Jakšić Stojanović: Status prosvjetnih radnika rješavati sistematski; Sindikat prosvjete Pljevlja: Štitite naše interese

"Povećanje plata prosvjetnim radnicima će biti, ali da bi do toga došlo neophodno je da za to budu ispunjeni i svi preduslovi koji se pominju u Granskom kolektivnom ugovoru", poručila Jakšić Stojanović. "U pregovorima pri sklapanju novog Granskog kolektivnog ugovora napravili smo kompromis i pristali da to naše minimalno povećanje ide postepeno u naredne tri godine, iako smo svi svjesni da ga je stopa inflacije već minimizirala…", poručili iz Opštinskog odbora Sindikata prosvjete u Pljevljima

8042 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U pismu koji je danas uputila prosvjetnim radnicima ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala da je itekako svjesna činjenice da je neophodno u kontinuitetu raditi na unapređenju, materijalnog statusa prosvjetnih radnika i vraćanja njihovog ugleda i statusa u društvu, ali da se ovo pitanje mora rješavati sistemski.

"Uvažene koleginice i koleginice prosvjetni radnici obraćam vam se povodom aktuelne situacije koji se odnosi na Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete i povećanja plata, a koja je u centru interesovanja kako prosvjetnih radnika, tako i cjelokupne javnosti. Zbog izloženosti raznim informacijama i dezinformacijama, prethodnih dana, koristim priliku da vam se lično obratim. Kao neko ko je svoj život kao i vi posvetio vaspitanju i obrazovanju mladih generacija i ko dolazi iz porodice prosvjetnih radnika, itekako sam svjesna činjenice da je neophodno u kontinuetetu raditi na unapređenju kako materijalnog statusa prosvjetnih radnika, tako vraćanje njihovog ugleda i statusa u društvu. Rješavanju ovog problema se mora pristupiti sistemski, u skladu sa raspoloživim sredstvima i na način koji neće ugroziti, funkcionisanje šireg sistema čiji smo dio. Upravo iz tog razloga, predviđeno je donošenje programa koji podrazumjeva, povećanje zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori, uključujući i prosvjetne radnike", navodi ministarka u pismu prosvjetnim radnicima.

Ističe da se jedino na taj način može obezbijediti održivo funkcionisanje sistema koji će omogućiti bolji životni standard svih građana Crne Gore, a posebno prosvjetnih radnika.

"Drugim riječima, povećanje plata prosvjetnim radnicima će biti, ali da bi do toga došlo neophodno je da za to budu ispunjeni i svi preduslovi koji se pominju u Granskom kolektivnom ugovoru, pa ćemo otvoriti dijalog ovim povodom, kako bi smošto prije kreirali uslovi koji će omogućiti rješavanje ovog pitanja. Kao što ste i sami upoznati, problema u ovom resoru ima jako mnogo i nemoguće ih riješiti odmah ali sam sigurna da ih samo udruženim snagama možemo rješavati i na taj način raditi na unapređenju kvaliteta, obrazovnog procesa i kreiranju boljeg i ljepšeg ambijenta za naše najmlađe, koji predstavljaju ono najbolje i najvrednije što ova zemja ima, ali i stvaranju značajno boljih uslova za rad svih naših prosvjetnih radnika. Ubjeđena sam da samo zajedno možemo ostvariti mnogo“, poručila je Jakšić Stojanović.

"Kada će neko da se žrtvuje za nas?"

Nagomilani problem u obrazovanju mogu se riješiti samo ako su zadovoljni prosvjetni radnici, a posao ministarske prosvjete je da štiti i zastupa interese svojih kolega.

To su poručili pljevaljski prosvjetni radnici Jakšić Stojanović, nakon dopisa koji je uputila prosvjetnim radnicima.

"Povodom vašeg obraćanja nama kao svojim kolegama smatramo da smo dužni da vam ukažemo na trenutnu situaciju u vašem resoru kao i na položaj Vaših kolega na kome nam niko ne može pozavidjeti... Drago nam je što dolazite iz porodice prosvjetnih radnika i što ste i vi prosvjetni radnik jer smatramo da samo takvi ljudi mogu biti upoznati sa svim problemima sa kojima se suočava jedan prosvjetni radnik, ali nam nije jasno kako mislite da prosvjetni radnici opet budu na čekanju, kako da se po zna koji put opet mi žrtvujemo radi nekog opšteg dobra svih... Kada će neko da se žrtvuje za nas...? Kada će neko da vidi naše žrtve kojih, napominjemo, nije malo a osvrnućemo se samo na ove bliže", poručili su iz Opštinskog odbora Sindikata prosvjete u Pljevljima.

Pljevaljski prosvjetari kažu da su na udaru roditelja, učenika, uprave škole i ministarstva i da sprovode reforme "koje nam nameću pojedini koji nikada nisu ni ušli u učionice...".

"U pregovorima pri sklapanju novog Granskog kolektivnog ugovora, poštovana koleginice i ministarko prosvjete, smo, opet, napravili kompromis i pristali da to naše minimalno povećanje ide postepeno u naredne tri godine, iako smo svi svjesni da ga je stopa inflacije već minimizirala… Pristali smo da po ko zna koji put budemo degradirani i diskriminisani jer, ne treba da vas podsjećamo, da su plate našim kolegama na fakultetima znatno uvećane i bez granskog kolektivnog ugovora i bez pregovora, a da ne pominjemo i neke druge profesije koje ne bi mogle da postoje bez nas nastavnika i profesora…Naše povećanje, zahvaljujući porezima, nije bilo 20 odsto već 13 odsto i neće biti sad 10 odsto, već 7 odsto što je jako bitno napomenuti kako bi shvatili koliko je to malo za državu, ali za nas to nije više pitanje novca već zasluženog mjesta u društvu koje bi trebalo da nam pripada s obzirom na ulogu koju u istom imamo... U nadi da ste svjesni svih problema u obrazovnom sistemu nadamo se da ste svjesni i one najbitnije činjenice da ih jedino možete rješiti uz zadovoljne prosvjetne radnike kao i da je vaš zadatak i kao naše koleginice a i ministarke da štitite i zastupate interese svojih kolega", poručile su ministarki "prosvjetne kolege iz Pljevalja".

Bonus video: