Camović Veličković: Raonić će imati tri i po miliona eura manje da proćerda

U toku je 33. Sjednica Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG)

30050 pregleda 14 komentar(a)
Detalj sa sjednice Savjeta, Foto: Nikola Saveljić
Detalj sa sjednice Savjeta, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 25.12.2023. 16:17h
Završeno
16:16h

Drljević je kazao da se nakon "reizbora Raonića kao direktora RTCG ništa nije mijenjalo u ugovoru koji je okačen na stranici RTCG".

"Neću odgovarati na prozivke koje idu odavde, kako se ne bi hranili neki mediji. Pozivam članove Savjeta, ako sumnjaju u moje radnje, da se obrate sudu. Na osnovu argumenata koje posjedujete, slobodno pokrenite sudski spor. Neću bježati, odazvaću se", rekao je predsjednik Savjeta RTCG.

Kazao je da se ne brani i da je spreman za svaku kritiku.

"Želim da to bude u korektnom tonu, makar i kroz sudski spor", kazao je Drljević, dodajući da se više neće braniti u toku sjednice Savjeta.

Marijana Camović Veličković je kazala da zapisnici služe za javnost, jer je "veoma mali broj ljudi koji mogu prisustvovati sjednicama Savjeta".

"Odavno sam odustala od pokušaja da zapisnik izgleda pristojno. Zato vodim računa o onome što sam rekla i što je meni bitno, da to stoji u njima. Dobili smo mejl sa zapisnikom gdje je rečeno 'Dostavite primjedbe'. Ja sam to i uradila...", rekla je Camović Veličković.

Naglasila je da "ne osjeća sigurnost da će se sve što kaže na sjednicama Savjeta RTCG naći u zapisniku".

15:47h

Camović Veličković je kazala da bi građani trebali više reagovati Ombudsmanu na rad Javnog servisa.

"Međutim, ovdje građani ne znaju ko je ombudsmanka RTCG jer ona nigdje nije predstavljena na javnom servisu. Ne možete vidjeti da postoji ombudsman, ko je on i šta radi. To se može vidjeti na prigovorima par građana... Javni servis potpuno drži po strani svog ombudsmana... Na medijima javnog servisa ne možete da vidite ništa protiv Borisa Raonića", kazala je Camović Veličković.

Naglasila je da, i povrh svih pohvala, rad javnog servisa još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. Ističe da se rad Ombudsmana ne vidi, jer se "ta institucija krije".

14:45h

Camović Veličković kazala je da je slobodna volja u odabiru istog eksternog revizora za 2024. godinu jako problematičan.

Rakočević je kazao da "revizija nije izvršena za četiri dana, već da je revizorka znatno duže na njoj radila".

Filip Lazović je kazao da se "mora ispregovarati sa nekom revizorskom kućom čije usluge neće biti veće od 8.000 eura".

14:07h

Camović Veličković je kazala da nije uočila cijenu kompletnog redizajna logoa i medija.

Upitala je šta će da se sponzoriše sa 120.000 eura i zašto je to neophodno.

"Plan izgleda kao da javni servis počinje da se radi od nule. Ispada kao da, ako se ne izglasa budžet, ništa neće biti od toga... U državi u kojoj zakoni ne važe, propisi se ne poštuju, ovo znači da će Boris Raonić imati tri i po miliona eura manje da proćerda...", kazala je Camović Veličković.

Rečeno je da će se o finansijskom planu raspravljati u petak.

Izmjena: 14:24h
13:38h

Goran Rakočević je kazao da su odlučili da "prihoduju 20 miliona za narednu godinu".

Viši je iznos ličnih primanja zbog, kako kaže, novog kolektivnog ugovora.

"Povećani su koeficijenti za složenost poslova za zaposlene sa srednjom stručnom spremom. Imamo značajno povećanje koje se tiče zarada i koje bi nam kao fiksni trošak, u narednoj godini, značajno otežao taj prvobitni plan i sve što je njime planirano. Skoro tri i po miliona ne bi bilo lako maći iz ovog plana... Trebalo bi i moralo doći do povećanja sredstava. Ako bude isto sredstava kao ove godine, bilo bi tjesnije da prođemo sa svim sredstvima. Povećani su troškovi za produkciju i proizvodnju sopstvenog programa. Imali smo plan da snimamo, da ulažemo u opremu...", istakao je Rakočević.

Miranović je kazao da do rebalansa budžeta mora doći već u januaru naredne godine.

"Pametnije bi bilo da pravimo rebalans pa da ga povećamo, nego da ga povećamo pa odmah smanjujemo...", rekao je Miranović.

Camović Veličković je opomenula Drljevića zbog zakazivanja sjednice Savjeta RTCG za 25. decembar.

"Božić ovdje provodim sa vama... Tu kaznu prihvatam. Sigurna sam da ovu sjednicu ne biste zakazali za 7. januar", istakla je Camović Veličković.

13:05h

Predrag Miranović istakao je da "televizija ne bježi od škakljivih tema, ali da bi mogla više da se posveti istraživačkom novinarstvu".

Filip Lazović je kazao da mu je drago što "u javnom servisu građani vide povjerenje". Istakao je da ima prostora za unapređenje u radu. Rekao je da RTCG treba poprimiti jači edukativni karakter.

Na sjednici je usvojen i programsko-produkcioni (PP) plan za 2024. godinu.

Marijana Camović Veličković kazala je da je "templejt PP plana jako loš".

"Iz njega se ne može ništa zaključiti. Ima samo naziv emisije i broj emitovanja, što nije dobar način komunikacije sa Savjetom i javnosti. Glavna zamjerka je što se ne vidi struktura programa", rekla je Camović Veličković.

Ona je istakla da novinarstvo Javnog servisa još uvijek "nije na zadovoljavajućem nivou".

"Novinarstvo takve prirode ne bi trebalo da bude na RTCG-u. Portal ima nepotpisane vijesti. Samo se baci nešto, i to nije nijedna poznata novinarska forma. To nije vijest, informacija, prilog... To je samo nešto. U najbolju ruku je sirovi materijal. Možete imati kolumni koliko hoćete i budete moderni, ako se ne bavite pravilno novinarstvom to nije dobar portal, ma koliko se u njega ulagalo. Skrenula bih vam pažnju na to, jer su te pojave zabrinjavajuće. Dosta tekstova ne prolazi urednički filter, već se samo izbacuju sirovi materijali. To bi trebalo da bude ispod nivoa javnog servisa", ocijenila je Camović Veličković.

Direktorica onlajn medija Bojana Čađenović je kazala da portal RTCG kaska za drugim medijima jer "dugo i temeljno provjeravaju informacije".

12:41h

Boris Raonić je kazao da je programsko-produkcioni plan napravljen u konstitutivnom procesu. Naglasio je da su skoro svi zaposleni učestvovali sa mnogim dobrim idejama.

"Ukoliko Javni servis bude imao manje sredstava nego u prethodnoj godini, to će se odraziti na samu realizaciju PP plana. Morali smo voditi računa o važećoj legislativi...", rekao je Raonić.

Direktorica TVCG Marija Tomašević kazala je da se PP plan oslanja na "produženje već postojeće programske sheme".

"Ostavićemo prajm tajm emisije i one informativne. To što im ostaje isto ime, ne znači da se nisu inovirale. Pojačali smo zabavne emisije i vratili smo ih u prajm tajm termin. Bilo nam je žao da nemamo zabavni program. Ukoliko dođe do skraćenja budžeta, moraćemo da odustanemo od novih programa. Osim tri filma, planiramo i seriju. Sve što smo planirali usklađeno je sa budžetom koji smo mislili da smo imali, ali o tom potom...", rekla je Tomašević.

Direktor RCG Milan Knežević istakao je da se emituje 120 sati programa na dnevnom nivou i da je u pripremi radio kanal na albanskom jeziku.

Amina Murić pohvalila je emisiju "Tragom zločina u Štrpcima".

"Ovo je važan iskorak za televiziju. I u prethodnom periodu bilo je sličnih emisija, ali me naročito raduje što se obrađuje jedna ovakva tema. Raduje me što postoje emisije i filmovi prilagođeni slabovidim i slijepim licima. Ohrabrujem programe i za manjine", rekla je Murić.

Članovi Savjeta kazali su i da će biti više fokusa na programima o mladima.

Milica Špajak istakla je da joj je drago što postoji "veće interesovanje za program javnog servisa".

Izmjena: 12:51h
12:18h

Veselin Drljević je kazao Camović Veličković da se "ne interesuje za rad Savjeta i da nije u pravu za sjednice Savjeta za koje ona ne zna".

Camović Veličković je naglasila da se u "kontinuitetu krši rad Savjeta".

"Krajem juna 2022. ste krili pisma i dopise za eksternu reviziju. To je bio glavni razlog za pokretanje Vaše smjene...", rekla je ona, dodajući da je "potpuno izuzeta iz rada Savjeta RTCG".

Član Savjeta Predrag Miranović je kazao da "hoće da iskoristi svoje pravo i prodiskutuje smjenu Drljevića".

Danas se neće raspravljati o razrešenju Drljevića sa pozicije predsjednika Savjeta RTCG.

Izmjena: 13:38h
12:11h

Filip Lazović predložio je odlaganje rasprave o inicijativi Camović Veličković za razrješenje predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića za "neki drugi put, zbog nejasnoća".

Članica Savjeta Amina Murić je kazala da inicijativa Camović Veličković nema utemeljenje i da se ona treba skloniti sa dnevnog reda.

Camović Veličković rekla je da je podnijela inicijativu za razrešenje Drljevića na mjestu predsjednika.

"Bitno mi je da ovo bude na dnevnom redu da bismo svi kazali šta imamo. Odlična mi je informacija da Veselin Drljević ostane predsjednik Savjeta RTCG sa svim prekršajima i da je to vama u redu, i meni je to čak bolja informacija nego da ga vi danas smijenite... Dajete mi sliku o tome kakav je ovaj Savjet. Ako želite o ovome da ne raspravljate, vi to možete, ali ja ne želim. Izuzeli ste me kao člana Savjeta. Ne informišete me kao potpredsjednicu Savjeta. Insistiram da ovo ostane na dnevnom redu", rekla je Camović Veličković.

12:10h

U toku je 33. Sjednica Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

Članovi Savjeta raspravljaće o smjeni Veselina Drljevića po predlogu Marijane Camović Veličković.

Bonus video: