Magovčević: Nas je 600 radnika koji putuju, novoj Vladi prioritet nije prosvjeta i takvu Vladu ne mogu da podržavam

Magovčević je istakao da je plaćane prevoza u regioniu obavezno i da se isti jedino ne plaća u Crnoj Gori

5451 pregleda 10 komentar(a)
Magovčević, Foto: Jovan Mrdak
Magovčević, Foto: Jovan Mrdak

Mi nijesmo u mogućnosti da se svi danas skupimo jer većina nas radi i tehnički ne bi mogli, nas je 600 radnika koji putuju, rekao je profesor Mitar Magovčević.

On je to kazao na današnjem protestu "Prosvjetnih putnika" organizovanom ispred Ministarstva prosvjete zbog neplaćanja prevoza prosvjetnih radnika do njihovih radnih mjesta.

Iz Udruženja "Prosvjetni putnici" ranije su saopštili da su zahtijevali da im se vrati član 16. u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) koji je, kažu, ukinut još 2005, a koji je obavezivao poslodavca, odnosno ministarstvo, da plaćaju prevoz prosvjetnim radnicima.

"Mi smo obavili razgovor sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović, dogovor je bio da će kroz deset dana ona razgovarati za ministrom finansija, prošlo je 23 dana od tada ona se nije javila već meni poslala zasebnu poruku da ćemo razgovarati o slučaju", rekao je Magovčević.

On je ocijenio da novoj Vladi koju, kako kaže, čini Pokret Evropa Sad (PES) prioritet nije prosvjeta i da takvu Vladu od ne može da podržava.

Magovčević je istakao da je plaćanje prevoza u regionu obavezno i da se isti jedino ne plaća u Crnoj Gori.

Naglasio je da će se obratiti i ambasadorki Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oani Kristini Popi, kako bi, kako kaže, ovo pitanje doveli na veći nivo.

Prema njihovim proračunima njima bi trebalo 600 hiljada eura na godišnjem nivou za troškove puta.

On je naglasio da Ministarstvo finansija izdvaja, kako kaže, 300 hiljada eura na dnevnu štampu koja dolazi u zbornicama.

Dragnić
Dragnićfoto: Jovan Mrdak

"Mi nijesmo pitani da li je nama potrebna dnevna štampa oni su pored svog materijala odlučili da dostavljaju dnevnu štampu koja najčesće završava u kantama za smeće", kazala je učiteljica Rajka Dragnić.

Prema njenim riječima njima bi bilo potrebno 2 hiljada eura na dnevnom nivou za troškove puta, i kako kaže, u tom proračunu nijesu računali cijenu gradskog prevoza već samo relacije iz jednog grada u drugi.

Dragnić je ocijenila da su razgovori sa ministarkom Anđelom Jakšić Stojanović "prazna priča".

Magovčević je naglasio da će oni nastaviti njihovu borbu.

"Da li ćemo se okupiti prije početka drugog polugodišta samostalno ili sa sindikatom vidjećemo", rekao je Magovčević.

Bonus video: