Tivat: "Glazbi" 23.000 eura za nove uniforme

Lokalna uprava Tivta pred godinu jubileja podržala Gradsku muziku

4313 pregleda 2 komentar(a)
Lanceroti na čelu povorke Gradske muzike, Foto: Siniša Luković
Lanceroti na čelu povorke Gradske muzike, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je u susret jubileju - 115. godišnjici postojanja i rada Glazbeno-prosvjetnog društva “Tivat”, koja će se obilježiti u novembru 2024, toj NVO sa posebnim značajem uplatila je 23.000 eura za nabavku novih uniformi u kojima će ubuduće nastupati i svirati Gradska muzika.

“Obavijestio sam rukovodstvo Opštine da više nemamo mogućnosti da dalje koristimo postojeće uniforme koje smo posljednji put sašili prije 15 godina. U međuvremenu se sastav GPD značajno promijenio, došli su neki novi, mlađi ljudi, više se stare uniforme ne mogu prekrajati po mjerama novih članova ansambla, a i sami materijali su dotrajali. Očekivao sam da ćemo dobiti možda 10.000 eura i to iz dva navrata, ali su nas izuzetno lijepo iznenadili kada nam je Opština Tivat prije nekoliko dana uplatila čak 23.000 eura iz sredstava koje je u budžetu za ovu godinu, lokalna uprava u međuvremenu uspjela da odvoji posebno za ovu namjenu”, kazao je “Vijestima” predsjednik GPD “Tivat” Boris Lanceroti.

Prema njegovim riječima, već je krenuo proces dizajniranja novih uniformi koje treba da zadovolje više estetskih i praktičlnih kriterijuma, s obzirom na raznovrsnu prirodu nastupa Gradske muzike.

Glazbeno prosvjetno društvo “Tivat” inače najstarija je aktivna institucija kulture u tom gradu. Osim kulturološkog i umjetničkog, Glazba kako Tivćani zovu ansambl Gradske muzike, za ovaj grad i njegove stanovnike ima jak simbolički i emotivni značaj. Zvuci tivatske Glazbe su neizostavna su pratnja veselih, svečanih ali i tužnih momenata u lokalnoj zajednici, te su postali nešto što generacije Tivćana već više od vijeka, nose u svojim genima.

Gradska muzika nekada
Gradska muzika nekadafoto: Privatna arhiva

Da je lokalna uprava Tivta uvijek imala poseban sentiment i odnos prema GPD, potvrđuje i nesvakidašnja priča iz daleke 1909. kada je počela priča o osnivanju Gradske muzike. Naime GPD je tada nastao nastojanjem i zalaganjem nekolicine lokalnih entuzijasta, lije Sindika, Šima Staničića i Filipa Vuksanovića - Tivćana kadrih da svoju ideju o osnivnanju orkestra predstave tadašnjem gradonačelniku, kapetanu u penziji Marku Krstoviću, koji je funkciju gradonačelnika obavljao na volonterskoj osnovi.

Uspjeli su da sazovu Gradsko vijeće, koje je donijelo Odluku o osnivanju Glazbeno prosvjetnog društva. Krstović je prihvatio zahtjev sugrađana i u Češkoj kupio prve, veoma skupe instrumente za gradski limeni orkestar, iako je zbog toga Opština tada, prvi i jedini put u svojoj istoriji bankrotirala…

“Po rječima svjedoka tog vremena, gradonačelnik je malo zakukao i rekao: “Jadna djeco, znate li što činite”. Mislim da je to blizu istine, jer je te godine kompletan budžet Opštine Tivat utrošen za nabavku instrumenata, nije preostalo nikakvih sredstava za druge aktivnosti. Činilo se tada da je htjenje veće od mogućnosti, ali je gradska glazba ipak tada zasvirala u Tivtu, a evo svira i dan-danas”, ističe aktuelni predsjednik GPD “Tivat” Boris Lanceroti.

Tivćani su u petak, bili u prilici da uživaju u najvećem i najatraktivnijem godišnjem nastupu Glazbe jer je tada u velikoj dvorani Centra za kulturu održan tradicionalni “Novogodišnji koncert” GPD. Za tu piliku na bini je bio ansambl od čak 60 članova koji su nastupali pod dirigentskim palicama aktuelne kapelnice GPD-a profesorice Nevile Klakor i bivše kapelanice, profesorice Martine Vuksanović.

Bonus video: