Montefarm: Ne posjedujemo prostor za galensku laboratoriju, nemamo specijaliste...

"Mi smo već pokušali pronaći adekvatno i mjesto i prostor, međutim ponuđene opcije za sada ne odgovaraju onim što nalaže sami Pravilnik", piše u saopštenju Montefarma

4497 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm saopštila je danas da ne posjeduje prostor za planiranu galensku laboratoriju.

Vijesti su juče objavile da dvije godine od kako postoji sektor za galensku laboratoriju u Montefarmu, ta ustanova nije proizvela niti jedan lijek, a ne nazire se ni datum početka proizvodnje.

"Fabrika ljekova i galenska laboratorija nijesu jedno te isto. U galenskim laboratorijama se proizvode galenski ljekovi/preparati koji su neophodni manjem broju pacijenata, izrađuju se u manjim serijama, sa kraćim rokom upotrebe. Upravo u duhu očuvanja tradicije i kvaliteta, kada su se svi ljekovi "ručno" izrađivali, po čemu su naše apoteke decenijama bile prepoznate, došlo se na ideju da se ponovo na jednom mjestu objedini ova vrsta prozvodnje. Izvršiće se standardizacija preparata, izrađivaće se na osnovu jedinstvene proskripcije, imali bismo veću i kontrolu i dostupnost istih", ističe se u saopštenju Montefarma.

Iz te ustanove su dodali da je planirano da se na početku proizvodnja vrši samo za potrebe apoteka, a kasnije i sve domove zdravlja i bolnice.

"U svakom trenutku bili bi snabdjeveni u dovoljnim količinama galenskim preparatima, što se naročito tokom COVID pandemije pokazalo kao jedan od gorućih problema koje je neophodno dugoročno riješiti na dobrobit cjelokupnog javnog zdravstva i naših građana", kazali su iz Montefarma.

Oni su poručili da shodno Pravilinku, u čijoj izradi su učestvovali, činjenica je da je potrebno obezbijediti prostor, opremu i kadar za pokretanje galenske proizvodnje.

"Za planiranu galensku laboratoriju prostor mora biti između 600-700m², prizemni objekat, kakav Montefarm ne posjeduje u svom sastavu i neophodno je ili iznajmiti ga ili sagraditi. Mi smo već pokušali pronaći adekvatno i mjesto i prostor, međutim ponuđene opcije za sada ne odgovaraju onim što nalaže sami Pravilnik", piše u saopštenju Montefarma.

Naveli su da je potom prostor potrebno prilagoditi, uložiti prilična sredstva da bi se zadovoljili svi standardi među kojima: osvjetljenje, održavanje temperature, vlažnost vazduha i ventilacija zbog direktnog ili indirektnog štetnog uticaja prilikom samog procesa proizvodnje i sl, nesmetan protok materijala, osoblja i proizvoda, priključci na komunalnu infrastrukturu, raspored prostorija bez rizika i mogućnosti zamjene ili miješanja polaznih materija, međuproizvoda i poluproizvoda i gotovih galenskih ljekova, posebni uslovi tzv.sterilnih soba, itd.

"Za sve navedeno potrebna su sredstva, uz napomenu da se takav prostor mora zakupiti i do samog otvaranja plaćati zakup od minimum osam mjeseci prije nego li počne i najosnovnija proizvodnja, što je cca 100.000,00 eura godišnje. Nakon što se prostor tehnički osposobi po svim standardima, nabavka izuzetno skupe opreme na osnovu specifikacije, prema našim informacijama, takođe zahtijeva vrijeme gdje su rokovi isporuke od 8-12 mjeseci od zaključenja ugovora", kazali su iz Montefarma.

Po njihovim riječima, poseban i izuzetno važan problem je kadar, naročito kada su u pitanju diplomirani farmaceuti - specijalista iz oblasti farmaceutske tehnologije i specijalista iz oblasti ispitivanja i kontrole kvaliteta ljekova, a kojih je neophodno četiri izvršioca prema aktuelnoj sistematizaciji.

"S obzirom da nemamo navedene specjaliste, a za čije usavršavanje i sticanje zvanja je potrebno tri godine, te ukoliko bi Montefarm obezbijedio sredstva, ne postoji nikakva garancija da će nakon povratka zadržati se i ostati da rade u našoj galenskoj laboratoriji, naročito jer su apsolutno deficitaran kadar u Crnoj Gori. Ukoliko bismo se odlučili ponuditi radno mjesto specijalistima iz regiona, dok naši farmaceuti ne steknu neophodno zvanje, potrebno je izdvojiti prilično velika sredstva za njihovo angažovanje. Iz tog razloga za sada je u Sektoru galenske laboratorije samo jedan iskusni farmaceut, koji ima zadatak pripremiti sve navedeno i drugih zaposlenih nema", naveli su iz Montefarma.

Iz te ustanove su kazali da kao što su i u ranijim obraćanjima pojasnili, ideja o otvaranju galenske laboratorije stara je minimum sedam-osam godina.

"Nadamo se da je iz ovog našeg pojašnjenja i laiku sada jasno da proces otvaranja galenske laboratorije kojim bi se dugoročno riješio problem nedostatka galenskih ljekova u sistemu javnog zdravstva, ni malo nije jednostavan počevši od prostora, preko opreme i onog najvažnijeg stručnog kadra. Na samom kraju se zahvaljujemo ND Vijesti na pokretanju ovako važnog pitanja. Vjerujemo da je namjera bila da se iznošenjem u javnost ovog projekta pomogne Montefarmu da konačno pokrene galensku proizvodnju, a ne konkurenciji pružiti što više informacija", zaključuje se u saopštenju Montefarma.

Bonus video: