Fabrika kamenih ploča u Parku prirode „Zeta”?

Izgradnju kompleksa planirala je firma “Eco stone Jelenak”, osnovana početkom godine, a prema Centralnom registru privrednih subjekata (crps.me) bavi se sječom, oblikovanjem i obradom kamena. Mještani Luka tvrde da se pod plaštom montažnog objekta “industrijalizuje” zaštićena zona

29426 pregleda 48 reakcija 27 komentar(a)
Pripremni radovi i prije odluke opštinskih vlasti, Foto: Privatna arhiva
Pripremni radovi i prije odluke opštinskih vlasti, Foto: Privatna arhiva

Ukoliko Opština Danilovrad da saglasnost na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, u Parku prirode “Zeta” mogao bi “nići” industrijski kompleks za prozvodnju kamenih ploča.

Izgradnju kompleksa planirala je firma “Eco stone Jelenak”, osnovana početkom godine, a prema Centralnom registru privrednih subjekata (crps.me) bavi se sječom, oblikovanjem i obradom kamena.

Mještani Luka, gdje bi trebalo da bude izgrađen kompleks na površini od više od 17.000 kvadrata, oštro su reagovali tokom javne rasprave - tvrde da se pod plaštom montažnog objekta “industrijalizuje” zaštićena zona.

Tokom javne rasprave o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za Projekat izgradnje privremenog objekta montažne hale sa pratećim sadržajima primjedbe je uložila i institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, ukazujući na to da sadržina dokumenta “govori o stalnom objektu, proizvodnom procesu sa dvije proizvodne linije, silosima... dok nikako nije riječ o privremenom objektu-hali, koji zadovoljava uslove predviđene Programom privremenih objekata u naslovu”.

“Vijesti” čekaju odgovore firme “Eco stone”. Izvršni direktor Dušan Stojović kazao je da pitanja uputimo pravnom zastupniku firme, ali odgovori nijesu stigli sinoć do zaključenja teksta.

Gradnju fabrike počeli u avgustu, pa zaustavljeni

Priča, tvrde mještani koji su se obratili redakciji, počela je još u avgustu, kada je Opština Danilovgrad najavila “početak radova na izgradnji fabrike za proizvodnju kamenih ploča”.

“Početak rada fabrike, odnosno proizvodnje jedinstvenog ekološkog gotovog građevinskog proizvoda po najsavremenijoj tehnologiji, planiran je za kraj tekuće godine”, stajalo je u saopštenju koje je pratila fotogografija ispod table sa informacijama o projektu.

Ta informacija ubrzo je sklonjena sa zvaničnog sajta Opštine Danilovgrad, ali je prenio lokalni portal “Volim Danilovgrad”, na kojem je i danas dostupna.

“Vijesti” su se još u septembru interesovale za taj projekat, ali nam je iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Danilovgrad rečeno da su “službenici danilovgradske Komunalne policije izlaskom na lice mjesta izvršili dopunsku kontrolu dokumentacije dostavljene uz prijavu gradnje od strane preduzeća “Eco Stone Jelenak” iz Danilovgrada”.

“Tom prilikom utvrđeno je da isto preduzeće nije priložilo Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za predmetni projekat, te su radovi na predmetnoj lokaciji obustavljeni od strane Službe komunalne policije do kompletiranja tražene dokumentacije”, kazali su tada iz Službe za odnose sa javnošću i protokol.

Kazali su i da su izdati urbanističko-tehnički uslovi (UTU), odnosno uslovi za izradu tehničke dokumentacije, kao i da su u skladu sa Programom privremenih objekata, ali i Odlukom o osnivanju Parka prirode rijeka Zeta, odnosno dozvoljenim aktivnostima u zoni III.

Šta može, a šta ne u zoni III zaštite

U Odluci o osnivanju stoji da je u zoni zaštite III Parka prirode zabranjeno uništavanje biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, uznemiravanje životinjskih vrsta u periodu reprodukcije, ispuštanje otpadnih voda i unošenje zagađujućih materija, unošenje alohtonih vrsta.

U zoni zaštite III, pod uslovom da ne narušavaju osnovne vrijednosti područja, mogu se sprovoditi intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, razvijati naselja i prateća infrastruktura, razvijati poslovno-industrijska i prateća infrastruktura, vršiti radovi na uređenju objekata kulturno-istorijskog nasljeđa i tradicionalne gradnje, selektivno i ograničeno koristiti prirodni resursi...

Zbog svega toga institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa inicirala je postupak pred Ministarstvom planiranja prostora, urbanizma i državne imovine.

“...Za ocjenu zakonitosti izdatih UT uslova s obzirom na to da je Prostorno urbanističkim planom opštine Danilovgrad, u čijem su zahvatu predmetne parcele za tu lokaciju, predviđena poljoprivreda i turizam, ali ne industrija i eksploatacija prirodnih sirovina. Iniciran je i postupak pred Ministarstvom poljoprivrede radi vršenja nadzora, s obzirom na to da je veoma bitan podatak da je u konkretnom u pitanju poljoprivredno zemljište, kao i da se u neposrednoj blizini planiranog industrijskog kompleksa nalazi sedam registrovanih poljoprivrednih gazdinstava”, kazali su “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Bojana Ćirović.

Ćirović
Ćirovićfoto: Luka Zeković

Odgovarajući na pitanje da li je uzeta u obzir činjenica da je u konkretnom u pitanju zona III Parka prirode, iz institucije Zaštitnika poručuju: “Da se pošlo od te činjenice danas ne bismo došli do faze javne rasprave o Elaboratu”.

Iz institucije Zaštitnika naglašavaju da su u primjedbama na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje privremenog objekta montažne hale sa pratećim sadržajem “iza kojeg se krije industrijski kompleks sa proizvodnjom kamenih ploča i tabli”, ukazali na nezakonitosti koje su pratile taj proces.

“Od samog izdavanja UT uslova od strane Opštine Danilovgrad-Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Na isto je ukazano još u avgustu gradonačelniku, koji ništa nije preduzeo do danas... Zaštitnica Ćirović je i lično pristupila na javnu raspravu koju je organizovala Opština i, usmeno, kao zakonski zastupnik države ponovila da se radi o nezakonitom izdavanju UT uslova, u zaštićenoj zoni i istakla da će država preduzeti sve neophodne mjere da se takvo postupanje zaustavi”, odgovorili su iz institucije Zaštitnika.

Šta piše u Elaboratu

U Elaboratu stoji da je Sekretarijat izdao UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za “Postavljanje privremenog objekta namijenjenog za eksploataciju prirodnih sirovina, skladištenje i proizvodnju - montažna hala i hangar” na katastarskim parcelama 606, 607, 608, 609, 610, 611 i 612 KO Jelenak. Precizirano je da se radi o proizvodnji kamenih ploča.

“Predmetna lokacija na kojoj je planirano postavljanje predmetnog privremenog objekta, zahvata površinu od oko 17.377,39 m2. Navdene katastarske parcele se nalaze u obuhvatu prostora Parka prirode “Zeta” i pripadaju III zoni zaštite. Sami tok rijeke Zete je udaljen oko dva kilometra”, stoji u dokumentu.

Navodi se i da je Programom privremenih objekata Opštine Danilovgrad u toj zoni dozvoljeno postavljanje montažnih hala i hangara.

“Objekat hale je spratnosti visoko prizemlje. U neposrednoj blizini parcela, sa sjeverne i istočne strane, pruža se lokalni put, sa kog se, sa istočne strane, formira priključak do hale.... Glavni objekat hale, zajedno sa pratećim objektima, čini funkcionalnu cjelinu, odnosno industrijski kompleks koji čine proizvodna hala, objekat sa garderobama i restoranom, objekat separacije agregata, rezervoar za vodu, postojeći objekat... Glavni - proizvodni dio kompleksa, koji se nalazi u sjevernom dijelu lokacije, zajedno sa pratećim objektima - restoranom, separacijom agregata i rezervoarom za vodu, koje povezuje zajednički plato”, navodi se u Elaboratu.

Prašina, uništavanje puteva, buka...

U primjedbama institucije Zaštitnika, dostavljenim danilovgradskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, stoji da su “nezakoniti UT uslovi za izradu tehničke dokumentacije za postavljanje privremenog objekta namijenjenog za eksploataciju prirodnih sirovina, skladištenje i proizvodnju (montaža hala i hangara)”. Naglašava se i da Program privremenih objekata ne smije biti iznad prostorno-urbanističkog plana.

“Zaštitnik je već ukazao na relevantnu zakonsku regulativu, s obzirom na to da je u pitanju zona III Parka prirode ‘Zeta’, poljoprivredno zemljište, koja zona je u zahvatu Prostorno urbanističkog plana Danilovgrad, koji ne dozvoljava izgradnju privremenih objekata za eksploataciju prirodnih sirovina, skladištenje i proizvodnju”, stoji u primjedbama, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Navodi se da iz Elaborata proizilazi da se do lokacije projekta dokazi lokalnim asfaltnom saobraćajnicom, dok je priključak na samu lokaciju preko kraćeg makadamskog puta.

“Stručni tim, proizilazi, nije izašao na lice mjesta, jer izostaju podaci o stanju tog puta, ali vrlo vješto ne navodi da je u pitanju saobraćajnica Sige-Luke-Gostilje, koja je u jako lošem stanju, a koja, i da je u najboljem stanju, proizvodnja koju ovo privredno društvo planira nezakonito da pokrene, predstavlja faktor uništavanja te saobraćajnice. Radi se o putnoj infrastrukturi koja svakako ne može biti korišćena u svrhe opsluživanja proizvodnog procesa. Za napomenuti je da okolne parcele koje se graniče sa lokacijom, stanovnici Luka koriste za napasanje stoke, dok u neposrednoj blizini Fabrike kamenih ploča postoje čak sedam registrovanih poljoprivrednih gazdinstava”, navodi se u primjedbama.

Nastrešnica-separacija agregata je, navodi se u u primjedbama, pokriveni prostor u kojem će se skladištiti agregat kamena.

“...Pa će od istovara istog, stajanja u svim mogućim vremenskim prilikama, prašina moći slobodno da se prostire, i djeca i ljudi koji žive u neposrednoj blizini će moći slobodno da udišu štetnu prašinu, koja će da obasipa i biljni i životinjski svijet... Konstrukcija planirane industrijske hale odgovara uslovima koje predviđaju industrijske zone, a ne zona posebne zaštite. Međutim, predstavljeni plan godišnje proizvodnje i količine sirovina koje će biti korištene na dnevnom nivou, pokazuju da Eco stone ovu halu/kompleks ne planira da koristi privremeno”, naglašeno je u primjedbama institucije Zaštitnika.

Bonus video: