetivši da je URA prethodnih dana tražila dodatnih 30 miliona kako bi se penzija povećala svim korisnicima.

“Ako je finansijska situacija takva da se moglo naći 105 miliona eura, može li iko logički da objasni da nema prostora za povećanje prosvjetarima od 18 miliona eura”, rekao je Konatar.

Bonus video: