Usvojen budžet Prijestonice za 2024. vrijedan 11,58 miliona eura

Đurašković je rekao da budžet za narednu godinu postavlja temelje za razvoj održivih projekata koji će doprinijeti lokalnoj zajednici u narednom periodu

2019 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Prijestonica.me
Foto: Prijestonica.me

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas budžet za narednu godinu vrijedan 11,58 miliona eura.

Gradonačelnik Prijestonice, Nikola Đurašković, kazao je na sjednici Skupštine da je riječ o rekordnom budžetu grada koji predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva i planova u narednoj godini.

"Uvažavajući sve izazove, želim da istaknem da je ovaj budžet rezultat pažljive analize, široke participacije i odgovornog pristupa upravljanju finansijama grada. Svi zajedno smo svjedoci činjenice da je pravilno raspoređivanje sredstava od suštinske važnosti za razvoj infrastrukture, unapređenje obrazovanja, kulture, sporta i drugih vitalnih segmenata našeg grada", rekao je Đurašković.

On je naveo da budžet Prijestonice za narednu godinu potvrđuje njihovo opredjeljenje da svakom sugrađaninu pruže jednake prilike i unaprijede kvalitet života svih stanovnika.

Đurašković je dodao da budžet za narednu godinu postavlja temelje za razvoj održivih projekata koji će doprinijeti lokalnoj zajednici u narednom periodu.

“Uvjeren sam da će ovaj budžet biti temelj za dalji rast i razvoj našeg grada, te da će doprinijeti stvaranju boljeg i prosperitetnijeg okruženja za sve nas. Radujem se zajedničkom ostvarivanju ciljeva koje smo postavili. Bez obzira na političke i druge razlike, vjerujem da je zajedniči cilj svih nas da Cetinje bude grad iz kojeg mladi ne odlaze već svoju budućnost grade u njemu, grad sa kvalitetnim obrazovanjem, radnim mjestima, razvijenom infrastrukturom, igralištima, sportskim terenima i svim drugim uslovima za dostojanstven život. Zato vas pozivam da zajedno radimo na promjenama i gradimo bolju budućnost za sve građane Prijestonice ”, kazao je Đurašković.

On je podsjetio da je gradska uprava u godini koja je za nama nastavila sa finansijskom konsolidacijom, povećala naplatu prihoda, ostvarila značajne uštede, izbjegla nova zaduženja i ispunila sve obaveze prema preduzećima, institucijama i organizacijama čiji je Prijestonica osnivač, u cilju kreiranja ambijenta za unapređenje servisiranja usluga za građane.

Budžet Prijestonice prvi put sadrži program besplatnog vrtića, kao i naknadu troškova za medicinski potpomognutu oplodnju. Budžetom su predviđena i rekordna izdvajanja za sport čime će se značajno poboljšati položaj sportskih klubova. Opredijeljene su i veće subvencije za preduzetništvo i poljoprivredu, kao i za najranjivije kategorije stanovništva u cilju pomoći u obezbjeđivanju osnovnih životnih potreba.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Prijestonice Cetinje, Savo Borozan, kazao je da strukturu ukupnih primitaka budžeta dominantno čine transferi shodno Zakonu o Prijestonici, transferi od ministarstava kao podrška razvoju ruralnog područja, kao i razvoju oblasti kulture i sporta i primitaka po osnovu poreza.

"Ono što karakteriše ovaj Predlog odluke budžeta za narednu godinu, jeste činjenica da se vodilo računa o svim oblastima socijalnog i društvenog djelovanja, dok se kapitalni dio budžeta odnosno 0,6 odsto shodno zakonu o Prijestonici bazira na Programu razvoja Prijestonice za narednu godinu. Ono što posebno raduje jeste činjenica da su pored redovnih servisa i servisiranja tekućih obaveza, uvedeni i novi servisi iz oblasti dječije i socijalne zaštite“, rekao je Borozan.

Sve navedeno, kako se zaključuje, govori da je budžet kreiran po mjeri svih građana Prijestonice, vodeći računa o unapređenju uslova života, njihovim potrebama i potrebama grada.

Bonus video: