Sindikat prosvjete u srijedu prekida nastavu: Nije protest, već javni čas

Dio škola već odradio radnu subotu kako bi nadomjestili buduće izgubljene časove. Iz Ministarstva poručuju da je srijeda radni dan i da su uvjereni da će uprave škola postupati u skladu sa zakonom

13612 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Božović, Foto: BORIS PEJOVIC
Božović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović poručio je da prosvjetni radnici sjutra ispred ministarstva neće štrajkovati, već protestovati i održati javni čas, zbog čega nema bojazni da bi nadležni mogli da sankcionišu zaposlene koji se ne pojave na nastavi.

Božović je rekao da je u pitanju sindikalna manifestacija, korak kojim žele da iskažu ogorčenje zbog nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU), kojim je predviđeno povećanje zarada zaposlenima u iznosu 10 odsto od januara.

“Nije u pitanju štrajk, već javni čas, koji će trajati sat ili sat i 15 minuta”, odgovorio je Božović “Vijestima”.

Sa druge strane, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija poručuju da je srijeda, 27. decembar, radni dan u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama i da im nije dostavljena bilo kakva odluka o prekidu rada, kako predviđaju važeći propisi.

“Uvjereni smo da će uprave škola postupati u skladu sa zakonom, u najboljem interesu djece i javnom interesu, što je suština funkcionisanja javno-obrazovnih ustanova”, odgovorili su iz resora kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović.

Izvinjenje učenicima zbog prekida nastave

Božović je juče “Vijestima” kazao da su napravljena uputstva za članove Sindikata i da se sindikalni povjerenici obraćaju direktorima škola, kako bi najavili prisustvo članova na sindikalnoj manifestaciji koja se organizuje na nacionalnom nivou. Potvrdio je da je u pojedinim školama prije tri dana organizovana radna subota, kako bi se nadomjestili budući izgubljeni časovi tokom srijede.

“Na ovom javnom času poručićemo svima da branimo pravo, pravdu i dostojanstvo, da pošaljemo poruku da je Crna Gora pravna, a ne država hajdučije”, rekao je Božović.

On je istakao da sa aktivnostima idu postepeno, onako kako je odlučeno na sjednici Glavnog odbora i da očekuju da prevlada razum.

“Ispalo je da smo kolateralna šteta između PES-a i URE. Tražimo isključivo da se poštuje ono što je potpisano, a u suprotnom bićemo prinuđeni na radikalizaciju borbe za svoja prava”, naglasio je Božović.

Sindikat prosvjete juče je uputio i javno pismo učenicima i njihovim roditeljima, poručivši da u velikom broju vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori sjutra neće biti nastave. Zbog toga su im se kao organizatori protesta izvinili i izrazili nadu da će ih razumjeti.

“Prosvjetnim radnicima je dužnost da uče djecu pravim vrijednostima, da budu slobodni građani, da ne odustaju. Biće uzaludan naš trud, ako nismo spremni da im na praktičnom primjeru pokažemo kako se izboriti za ono što je istina, za ono što je pravda. Mi ne prekidamo nastavu. Mi je selimo ispred Skupštine, gdje u otvorenoj školi svi zajedno držimo javni čas, sa nastavnom temom ‘Za bolje sjutra – pravda za prosvjetu danas’”, poručili su iz Sindikata prosvjete.

Tvrde da je ovo jedna od najvažnijih lekcija koju mogu održati djeci.

“Ta lekcija ima za cilj da javnost prepozna da je osnovna svrha zakona da pomaže građanima i štiti društvo, da je obaveza države i institucija da poštuju i sprovode zakone i ugovore (GKU), značaj prosvjetnog radnika za društvenu zajednicu, doprinos nastavnika u oblikovanju budućnosti, probleme i prepreke sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici u Crnoj Gori”, navodi se u dopisu Sindikata prosvjete.

Ministarstvo: Nastava u srijedu obavezna

Iz Ministarstva su juče kazali da je srijeda radni dan u skladu sa utvrđenim školskim kalendarom i programom rada ustanova, pa je predviđeno da svi učenici tog dana i svih ostalih radnih dana do kraja drugog klasifikacionog perioda imaju nastavu.

Jakšić Stojanović
Jakšić Stojanovićfoto: Pokret Evropa sad

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nije zvanično obaviješteno od bilo koje obrazovne ustanove da je u prošlu subotu u te svrhe odrađivana nastava za bilo koji radni dan u okviru ove sedmice”, navodi se u odgovoru tog resora.

Oni su istakli da razumiju zahtjeve zaposlenih u prosvjeti i evidentnu potrebu da se unaprijede uslovi rada kao i materijalni položaj, za šta su neophodna održiva sistemska rješenja i socijalni dijalog.

“Nadamo se da neće biti potrebe za bilo kakvim nadoknađivanjem obaveznog nastavnog procesa. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nema zvaničnih informacija, niti je ovom Ministarstvu dostavljena bilo kakva odluka o prekidu rada, kako predviđaju važeći propisi”, navodi se u odgovoru.

Iz Ministarstva su pojasnili da je minimum procesa rada propisan važećom Uredbom o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja.

“Ovom Uredbom definisan je minimum procesa rada u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskog vaspitanja i obrazovanja, domovima učenika i studenata, kao i na Univerzitetu i ustanovama visokog obrazovanja, koje izvode javnovažeće obrazovne programe. Za vrijeme minimuma procesa rada, nastavnici, stručni saradnici i saradnici u nastavi su dužni da izvode nastavu redovno, po dnevnom rasporedu časova, u skladu sa obrazovnim programom i godišnjim programom rada škole”, zaključuju iz ministarstva.

Udruženja biologa, hemičara i nastavnika fizike podržala proteste

Udruženje biologa Cellula, Udruženje hemičara i Udruženje nastavnika fizike izražava nezadovoljstvo zbog odluke Vlade da se koeficijenti za radna mjesta prosvjetnih radnika ne koriguju u skladu s usvojenim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), navodi se u zajedničkom saopštenju ta tri udruženja.

Najavili su da će u slučaju nepostizanja dogovora podržati organizovanje protesta u skladu sa Zakonom o štrajku.

Prethodno je protest podržalo Udruženje nastavnika matematike, ali i veći broj kolektiva škola.

Bonus video: